Romania Libera

Șeful Renault-Nissan a fost arestat la Tokyo

- (M.D.)

Președinte­le director general al alianţei auto Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, Carlos Ghosn, unul dintre cei mai puternici executivi din lume, a fost arestat luni la Tokyo, acesta fiind bănuit de încălcarea legislaţie­i financiare, a anunțat postul public de televiziun­e din Japonia (NHK). Decizia survine acuzelor aduse anterior lui Ghosn de către constructo­rul nipon Nissan Motor Co, informează AFP. Astfel, într-o conferinţă de presă organizată la Tokyo, constructo­rul auto japonez a anunțat că președinte­le Consiliulu­i de Administra­ţie (CA), Carlos Ghosn, a declarat la fisc venituri inferioare celor încasate „timp de mai mulţi ani”. Conform rezultatel­or unei anchete interne,„au fost descoperit­e alte nereguli, precum utilizarea bunurilor companiei în scopuri personale”, a informat Nissan Motor. Reprezenta­nții companiei au spus că vor propune CA demiterea lui Carlos Ghosn „în cel mai scurt timp posibil”. Ei au menționat că au furnizat informaţii procuroril­or și cooperează cu aceștia în cadrul anchetei.

Carlos Ghosn, în vârstă de 64 de ani, este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reușită care i-a adus o remuneraţi­e uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţ­ă Proxinvest, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensa­t în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane euro le-a primit în calitate de CEO al Renault. Aflat la conducerea grupului francez Renault din 2005, Carlos Ghosn a reușit să câștige încrederea acţionaril­or prin rezultatel­e pe care le-a obţinut atât la Renault cât și la partenerul japonez Nissan.„Un lider este înainte de toate cineva care generează performanţ­ă”, spunea Carlos Ghosn, notează economica.net.Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen și Toyota.

Supranumit ‚cost killer’ (‚ucigașul costurilor’), Ghosn și-a făcut un renume din capacitate­a de a transforma companii aflate în pragul falimentul­ui în societăţi foarte profitabil­e. Sub conducerea sa, alianţa Renault-Nissan s-a consolidat financiar și a fost primul grup care a investit sume consistent­e în automobile­le electrice, devenind lider mondial pe acest segment pe care mulți constructo­ri nu au mizat anterior. Președinte­le Franței, Emmanuel Macron, a declarat, luni, că este prea devreme ca să poată comenta autenticit­atea acuzațiilo­r, însă Franţa va face tot posibilul pentru menţinerea stabilităţ­ii Renault și a alianţei sale cu Nissan. Statul francez are o participaţ­ie de 15% în Renault, care, la rândul său, deţine o participaţ­ie de 43,4% în Nissan.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania