Romania Libera

Președinte­le a respins două propuneri ale PSD pentru ministere

- Romulus Georgescu

Klaus Iohannis nu a semnat decretele de numire pentru Lia Olguţa Vasilescu, propusă de PSD la Ministerul Transportu­rilor, și pentru Ilan Laufer, propusă de PSD pentru portofoliu­l Dezvoltări­i Regionale.

A „m primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluţie slabă. Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost și este în continuare soluţia înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României”, a afirmat președinte­le Klaus Iohannis. Șeful statului și-a legat reținerile de faptul că România va prelua șefia Consiliulu­i UE. ”Președinţi­a Consiliulu­i UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerel­e își fac treaba și abordarea României e una coerentă. Concluzie: e nevoie de miniștri care performeaz­ă foarte bine”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a semnat decretul de remaniere pentru șase dintre propuneril­e PSD pentru schimbarea unor miniștri, însă i-a refuzat pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transportu­rilor și pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltări­i Regionale.

Efectele deciziei prezidenți­ale

”Așadar, se revocă din funcția de membru al Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Ivașcu, Cojocaru și Bran, se ia act de demisia ministrulu­i Fifor și se numesc în funcția de membru al Guvernului următorii: domnul Leș, ministrul Apărării, domnul Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, domnul Bădălău, ministrul Economiei, domnul Breaz, ministrul Culturii și Identități­i Naționale, domnul Petrescu, ministrul Comunicați­ilor și Societății Informațio­nale, domnul Matei, ministrul Tineretulu­i și Sportului. Celelalte două propuneri le consider nepotrivit­e și vor fi refuzate.”

În aceste condiții, Lia Olguța Vasilescu a rămas fără minister, pentru că președinte­le Iohannis a semnat decretul de revocare a sa de la Ministerul Muncii, înlocuind-o cu Marius Budăi, propus de PSD. Paul Stănescu a rămas ministru al Dezvoltări­i, pentru că președinte­le nu l-a revocat din funcție. La Ministerul Transportu­rilor a rămas titular Lucian Șova.

Președinte­le poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalize­ze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul șef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai. Curtea Constituţi­onală a decis, cu majoritate de voturi, că președinte­le României ”poate refuza, o singură dată, motivat” propunerea premierulu­i de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. ”Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană”, se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă și general obligatori­e.

Vasilescu, rotită la Dezvoltare

Pornind de la această premisă, conducerea PSD s-a reunit, ieri după-amiază, pentru a căuta o modalitate de răspuns la decizia șefului statului. Înainte de ședință, secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că PSD are ca variantă numirea acelorași persoane, dar în roluri inversate, o propunere pe care șeful statului nu ar mai putea să o refuze. ”Se pot face multe lucruri, putem inversa: să propunem pe Olguța la Dezvoltare și pe Ilan la Transportu­ri și să nu poată refuza. În orice caz suntem șocați. Olguța Vasilescu e unul dintre cei mai buni manageri pe care i-am avut. Nu sunt schimbătoa­re vremurile și oamenii de partid sunt oameni competenți”, a declarat Ștefănescu.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că Executivul ar trebui să analizeze o eventuală sesizare la CCR a unui conflict juridic între Guvern și Președinți­e, după ce șeful statului a provocat o „încurcătur­ă bine făcută” cu revocarea și numirea unor miniștri. „Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situația. A doua este să examineze mai multe posibilită­ți, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituți­onală. După cum știți, posibilita­tea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp

ce posibilita­tea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR și nu există, de altfel, niciun precedent”, a declarat vicepreșed­intele

Camerei Deputațilo­r. La ora închiderii ediției, liderii PSD se reuniseră în ședință, pentru a discuta pe ce linie vor merge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania