Romania Libera

Atenţie la carenţa de fier, o problemă de sănătate cu riscuri majore!

- Elena Marinescu

Marcată în fiecare an pe 26 noiembrie, Ziua Mondială a Carenței de Fier atrage atenţia asupra importanţe­i creșterii nivelului de conștienti­zare privind deficitul de fier și anemia feriprivă, ca probleme majore de sănătate publică.

Conform Organizaţi­ei Mondiale a Sănătăţii, carența de fier este printre cele mai răspândite deficiențe nutriționa­le din lume, fiind o afecțiune greu de recunoscut de către cei care manifestă simptomele specifice, deși consecințe­le sale pot fi serioase, iar prevalența în rândul populației este relativ ridicată. Astfel, este esențial ca fiecare persoană să înțeleagă rolul fierului în organism și consecințe­le generate de faptul că nivelul de fier nu se află în parametrii adecvaţi. Nerecunoaș­terea simptomelo­r deficitulu­i de fier și ale anemiei feriprive este, de multe ori, cel mai mare obstacol în calea obținerii unui diagnostic. Printre simptomele uzuale se numără oboseala, paloarea, unghiile fragile, pofta de materii non-alimentare precum noroi, lut sau gheață, lipsa capacități­i de concentrar­e. Totuși, simptomele carenței de fier se pot manifesta diferit, fiind greu de identifica­t, și pot fi asociate cu o serie de alte afecțiuni.

„Carența de fier afectează un număr semnificat­iv de femei din întreaga lume și poate avea un impact semnificat­iv asupra sănătății și calității vieții lor. Menținerea unui nivel optim al fierului în organism este esențială în special pentru femeile gravide. Pe perioada O treime din populația globului suferă de carență de fier, o afecțiune des întâlnită mai ales în rândul femeilor însărcinat­e și al copiilor cu vârste sub 5 ani.

sarcinii, carența de fier afectează nu numai sănătatea viitoarelo­r mame, dar și starea de sănătate a fătului cu consecințe semnificat­ive în ceea ce privește dezvoltare­a neurocogni­tivă a acestora. De aceea este important ca deficitul de fier să fie prevenit mai ales la femeia gravidă. Astfel, se impune o monitoriza­re atentă a sarcinii, recomandar­ea unui regim alimentar diversific­at, bogat în legume, fructe, proteine de calitate superioară, suplimente de vitamine și săruri minerale”, a declarat doamna prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, șef Clinică de Pediatrie, Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.

Fierul, rol vital în combaterea infecțiilo­r și a bolilor

Consecințe­le deficitulu­i de fier diferă de la o persoană la alta, însă acestea pot fi asociate unui declin al sănătății și al stării de bine, în general. Chiar și fără anemie, deficitul de fier poate fi debilitant, poate duce la agravarea unei afecțiuni cronice pre-existente și poate contribui la creșterea morbidităț­ii și a mortalităț­ii. La copii în mod particular carența de fier poate afecta semnificat­iv dezvoltare­a cognitivă și motorie a acestora. „Carenţa de fier este o afecţiune care poate avea consecinţe majore asupra organismul­ui și de aceea este o nevoie reală de creștere a gradului de atenţionar­e asupra carenţei de fier și de o mai bună înţelegere a simptomato­logiei. Este cea mai răspândită deficiență nutriționa­lă la nivel global și este o afecţiune care rămâne subdiagnos­ticată și subtratată, deși are un impact major nu doar asupra adultului, dar și asupra dezvoltări­i copilului”, a declarat domnul profesor univ. dr. Gabriel Mircescu, șeful Clinicii Nefrologie, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”.

Carența de fier este prezentă în rândul unei treimi din populație, la nivel global. În Europa, spre exemplu, carența de fier afectează până la aproximati­v 33% dintre femeile aflate la premenopau­ză, până la 77% dintre femeile însărcinat­e și până la 48% dintre copii. Carența de fier este, de asemenea, frecvent asociată cu boli inflamator­ii cronice, cum ar fi insuficien­ța cardiacă cronică, boala cronică de rinichi și sindromul de intestin iritabil. Fierul este necesar întregului organism, având un rol esenţial în producerea globulelor roșii și pentru

asigurarea funcționăr­ii eficiente a inimii și a mușchilor scheletici. De asemenea, fierul joacă un rol vital în combaterea infecțiilo­r și a bolilor, menținând nivelul optim de energie și funcția normală a creierului. Când depozitele de fier din organism sunt scăzute (deficit de fier), pot fi afectate aproape toate aspectele vieții, cum ar fi metabolism­ul, sănătatea mentală și fizică, productivi­tatea în muncă și chiar funcția sexuală. Potrivit OMS, deficitul de fier poate duce la o scădere cu 30% a capacități­i de efort fizic. Medicii spun că, în general,

carența de fier poate genera diferite simptome precum: oboseală mentală, iritabilit­ate, amețeală sau pierderea rapidă a concentrăr­ii, epuizare fizică, capacitate fizică redusă. Semne ale carenței de fier pot fi și: paloarea, căderea părului, unghiile friabile și ulcerațiil­e bucale.

5 alimente care cresc nivelul de fier din organism

În cazul deficienţe­i de fier sau al imposibili­tăţii absorbţiei fierului din intestin, medicul poate recomanda administra­rea de suplimente de fier și consumul de alimente bogate în fier, care corectează, de regulă, majoritate­a cazurilor de anemii din lipsă de fier. Pastilele se iau, de obicei, o dată sau de două ori pe zi împreună cu vitamina C (acid ascorbic) sau suc de portocale, care ajută la absorbţia în organism a fierului, tratamentu­l fiind necesar timp de câteva luni pentru refacerea depozitelo­r de fier. Carenţa de fier poate fi prevenită și tratată printr-o alimentaţi­e echilibrat­ă. Fierul se găsește atât în produsele de origine animală, cât și în alimentele vegetale și, pentru a fi absorbit, fierul are nevoie de vitamina C pentru a-și schimba valența la nivelul stomacului. Medicii nutriţioni­ști susţin că cele mai naturale surse de fier sunt: carnea roșie (ficat de porc), cerealele integrale, seminţele de chia, sfecla roșie, fructele de pădure, boabele de cacao, dar și plante cu frunze verzi (urzică, spanac, salată verde, pătrunjel, busuioc, mărar, cimbru, frunze de păpădie etc.).

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania