Romania Libera

NATO acceptă o armată a UE, dar fără structuri paralele

- Gabriela Anghel

În plină dezbatere asupra formării unei armate europene, secretarul general al NATO, Jens Stoltenber­g, a avertizat contra oricărei eventuale întăriri a Europei Apărării în detrimentu­l Alianței Atlantice.

În cadrul Forumului NATO-Industrie de la Berlin, Stoltenber­g a salutat eforturile UE „în materie de apărare, pentru că reprezintă un lucru bun dacă aliații europeni au capacități mai multe, dacă lucrează mai strâns împreună”. Dar, a continuat norvegianu­l, „ce nu ne bucură este că UE începe să dezvolte structuri duble”.

Președinte­le francez, Emmanuel Macron, secondat de cancelarul german, Angela Merkel, a relansat dezbaterea sugerând ca Europa să-și construias­că propria armată pntru a se apăra de Rusia, China, în contextul în care SUA au tot felul de reproșuri. Propunerea l-a iritat pe omologul său american, Donald Trump, care a considerat-o „foarte insultătoa­re” chiar înaintea sosirii sale în Franța pentru a participa la comemorare­a sfârșitulu­i Primului Război Mondial. Macron a ripostat precizând că propunerea sa nu viza SUA ca inamic. Ceea ce l-a enervat pe liderul de la Casa Albă a fost faptul că Macron a sugerat necesitate­a unei armate a Europei pentru a proteja Vechiul Continent de China, Rusia și chiar de SUA „în domeniul spațiului cibernetic”.

„Realitatea este că avem nevoie de o structură de comandamen­t puternică și competentă, nu ne putem împărți resursele în două”, a pledat Stoltenber­g. „Eforturile europene în materie de apărare nu trebuie să submineze forța relației transatlan­tice”.

Revenit de la Paris, unde a celebrat pacea cu alți lideri ai lumii, Donald Trump a lansat o serie de remarci „nervoase”, subliniind că SUA încă plătesc prea mult pentru protejarea Europei și nu primesc nimic în schimb. Mai mult, afirmă că Statele Unite nu sunt tratate echitabil în plan militar și în plan comercial de către aliații europeni.

La rândul său, China a afirmat că nu a prezentat niciodată vreo amenințare pentru Europa. „Desigur, Europa are dreptul să decidă asupra politicilo­r sale de apărare, însă liderii europeni și-au exprimat mai degrabă intenția de a coopera cu China, nevăzând în această țară un inamic”,a declarat ministrul chinez de Externe, Hua Chunying.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania