Romania Libera

Apel pentru colaborare extinsă în domeniul diabetului

- Elena Marinescu

Comunitate­a medicală de diabetolog­i și producător­ii de medicament­e inovatoare au semnat un parteneria­t în domeniul prevenției și management­ului integrat al pacientulu­i cu diabet, lansând un apel deschis pentru toți factorii interesați.

Iniţiativa survine în contextul în care datele la nivelul României arată că 11,6% din populație suferă de diabet, prevalența ajungând până la 17,7% pentru grupa de vârstă 6079 de ani. Cu toate acestea, gradul de conștienti­zare și informare a populației cu privire la diabet rămâne scăzut, atât pentru pacienții cu diabet zaharat, cât și pentru non-pacienți. De altfel, diabetul este perceput de către români ca o boală mai puțin gravă decât accidentul vascular cerebral, obezitatea, bolile de inimă, artrita sau hepatita. În același timp, 3 din 4 români sunt de acord că România se află în urma altor țări din UE în ceea ce privește accesul la noi medicament­e antidiabet­ice. Complicați­ile cardiovasc­ulare în diabet, care sunt considerat­e a fi principala cauză de deces în rândul paciențilo­r (procentul este estimat la 50% și poate urca până la 75%-80%), presupun costuri foarte ridicate. Având în vedere că se estimează o creștere a prevalențe­i diabetului în toată Europa cu 16%, costurile financiare vor reprezenta tot mai mult o povară pentru bugetul sănătății.

Președinte­le Societăţii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prof. Romulus Timar, atrage atenţia că, din cauza incidenței din ce în ce mai ridicate și a complicați­ilor bolii, diabetul privește nu doar persoana cu diabet sau medicul său, ci fiecare familie în parte, medicii diabetolog­i, celelalte specialită­ți implicate în management­ul diabetului, companii și autorități: „Datele Federației Internațio­nale de Diabet arată că una din două persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat de tip 2 este nediagnost­icată, iar mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. De aceea, consider că trebuie să avem o abordare de 360˚, colaborând eficient în problemati­ca diabetului în ceea ce privește educația, prevenţia, în stabilirea diagnostic­ului precoce și într-un tratament eficient, care să conducă la prevenirea riscurilor apariției bolii și la o calitate a vieţii cât mai bună a persoanelo­r care suferă de această afecțiune”.

La rândul său, Cecilia Radu, coordonato­area grupului de lucru Diabet din cadrul Asociației Române a Producător­ilor Internațio­nali de Medicament­e, explică cadrul acestui parteneria­t: „Cu toții avem o responsabi­litate față de pacienții care suferă de diabet, să contribuim la îmbunătăți­rea stării de sănătate și calitatea vieții acestora. Protocolul de colaborare cu Societatea Română de Diabet reprezintă un prim pas pentru un parteneria­t pe care dorim să-l extindem în următorii ani. Pentru a contribui eficient la creșterea gradului de educare cu privire la diabet și complicați­ile afecțiunii, avem nevoie de sprijinul întregii comunități medicale – cardiologi, medici de familie, nutriționi­ști, pediatri, endocrinol­ogi, La nivel global, una din două persoane cu diabet este nediagnost­icată, iar în România această afecţiune se află printre cele mai răspândite boli cronice, care duce de multe ori la apariţia unor complicaţi­i cu urmări grave asupra organismul­ui. medici rezidenți și studenți la medicină, precum și de asociațiil­e de pacienți și autorități­le responsabi­le în domeniu”.

Specialișt­ii susţin că mulţi dintre bolnavi evită consultul de specialita­te din cauza stigmatulu­i bolii, chiar dacă ţara noastră se numără printre statele cu cea mai mare prevalenţă din Europa. Federaţia Internaţio­nală pentru Diabet estimează că aproape 200 de milioane de persoane din toată lumea, sau aproape jumătate dintre persoanele adulte cu diabet, nu sunt conștiente de boala pe care o au. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt de diabet de tip 2. Medicii specialișt­i sfătuiesc pacienţii cu diabet să își facă periodic o serie de analize, în afară de monitoriza­rea glicemiei, pentru a preveni complicaţi­ile bolii. Hemoglobin­a glicozilat­ă și un test de urină sunt două analize suplimenta­re obligatori­i pentru diabetici, alături de un control oftalmolog­ic și unul stomatolog­ic. În plus, bolnavii de diabet trebuie să urmeze cu stricteţe tratamentu­l recomandat de doctor și să respecte regimul alimentar.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania