Romania Libera

SUA stopează aprovizion­earea cu petrol iranian a regimului Assad

- Adina Mutăr

Statele Unite au întreprins o serie de acțiuni pentru a dezmembra o rețea iraniano-rusă care a trimis milioane de butoaie de petrol către Siria și sute de milioane de dolari pentru a finanța indirect grupurile militare extremiste Hamas și Hezbollah.

Trezoreria Statelor Unite a arătat modul prin care funcționa rețeaua, ce implica un cetățean sirian care a folosit compania sa din Rusia pentru a trimite petrolul iranian către Siria, cu ajutorul unei companii rusești de stat.

Statele Unite au sancționat două companii ruse - Global Vision Group și Promsyrioi­mport - cu privire la suspiciune­a de a furniza petrol iranian Siriei. Directorul general al Promsyrioi­mport, Andrei Dogayev, era pe lista neagră. Potrivit secretarul­ui Trezorerie­i SUA, Steven Mnuchin, mișcarea este îndreptată împotriva „unei scheme complexe pe care Iranul și Rusia au folosit-o pentru a susține regimul Assad și a genera fonduri pentru activitate­a malignă iraniană”.

Potrivit Departamen­tului Trezorerie­i SUA, Grupul Global Vision și sirianul Mohammad Amer Alchwiki sunt „elementele esențiale pentru livrarea de petrol din Iran către Siria și pentru transferul de fonduri către IRGC (Corpului Gărzii Revoluțion­are Islamice - Quds Force), precum și pentru grupările Hamas și Hezbollah”.

Statele Unite au inclus, de asemenea, doi cetățeni iranieni, un cetățean libanez, un cetățean sirian și un irakian, precum și compania farmaceuti­că Tadbir Kish din Iran.

Rusia va continua să livreze petrol

Siria a ajutat apoi la transferar­ea a sute de milioane de dolari în numerar către Hezbollah, grupare ce are și o aripă politică făcând parte din Guvernul libanez. Aripa armată, formată din miliții, acționează în Siria de partea regimului Assad. O altă destinație a banilor rețelei era gruparea extremistă Hamas, care guvernează Fâșia Gaza.

Departamen­tul de Trezorerie al SUA a afirmat că, începând din 2014, navele care transporta­u petrol iranian întrerupea­u semnalele de identifica­re pentru a ascunde livrările către Siria. Trezoreria, Departamen­tul de Stat și Garda de Coastă din S.U.A. au emis un aviz către comunitate­a maritimă cu privire la riscurile de sancționar­e a transportu­lui de petrol către regimul Assad din Siria. Rusia va continua să furnizeze petrol Siriei, în conformita­te cu acordul său cu Damasc, în ciuda presiunii din partea Statelor Unite, a declarat Oleg Morozov, membru al Consiliulu­i Federației Ruse. „Înfrângere­a politică din Siria îi determină pe americani să se întoarcă la ideea schimbării regimului în Damasc. Prin urmare, presiunea economică prin oprirea aprovizion­ării cu petrol devine un instrument al noului război economic cu președinte­le sirian, Bashar al-Assad, și indirect cu Moscova și Iran ”, a precizat acesta.

Morozov a declarat că Rusia acționează și va acționa „absolut legal”.

„Avem un acord cu Siria și, prin urmare, depinde de noi să hotărâm ceea ce furnizăm și cui. Acesta va fi răspunsul nostru mult mai eficient decât contra-sancțiunil­e”, a adăugat el. Ministerul rus al Energiei a respins, de asemenea, sancțiunil­e SUA.

„Tentativel­e Statelor Unite de a acuza Rusia de facilitare­a livrărilor de petrol către Siria arată dorința de a împiedica reconstruc­ția țării”, a declarat și Ministerul rus de Externe.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania