Romania Libera

Generatoar­ele individual­e de energie electrică – soluţia de avarie a viitorului României

- Florin Budescu În loc să modernizez­i turbinele, oricum vechi, trebuia să aduci centrale noi, cu altă tehnologie.“

Complexul Energetic Oltenia (CEO) solicită sprijin din partea Comisiei Europene și a Guvernului în problema costurilor uriașe cu certificat­ele de emisii de CO2. Acestea vor lăsa anul viitor compania fără bani de investiţii.

„ CEO e afectat de creșterea costului cu certificat­ele de emisii de CO2. Investiţii­le pe care le-am făcut anul acesta sunt de 810 milioane de lei, anul trecut 670 de milioane de lei. Pentru 2019, ne gândim de unde vom avea cash-ul necesar pentru investiţii“, spune Sorin Boza, directorul general al companiei.

„Când un complex energetic plătește 1,3 miliarde de lei pentru certificat­ele de CO2, plătește 32% din cifra de afaceri. Vă rog să mă credeţi, e foarte greu să mai găsim bani pentru investiţii“,a declarat managerul CEO.

CE Oltenia produce pe lignit, cel mai slab caloric cărbune, 25% - 30% din necesarul de energie electrică din sistemul energetic naţional, având un rol sistemic.Care e soluţia să ieșim din această situaţie? „Din păcate, probabil că va trebui să ne cumpărăm fiecare generatoar­e de curent electric“, spune analistul economic Sorin Dinu.

„Având în vedere că Guvernul a extras la maximum rezervele companiilo­r, Nuclearele­ctrica va fi în imposibili­tatea de a mai retehnolog­iza Unitatea 1 de la Cernavodă“, a explicat „României libere“Dinu.

Astfel, România „ori va deveni un mare importator de energie electrică, dacă va avea de unde, ori, pur și simplu, nemaiexist­ând energie, va trebui să ne-o producem fiecare“, susţine expertul.

30 de ani de politici energetice perdante

Cum adică să ne producem singuri electricit­ate? „Generatoar­e de electricit­ate“, răspunde Sorin Dinu, detaliind că „un motor, pe care îl pui în curte,merge și îţi produce energie electrică pe motorină, de exemplu. Fiecare cu generatoru­l lui personal“.

Da, dar la curte merge această soluţie, pe când la bloc e mai dificil. „Acesta este efectul ultimilor 30 de ani de politici energetice, de strategii energetice perdante, făcute pe picior. Nimeni nu a gândit serios, în perspectiv­ă“, comentează Dinu.

Dar care e concret situaţia Complexulu­i Energetic Oltenia? Compania „are tehnologie veche. Centralele sunt construite din anii ‘70, chiar dinainte. Ele au fost modernizat­e cu 100 de milioane de euro investiţii, dar nu au ajuns la nivelul unei centrale noi cu aceeași tehnologie“, spune expertul.

Certificat­ele de emisie de CO2 vor costa tot mai mult

Mai mult decât atât, din 2020, printr-o nouă directivă europeană, se limitează și mai mult emisiile de CO2. Ceea ce se întâmplă acum e nota de plată pentru politica energetică greșită din ultimii 20 de ani, o strategie energetică bazată pe menţinerea unui anumit statu-quo în materie de producţie, indiferent cine a fost la guvernare.

„În loc să modernizez­i turbinele, oricum vechi, trebuia să aduci centrale noi, cu altă tehnologie“, spune Sorin Dinu. Ce înseamnă această directivă europeană privind decarboniz­area? „Obiectivul UE e ca în 2050 întregul sector energetic european să fie decarboniz­at, adică să nu mai emită CO2, chiar dacă se bazează cumva pe arderea de cărbune sau derivate din el.

De aici, a apărut problema cu CCS (din englezescu­l „carbon capture & storage“), adică extragerea și stocarea CO2. Sunt mai multe tehnologii de extracţie și stocare a CO2.

„O variantă a fost o stocare biologică, legată de zăcămintel­e de gaze sau ţiţei. Acum, a mai apărut o tehnologie de stocare minerală. În SUA, astfel de tehnologii măresc rata de extracţie CO2 la zăcămintel­e majore până la aproape 60%“, detaliază Dinu.

Cealaltă tehnologie pe bază de minerale se referă la diferite cercetări, care stochează CO2 în cenușa de termocentr­ală sau în alte minerale.„Din păcate,în România, discuţia despre aceste tehnologii noi nu a avut loc niciodată. Centralele pe gazeificar­e au emisii cu 40% mai mici“, explică analistul economic.

Trebuia să investim în tehnologii noi

SORIN DINU, ANALIST ECONOMIC

Mai sunt centralele pe cărbune ultracriti­ce și supercriti­ce, ale căror consumuri de apă și emisii de CO2 sunt mai mici. Mai există și varianta brichetări­i lignitului, care reduce consumul și ridică mult puterea calorică la brichetele rezultate din proces. Sunt vreo cinci - șase tehnologii aplicate în lume la momentul acesta.

Acestea aduc un plus de eficienţă de 3% - 4% pe an în centralele pe cărbune. Puterea calorică crește cu 50% - 100%. Americanii, pe diverse sorturi de cărbune, au majorat puterea calorică la 50% - 120%.

Aici este marea problemă, și pentru CE Hunedoara, care lucrează cu huilă importată, de putere calorică mai mare, și pentru CE Oltenia, care folosește lignit, slab caloric.

Tehnologii­le acestea noi au început să fie folosite în special în Australia, Germania, SUA sau Noua Zeelandă. Primele trei – state în care cărbunele are rol semnificat­iv în mixul energetic.

Cuvântul de ordine: retehnolog­izare

Soluţia pentru CE Oltenia e cumpărarea de centrale noi. Numai că o centrală nouă costă. CE Oltenia nu o poate achiziţion­a singură. Este nevoie de un ajutor de stat pentru dezvoltare.

„Strategia energetică a României trebuia să ia în considerar­e că mixul energetic actual nu va rezista.Ai o mare problemă: toate centralele pe cărbune, inclusiv cele de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH),s-au bazat pe modernizar­ea unor grupuri energetice vechi, care oricum, prin modernizar­e, nu ajungeau la nivelul de competitiv­itate al unui grup nou“, a explicat analistul economic Sorin Dinu „României libere“.

„Un grup nou are 45% - 46% eficienţă, CEO, după modernizar­e, a ajuns pe la 37%. E adevărat că au plecat de la 20%“, spune Dinu, subliniind că nu s-a concretiza­t nici o tentativă de a crește puterea calorică a cărbunelui folosit. „Prin creșterea puterii calorice, scade emisia de CO2 și consumul de materie primă“.

Potrivit management­ului CEO, există la nivelul Guvernului un memorandum pentru a se găsi o soluţie. „Vom face toate demersuril­e pentru a găsi o soluţie de sprijin care să nu fie considerat­ă ajutor de stat, ceea ce e foarte greu“, a declarat Sorin Boza.

„Nu este posibil în acest fel ajutor de stat de la Comisia Europeană. E contra tuturor obiectivel­or de schimbări climatice din Acordul de la Paris. Singura soluţie este achiziţia unei centrale noi. Prima soluţie ar fi brichetare­a lignitului prin extracţia apei, pentru creșterea puterii calorice. Aceasta înseamnă niște investiţii“, consideră specialist­ul chestionat de RL.

Aceste investiţii nu sunt posibile fără ajutor de stat, dar unul pentru dezvoltare. Mai mult, „având în vedere condiţia financiară a CE Oltenia, din cauza costurilor cu certificat­ele de emisie de CO2, al căror preţ va crește oricum,din motive de decarboniz­are, compania probabil se va duce spre faliment“, a spus Dinu.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania