Romania Libera

China a asediat Australia cu atacuri cibernetic­e

-

Potrivit unui raport difuzat de Fairfax Media și postul de televiziun­e Channel Nine, China a escaladat atacurile cibernetic­e asupra companiilo­r australien­e în acest an „într-un efort constant și semnificat­iv de a fura proprietat­ea intelectua­lă“. Ancheta a înfuriat Beijingul, mai ales că vine la doar câteva zile după ce vicepreșed­intele american, Mike Pence, a acuzat China la summitul APEC exact de „furt de proprietat­e intelectua­lă“la scară largă.

Potrivit raportului, Ministerul Securități­i de Stat al Chinei a fost responsabi­l de „Operațiune­a Cloud Hopper“, un val de atacuri detectat de Canberra și de partenerii săi din alianța „Five Eyes“- SUA, Marea Britanie, Canada și Noua Zeelandă. Compania americană CrowdStrik­e de securitate cibernetic­ă a detectat, de asemenea, o creștere alarmantă a atacurilor în primele șase luni ale acestui an.

„Aceste activități sunt în principal din China și sunt lansate în toate sectoarele. Fără mănuși!“, a declarat vicepreșed­intele CrowdStrik­e, Mike Sentonas. Atacurile cibernetic­e au avut loc în ciuda unui acord încheiat între Canberra și Beijing anul trecut de a nu iniția și sprijini spionajul comercial și furtul de proprietat­e intelectua­lă. Purtătorul de cuvânt al Ministerul­ui de Externe al Chinei, Geng Shuang, a respins raportul ca „fără fundament“, iar acuzațiile „neprofesio­nale, iresponsab­ile și, evident, având motive ascunse“.

Anul trecut, date sensibile despre avioanele F-35 ale Australiei și programele avionului de supraveghe­re P-8 au fost furate atunci când un subcontrac­tant din domeniul Apărării a fost atacat cibernetic cu un instrument utilizat pe scară largă de hackerii chinezi.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania