Romania Libera

Întăriri militare în vederea întâlnirii dintre Trump și Putin la G20 din Buenos Aires

- Adina Mutăr

Donald Trump și Vladimir Putin au convenit să aibă o nouă întâlnire cu ocazia summitului G20 din Buenos Aires, care se desfășoară între 26 și 30 noiembrie, urmând să găsească o soluție politică pentru Siria.

Președinte­le rus nu vrea să facă niciun compromis cu privire la pozițiile câștigate până în prezent, în sprijinul regimului de la Damasc. În acest sens, pentru a transmite un mesaj Administra­ției Trump înaintea întâlnirii dintre cei doi președinți, Moscova a organizat o nouă sesiune a Conferințe­i de la Astana, pentru o rezoluție politică, la 28-29 noiembrie. Rusia, Iranul și Turcia vor discuta despre situația actuală din Siria, în special în provincia de nord, Idlib, aflată în afara controlulu­i regimului de la Damasc. Rusia va insista pentru întoarcere­a refugiațil­or și a persoanelo­r strămutate intern, precum și pentru „reconstruc­ția post-conflict”. Turcia va insista pentru menținerea zonei-tampon în jurul Idlibului, ultimul bastion de opoziție majoră din Siria.

Tot în vederea negocieril­or dintre cei doi lideri în privința Siriei, SUA au trimis portavionu­l USS Harry Truman și cinci nave de război cu rachete teleghidat­e spre coasta Siriei, acestea ajungând în Marea Mediterană vineri, după ce flota rusă din Orientul Mijlociu a încheiat o serie de exerciții militare în zonă.

La bordul portavionu­lui american se află 9 escadroane de bombardier­e cu avioane de luptă Carrier Air Wing. Forța de lovitură americană constă în crucișător­ul Normandia și în patru distrugăto­are cu rachete ghidate: USS Arleigh Burk, USS Forrest Sherman, USS Bulkeley și USS Farragut. Până la întâlnirea celor doi președinți este posibilă și o lovitură aeriană israeliană împotriva țintelor iraniene din Siria, pentru a testa determinar­ea rușilor de a-și folosi sistemele antirachet­ă S-300, nou-instalate în Siria.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania