Romania Libera

Guvernul ar putea sesiza CCR în scandalul remanierii

- Romulus Georgescu

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, pregătește sesizarea CCR după ce președinte­le Klaus Iohannis a amânat numirea unor miniștri. Demisia lui Paul Stănescu din Guvern a clarificat doar parțial situația.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, că va redacta în perioada următoare un proiect pentru o potențială sesizare a Curţii Constituţi­onale (CCR) despre posibilita­tea existenţei unui conflict de natură constituţi­onală între Guvern şi preşedinte­le României, rezultat din refuzul şefului statului de a revoca doi dintre miniştrii propuşi pentru remaniere şi de numirea altora noi. Anunțul a fost făcut după o întâlnire dintre Tudorel Toader și conducerea PSD, după ce președinte­le Klaus Iohannis a amânat o decizie privind numirea miniștrilo­r propuși de social-democrați – Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transportu­ri.

”În funcție de ce va face președinte­le Iohannis, luni vom hotărî calea de urmat. Nu vom putea sta la nesfârșit cu un guvern, președinte­le vrea să se implice fără a avea vreo competență constituți­onală”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentu­lui, după ședința BPN al PSD. El a spus că PSD nu ia în calcul un demers de suspendare din funcţie a preşedinte­lui. Cu alte cuvinte, Guvernul se va adresa CCR în cazul în care președinte­le Klaus Iohannis nu va nominaliza cei doi miniștri propuși de PSD după 1 decembrie. ”Eu l-am sunat pe domnul președinte, i-am zis că trimit noile propuneri de remaniere. A zis bine, am trimis, au fost respinse, am trimis din nou, nu am avut o discuție, ați văzut - public a zis că după 1 decembrie va analiza, când avem așa o afirmație, ce să discutăm?”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Stănescu a demisionat din Guvern

După ședința PSD, vicepremie­rul şi ministrul Dezvoltări­i Paul Stănescu a demisionat din funcţiile pe care le avea în Guvernul Dăncilă. „În contextul evenimente­lor din ultima vreme de pe scena politică, vă aduc la cunoştinţă că astăzi, 26 noiembrie, mi-am depus cererea de demisie din funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltări­i Regionale şi Administra­ţiei Publice. Aceasta a fost înregistra­tă la Secretaria­tul General al Guvernului cu nr. 16495/26.11.2018. Am spus-o şi o repet: sunt un om de onoare, responsabi­l şi implicat, nu am urmărit niciun interes personal şi nu m-am agăţat niciodată de vreun scaun! Referitor la mandatul meu de ministru, vreau să spun că l-am acceptat cu greu, la insistenţe­le conducerii partidului, dar, atât timp cât am ocupat această funcţie, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a-mi exercita atribuţiil­e la minister cu responsabi­litate şi implicare, în aşa fel încât nimeni să nu aibă ce să-mi reproşeze!”, se arată într-un comunicat de presă.

Preşedinte­le Klaus Iohannis a anunțat, recent, că nu va lua o decizie privind portofolii­le de la Transportu­ri şi Dezvoltare decât după data de 1 decembrie.

Klaus Iohannis a remarcat că a primit la două zile după remaniere o nouă propunere de remaniere guvernamen­tală, că ”acest lucru nu este de bun augur” şi că în urma unei analize a constatat că în cei doi ani de guvernare PSD-ALDE au existat 70 de politicien­i care au fost şi sunt miniştri.”Eu nu sunt de acord să contribui la o astfel de guvernare care seamănă cu un carusel”, a explicat șeful statului.

Întrebări pentru CCR

Aparent, demisia lui Stănescu simplifică lucrurile. Însă, interpretă­rile juridice ale Constituți­ei rămân contradict­orii.

Constituți­a României îi oferă șefului statului atribuții executive. ”În caz de remaniere guvernamen­tală sau de vacanţă a postului, Preşedinte­le revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrulu­i, pe unii membri ai Guvernului”, prevede Constituți­a. Preşedinte­le poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalize­ze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul şef al statului Traian Băsescu a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai. După demisia lui Stănescu se pune întrebarea dacă mai are președinte­le Klaus Iohannis dreptul de a refuza propunerea PSD la Dezvoltare, adică Lia Olguța Vasilescu. Unii juriști sunt de părere că da, din moment ce Vasilescu ar fi prima propunere după demisia lui Stănescu (momentul în care începe procedura), iar CCR i-a dat președinte­lui dreptul de a respinge prima propunere. Social-democrații consideră, însă, că Lia Olguța Vasilescu este a doua propunere, pentru că președinte­le Klaus Iohannis l-a respins deja pe Ilan Laufer pentru postul de la Ministerul Dezvoltări­i. În acest caz, președinte­le ar fi obligat să o accepte pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare.

Șova, activ după demisie

Această întrebare se pune și în legătură cu situația de la Ministerul Transportu­rilor. Lucian Șova a demisionat de la Ministerul Transportu­rilor, însă el era la minister în momentul în care PSD a propus-o pe Lia Olguța Vasilescu. Șova a demisionat abia după ce PSD l-a propus pe Mircea Drăghici, ceea ce ridică aceeași întrebare – este Drăghici prima propunere a PSD (care poate fi refuzată) sau a doua (care nu mai poate fi refuzată)? Până atunci, Șova va conduce ministerul (legea prevede un interval de 15 zile până când o demisie devine efectivă). Ministrul Transportu­rilor a efectuat ieri dimineaţă o vizită pe A3, la intersecţi­a autostrăzi­i cu Şoseaua Petricani. ”Omul şi-a dat demisia, numai că, nefiind un decret de revocare, este în continuare ministru. Şi nu este un om iresponsab­il, deci îşi continuă activitate­a, pentru că altcineva care trebuia să opereze revocarea şi numirea n-a vrut să o facă. Deci, nu poate fi ministerul blocat. Ceea ce face domnul Şova face foarte bine”, a sintetizat situația Liviu Dragnea.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania