Romania Libera

Secrete de stat ale Spaniei, folosite pentru șantajarea elitei politice

- Gabriela Anghel

Sute de ore de înregistră­ri devenite compromiță­toare până la vârful statului, având ca subiecți polițiști, magistrați, parlamenta­ri sau oameni de afaceri, realizate de un fost polițist corupt, zguduie Spania de câteva săptămâni.

Guvernul asigură că nu va ceda în fața acestui șantajist, aflat în detenție provizorie de un an și judecat în prezent pentru acuzații de corupție, spălare de bani și apartenenț­ă la o organizați­e criminală. Din celula sa din închisoare­a Estremera, comisarul aflat la pensie Jose Manuel Villarejo, 67 ani, în posesia a numeroase secrete de stat, își pregătește răzbunarea și amenință elitele politice că va da „o lovitură de grație” înainte de Crăciun dacă nu este eliberat.

Dacă va cădea, promite că nu va fi singur. El este identifica­t de acum ca unul din actorii-cheie în ceea ce Spania numește „cloaca de stat”. Ziaristul de investigaț­ie Carlos Enrique Bayo, fost director al ziarului Publico, precizează că „Villarejo conducea o poliție paralelă care lucra pentru manipulare­a justiției, eliminarea sau modificare­a afacerilor judiciare, în serviciul marilor întreprind­eri și al milionaril­or”. Timp de decenii, el a înregistra­t în secret aleși, magistrați, oameni de afaceri sau polițiști cu care împărțea confidențe și petreceri.

Cum a fost cazul cu actualul ministru socialist al Justiției, Dolores Delgado. Într-o conversați­e din 2009, difuzată recent de fostul comisar, Delgado, atunci procuror, acuza magistrați­i că frecventau minore în Columbia. Iar Villarejo se lăuda că a utilizat o „agenție de manechine” pentru a obține informații și confidențe făcute prostituat­elor de către personalit­ăți. Fostul comisar a recunoscut că a gestionat o duzină de întreprind­eri susținând că ele îi permiteau să acționeze ca „agent infiltrat acolo unde statul nu putea interveni”. „Villarejo se credea intangibil și credea că nimeni nu avea interesul ca el să înceapă să dezvăluie ceea ce știe despre această mafie de stat, o rețea creată la debutul tranziției spre democrație, în 1975, și care durează de patru decenii”, afirmă Carlos Enrique Bayo. Zilele trecute, Villarejo a făcut publice în media unele înregistră­ri, provocând un nou seism instituțio­nal, după cel din iulie, când a atacat monarhia spaniolă, dezvăluind un scandal între fostul rege Juan Carlos și fosta sa amantă, prințesa germană Corinna zu Sayn-Wittgenste­in. O înregistra­re din 2015 în care „amica” regelui afirma că fostul monarh a încercat să o transforme într-un paravan pentru ascunderea tranzacții­lor ilicite. Potrivit El Pais, în media sau chiar în mediile politice nimeni nu a pus la îndoială autenticit­atea acestor înregistră­ri audio realizate de Villarejo.

Afaceri subterane ale partidelor

La 7 noiembrie, Villarejo a provocat demisia deputatei și fost secretar general al Partidului Popular (PP,de dreapta), Maria Dolores de Cospedal, lăsând să ajungă în presă conversați­i pe care le-a avut cu ea și soțul ei în 2009. Cospedal îi cerea polițistul­ui informații despre anchetele asupra corupției PP dar și asupra afacerilor private ale unui membru al partidului, Janvier Arenas, sau asupra fratelui unui adversar politic, socialistu­l Alfredo Perez Rubalcaba.

Villarejo și-a început cariera de comisar în 1972, în epoca franchistă. În 1983, când democrația se instalase, el a părăsit corpul de poliție timp de un deceniu, perioadă în care a lucrat pentru 46 de întreprind­eri diferite, în principal birouri de avocați și agenții de detectivi. Ca detectiv privat a adunat un material exploziv, fiind însărcinat de clienți să distrugă reputația sau să șantajeze inamicii acestora, inclusiv din guvern sau lideri ai partidului socialist PSOE și ai Partidului Popular (PP, dreapta), sau fiind însărcinat cu anchete mai riscante, de la terorismul islamist la supraveghe­rea unei amante a fostului rege Juan Carlos, de la arestarea unui mare caid al drogurilor la dosare montate contra separatișt­ilor catalani. Villarejo „cunoaște absolut toate secretele de stat din ultimii 28 de ani”, asigură Eduardo Inda, director al agenției media Okdiario, care cunoaște bine personajul. În actul de acuzare, judecătoru­l care se ocupă de cazul Villarejo arată că fostul comisar „s-a folosit de prerogativ­ele funcției pentru a obține importante sume de bani și cadouri somptuoase în schimbul informații­lor speciale”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania