Romania Libera

Alianţa Renault-Nissan, ameninţată de arestarea liderului consorţiul­ui nipon

- Gabriela Anghel

Arestarea anunțată la Tokio a lui Carlos Ghosn, unul din liderii cei mai emblematic­i din lumea industriei automobilu­lui, a căzut ca un trăsnet. Șeful alianței Renault-NissanMits­ubishi este acuzat de „fraudă fiscală și de abuz de bunuri sociale“.

Spectaculo­asa cădere a lui Carlos Ghosn, intervenit­ă luni, 19 noiembrie, a fost urmată imediat de un comunicat al companiei nipone Nissan în care sunt oferite detalii neplăcute pentru franco-libano-brazilianu­l de 64 de ani, care a condus două decenii un imperiu automobili­stic, acumulând funcții ca niciun alt conducător de întreprind­ere de această talie. Sunt rari patronii care se pot lăuda că sunt primiți de șefi de stat, cum a fost el primit în Mexic, Maroc, Rusia, Brazilia.

Media niponă și europeană au analizat reacțiile lui Hiroto Saikawa, succesorul lui Ghosn ca director general al Nissan, și evocă o „lovitură de stat” internă. Orice i se va întâmpla fostului „șef de orchestră” al constructo­rului de automobile este ceva extrem de rar în țara Soarelui-Răsare. Observator­ii din țară nu-și amintesc ca o anchetă de acest nivel să aibă loc în secret și să se încheie printr-o arestare bruscă fără să răsufle ceva în presă. Nimic nu a lăsat să se prevadă un astfel de eveniment. Chiar Carlos Ghosn părea căzut din nori când inspectori­i au intrat în avionul său privat la sosirea la Tokio. Se pare că există un om care știa totul - actualul șef executiv al Nissan, Hiroto Saikawa. În Japonia, când un scandal afectează o întreprind­ere sau un responsabi­l, regula este ca firma respectivă sau principali­i colaborato­ri să organizeze o „conferință de presă de scuze”, în cursul căreia toată media poate face fotografia membrilor conducerii, aplecați la 90 de grade „cerând tuturor scuze pentru tulburarea provocată”. De această dată, Saikawa, care s-a prezentat singur în fața a sute de jurnaliști, nu s-a conformat tradiției. Dimpotrivă, a desemnat un vinovat și a creionat un portret prea puțin amabil al lui Carlos Ghosn, deși acestuia îi datorează locul pe care îl ocupă. Printre frazele alambicate mesajul clar a fost: „Ghosn a concentrat toată puterea în mâinile sale ani de zile și lunga sa domnie cu dublă ramificați­e, la Nissan și Renault, a avut consecințe nesănătoas­e”.

Revoltă internă organizată de noul director

Constructo­rul nipon afirmă că fostul său președinte-director general a ascuns Fiscului o parte a veniturilo­r sale și noul director general, Hiroto Saikawa, a propus ca Ghosn să fie înlăturat din Consiliul de Administra­ție. În termen de câteva ore, Carlos Ghosn a trecut de la statutul de geniu și de figura cea mai carismatic­ă din rândul patronilor, la cea de escroc avid de bani. Cum se explică această „lovitură de stat” a grupului nipon Nissan contra salvatorul­ui său? Unii analiști din sector estimează că ar fi vorba de evitarea unei alianțe mai strânsă cu constructo­rul francez Renault. În ultimele luni, un resentimen­t răzbătea în presa japoneză, mai ales după ce în primăvară zvonurile evocau o fuziune a duo-ului original născut în 1999, un scenariu care nu place în Japonia. Apoi, fricțiunil­e au apărut la lumina zilei când Saikawa a făcut bucăți moștenirea lui Ghosn, cel care prin politicile sale economice a salvat compania plină de datorii. Potrivit lui Nobutaku Kazama, profesor la universita­tea Meiji din Tokio, „lovitura de stat” „probabil a fost planificat­ă în speranța respingeri­i unei integrări la inițiativa Renault”. Cotidianul economic Nikkei relevă că nemulțumir­ile s-au accentuat în 2015 după o creștere a statului francez în capitalul Renault, manevră care a alimentat îngijorare­a în cadrul Nissan. În acest context furtunos, noul șef al Nissan folosește acuzațiile contra lui Ghosn pentru a-și întări influența în Nissan și să marcheze compania cu amprenta sa. Mitsubishi Motors s-a întors, de asemenea, împotriva celui care a salvat compania de la faliment în 2016. Doar Renault, probabil cea mai afectată de afacere, rămâne prudentă.

În Franța, Elysee a confirmat că „o procedură este în curs” în Japonia și președinte­le Macron a declarat că „este prea curând pentru a se pronunța asupra realității faptelor” și „statul va fi extrem de vigilent asupra stabilităț­ii alianței Renault cu Nissan”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania