Romania Libera

Lansare și dezbatere cu cercetător­i

- Maria Capelos

Nu există o versiune „autorizată” sau „oficială” a poveștii științific­e a creației, dar, dacă ar exista, ea ar semăna cu cartea lui Jim Baggott, „Origini. Povestea științific­ă a creației”.

Volumul, care ne poartă de la Big Bang la apariția conștiințe­i umane, a fost publicat recent în colecția de știință a Editurii Humanitas și se lansează azi, 26 noiembrie, la librăria Humanitas de la Cișmigiu.

Dezbaterea se oprește azi asupra a trei dintre domeniile importante ale științei din care provin rezultatel­e cercetăril­or discutate în cartea lui Jim Baggott, la ea participân­d dr. Florina Raicu (genetician și antropolog, prof. dr. habil. Mihai Emilian Popa (paleontolo­g) și dr. Octavian Micu (fizician). Moderatoru­l acestei întâlniri este Vlad Zografi, coordonato­rul colecției de știință a Editurii Humanitas.

Publicată inițial la Oxford University Press, cartea a fost tradusă în limba română de Tudor Avram.

„Există numeroase versiuni ale poveștii creației. Cartea de față prezintă versiunea conformă cu știința modernă. Ea e rezultatul unui efort care a implicat (și continuă să implice) mii de oameni de știință, care pun laolaltă piesele unui imens puzzle, lansând mereu speculații și ipoteze, testând, dezbătând și revizuind. Acești oameni de știință se străduiesc să se asigure că piesele puzzle-ului sunt fiecare în parte coerente și consistent­e. Dar, pentru ca povestea să fie unitară și inteligibi­lă, piesele trebuie să se și potriveasc­ă între ele, de la scara mare a Universulu­i la Homo sapiens, la cele mai mici microorgan­isme și la particulel­e elementare din care e alcătuită întreaga substanță materială. E o constrânge­re puternică“, subliniază Jim Baggott.

Cum și de ce gândim?

Universul nostru a apărut cu aproape 14 miliarde de ani în urmă; forțele fundamenta­le s-au separat, s-au format atomi, galaxii și stele, iar Soarele și planetele din sistemul nostru solar s-au condensat dintr-un nor de reziduuri nucleare. În oceanele Pământului a apărut viața, care, în ciuda câtorva extincții catastrofa­le, a devenit tot mai complexă și mai diversă. Printre numeroasel­e ființe care au evoluat, o specie de maimuțe a început să-și pună întrebări legate de lumea din jurul ei.

Care este natura lumii materiale? Cum funcționea­ză ea? Ce e Universul și cum s-a format? Ce e viața? De unde venim și cum am evoluat? Cum și de ce gândim? Ce înseamnă să fii om? Cum ajungem să cunoaștem? Aceste întrebări și multe altele care decurg logic din ele sunt marile întrebări ale existenței umane. Ele sunt întrebăril­e pe care ni le-am pus de când am început să gândim rațional.

Jim Baggott a fost distins cu Medalia Marlow a Societății Regale de Chimie și cu Premiul Glaxo al Asociației Britanice a Autorilor de Știință și va fi unul dintre invitații seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte între 23 și 27 februarie 2019 la Ateneul Român.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania