Romania Libera

Ministrul Apărării cere alegeri imediate în Israel

- Adina Mutăr

Ministrul israelian al Apărării,Avigdor Lieberman, și-a anunțat miercuri demisia din Guvernul condus de Benjamin Netanyahu și a cerut alegeri anticipate.

Demisia lui Lieberman intervine a doua zi după un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, încheiat de Israel într-un moment când ministrul cerea anihilarea grupărilor teroriste coordonate de Hamas, care lansaseră sute de rachete asupra sudului țării.

Avigdor Lieberman, un ultranațio­nalist, a denunțat acest acord în fața presei drept „o capitulare în fața terorismul­ui”. „Statul cumpără calmul pe termen scurt cu prețul unor efecte grave pe termen lung pentru securitate­a națională”, a spus el.

Lieberman a criticat, de asemenea, decizia Guvernului de a permite transferul unui ajutor din partea Qatarului către Fâșia Gaza, destinat în principal plăţii salariilor funcţionar­ilor mișcării palestinie­ne Hamas.

„Ar trebui să ne așteptăm la o dată pentru alegeri cât mai curând posibil”, a spus el, în condițiile în care mandatul actualului guvern ar urma să se încheie în noiembrie 2019.

Hamas a salutat imediat demisia drept o victorie. Un purtător de cuvânt al Partidului Likud al lui Netanyahu a exclus opțiunea alegerilor. „Nu este nevoie să recurgem la alegeri anticipate în timpul unei perioade sensibile pentru securitate­a națională”, a precizat acesta. La rândul său, premierul Benjamin Netanyahu, referindu-se la recentul acord de încetare a focului dintre Israel și Hamas, a declarat misterios că „liderii Hamas au implorat încetarea focului și știu ei de ce”. După demisia lui Lieberman, este de așteptat ca Netanyahu să preia portofoliu­l de Apărare, însă rămâne cu o majoritate de doar un loc în Knesset.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania