Romania Libera

Cine semnează contractul de 1,6 miliarde euro pentru noile nave ale României

- Mihai Diac

Prin demisia lui Mihai Fifor, Ministerul Apărării Naționale a rămas fără ministru, chiar în momentul în care trebuia să anunțe numele firmei care va construi cele patru corvete multifuncț­ionale, în valoare de 1,6 miliarde euro, destinate Armatei Române.

Cel mai costisitor program de înarmare derulat de România în ultimii ani se referă la cumpărarea a patru nave militare noi, de tip corvetă multifuncț­ională, în valoare totală de 1,6 miliarde euro.

Conform programări­i inițiale, conducerea MApN trebuia să anunțe numele firmei căreia i se atribuie contractul la data de 26 octombrie 2018. Acest anunț a fost însă amânat de MApN pentru luna noiembrie. Iar în acest moment, prin demisia, anunțată luni, a lui Mihai Fifor din funcția de ministru al Apărării, termenul de atribuire a contractul­ui de 1,6 miliarde euro se decalează, practic, cel puțin până la momentul instalării în funcție a unui nou ministru al Apărării.

„Guvernul României face toate eforturile astfel încât programele majore de înzestrare a Armatei României să poată să fie duse la îndeplinir­e. Numai anul acesta deja în februarie am achitat primul sistem de rachete HIMARS, suntem în faza în care ne pregătim să achităm cel deal doilea sistem de rachete Patriot, avem în plină derulare procedura de achiziţie pentru cele patru corvete multifuncţ­ionale din offset-ul cărora se vor moderniza cele două fregate pe care le-am cumpărat de la Marina Britanică în urmă cu ceva ani“, anunța, pe data de 25 august, ministrul Apărării, Mihai Fifor.

Cel mai important dintre aceste programe, cel referitor la corvete, bate acum pasul pe loc, iar Mihai Fifor, care, în calitate de ministru, se familiariz­ase cu detaliile acestuia, nu a mai apucat să-l semneze.

MApN și-a anunțat intenția de a cumpăra patru corvete multifuncț­ionale încă de acum zece ani. Prima tentativă de achiziție fusese aprobată de Guvernul Cioloș și anulată ulterior de Guvenul Grindeanu, după ce au apărut suspiciuni legate de firma olandeză căreia i se atribuise contractul.

Un nou program de achiziție pentru cele patru corvete a început în februarie 2018, prin aprobarea de către Guvern a HG 48/2018. Imediat după aceea, ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunța lansarea „procedurii specifice“de achiziție a noilor nave. Partea română a primit inițial cinci oferte. După prima etapă de selecție, dintre cele cinci oferte au rămas patru. La data de 2 octombrie, doar trei dintre cele patru firme selectate au depus ofertele finale, astfel că din cele trei MApN ar urma să aleagă numele câștigător­ului.

Cele trei companii care au depus oferte la data de 2 octombrie sunt Damen Shypyards (Olanda), Fincantier­i (Italia) şi Naval Group (Franţa).

Una dintre condițiile impuse de statul român este ca noile corvete să fie construite într-un șantier naval din România. Din acest motiv, fiecare dintre cele trei firme străine și-a pregătit capacități de producție în România. Astfel, Damen a cumpărat șantierele navale de la Galați și, foarte recent, pe cel de la Mangalia. Fincantier­i deține șantierele navale de la Brăila și de la Tulcea, în timp ce Naval Group a perfectat un parteneria­t cu șantierul naval din Constanța.

Armament american contra celui francez

Damen oferă României corveta model Sigma 10514, dotată cu armament american. Naval Group propune modelul Gowind 2500, iar Fincantier­i ar vinde României corveta tip Abu Dhabi Enhanced. Ultimele două modele de nave ar avea la bord rachete produse de MBDA și radare de la Thales, ambele fiind companii franceze.

Firma căreia i se va atribui acest contract va construi patru corvete și, ulterior, va moderniza cele două fregate Tip 22, „Regele Ferdinand“și „Regina Maria“, ale Forțelor Navale Române. Dintre cele patru corvete, prima trebuie să fie livrată în termen de trei ani de la atribuirea contractul­ui, iar celelalte trei vor fi livrate în termen de până la șapte ani.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania