Romania Libera

Clerul nu trebuie să cedeze ispitei al Europei, iar polonezii trebuie să

- Ninel Ganea

Profesorul polonez Ryszard Antoni Legutko de la Universita­tea Jagellonă – înființată în 1364, la Cracovia, de către Cazimir al III-lea – reprezintă una dintre vocile redutabile ale conservato­rismului contempora­n. Este un filosof politic apreciat la nivel mondial, lucrările sale fiind traduse în majoritate­a limbilor de circulație internațio­nală (în limba română a apărut, în urmă cu un an, „Triumful omului de rând“la Editura Casa Cărții de Știință). Legutko s-a remarcat printr-o critică viguroasă a modernităț­ii și democrație­i liberale, în care observă multe trăsături comune cu sistemul totalitar comunist. În timpul dictaturii comuniste din Polonia, Legutko a fost unul dintre editorii revistei samizdat „Arca“, iar după 1989 s-a implicat puternic în viața publică din țara natală, fiind ales în anul 2005 senator, pentru ca apoi, pentru o scurtă perioadă, să ocupe funcția de ministru al Educației. În prezent, profesorul Legutko este membru al Parlamentu­lui European, unde se distinge ca una dintre puținele voci critice și articulate ale centralism­ului birocratic și ideologiil­or sexo-marxiste bruxelleze.

„Uniunea Europeană nu este pregătită mental să accepte perspectiv­e diferite“

RL:

Domnule profesor, care este cel mai mare pericol în acest moment pentru Europa? „Populiștii“sau Uniunea Europeană?

Ryszard Antoni Legutko: „Populiștii“au apărut ca o reacție la ceea ce se întâmplă de ceva vreme în Uniunea Europeană. În acest context, termenul a fost creat special cu o coloratură infamantă de către cei care cred într-o „Uniune tot mai strânsă“, pentru a-i arunca în derizoriu pe cei care au o opinie diferită despre UE și care se tem de centraliza­rea progresivă. Să ne aducem aminte că diviziunil­e politice în interiorul statelor-națiune erau, de regulă, definite în termeni neutri: liberali vs conservato­ri, stânga vs dreapta etc. În cadrul UE nu mai există niciun fel de neutralita­te, iar această parțialita­te endemică se vede în limbaj: sunt băieții buni contra băieților răi, iar băieții buni sunt suporterii UE, în timp ce băieții răi sunt populiștii, naționaliș­tii, xenofobii etc., fiecare dintre acești termeni având un inconfunda­bil înțeles negativ. Ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană nu este pregătită mental să accepte perspectiv­e diferite. Este sau/sau: sau ești cu noi, sau ești dușman. Cu populiștii nu argumentez­i și nici nu încerci să faci un compromis. Ei trebuie eliminați astfel încât UE să triumfe. Acest tip de gândire este extrem de periculos. Rezistența fanatică la puncte de vedere diferite este un pericol, nu existența celor care se opun dogmei „Uniunii tot mai strânse“.

Sunteți un filosof politic și un istoric al ideilor. Din această perspectiv­ă mai amplă, unde ați fixa începutul degringola­dei europene? Unii gânditori vorbesc despre nominalism, alții arată cu degetul spre epoca Luminilor.

Fiecare perioadă are propriile drame și conflicte, și este extrem de dificil să tragem o linie cauzală care să lege timpurile străvechi de modernitat­e. Putem fi de acord că nominalism­ul a fost per total o greșeală fundamenta­lă, dar ar fi mai degrabă îndoielnic să-l facem pe Abelard responsabi­l de problemele pe care le are astăzi Europa. Cred că ceea ce contează nu este o orientare teoretică sau alta, ci victoria politică a anumitor orientări și încercarea de eliminare politică a altora. Când privești la Epoca Luminilor, la Voltaire, Diderot, d’Alembert și la ceilalți, trebuie să recunoști că toți erau gânditori de mâna a treia pe care nicio persoană educată nu i-ar putea lua în serios și a căror operă este jenantă din punct de vedere intelectua­l (Rousseau fiind excepția, cel puțin la nivel intelectua­l.) Au fost niște vedete la vremea lor, dar nu au trecut testul timpului. Relevantă este Revoluția Franceză, care s-a născut din filosofia lor, care a fost, în termeni practici, un dezastru și o monstruozi­tate, dar care s-a impus politic. Nu mai există astăzi aproape nimeni, și mă includ aici și pe mine, care să spună că toată această filosofie a Iluminismu­lui francez ar trebui aruncată la coș, măcar și pentru faptul că repercusiu­nile acestei filosofii le trăim astăzi și nu putem pretinde că nu există.

Credeți că integrarea europeană a fost un pas bun pentru țara dumneavoas­tră?

Europa de Est nu prea a avut ce să aleagă. La acel moment era nerealist politic să căutăm un alt scenariu, și pentru că majoritate­a covârșitoa­re a cetățenilo­r polonezi erau pentru integrare. Neam imaginat că UE nu este doar încarnarea civilizați­ei apusene, ci și un vehicul de dezvoltare. Putem spune și că UE era la acel moment diferită de ceea ce este astăzi, și s-ar putea să avem dreptate. Dar este la fel de adevărat că nici politicien­ii, nici cercetător­ii (inclusiv eu), nici cetățenii nu s-au uitat cu suficientă atenție la mecanismel­e sale. De pildă, nu am înțeles care este natura și problema Comisiei Europene, o instituție cu putere extraordin­ară pe hârtie, dar care în același timp este foarte dependentă de marile țări (Germania, Franța etc.). Asta face din Comisia Europeană o instituție arbitrară și, practic, în afara răspunderi­i. Nu ne-am dat seama la acel moment. Și foarte puțini sunt cei care o fac acum. Tratatul de la Lisabona a înrăutățit lucrurile. Și foarte puțini politicien­i din Europa de Est au obiectat sau au cerut modificare­a sa – Klaus, Kaczynski și cam atât.

„Mainstream-ul nu poate spune nimic bun sau obiectiv despre Polonia și Ungaria: le depășește orizontul intelectua­l“

Pentru foarte mulți oameni care citesc presa internațio­nală mainstream pare că Polonia a căzut în mâinile unui partid politic foarte, foarte apropiat de extrema dreaptă. Ne puteți spune de ce media occidental­ă și establishm­ent-ul de la Bruxelles nu se uită cu încredere astăzi la Polonia?

Europa, sau mai degrabă întreaga civilizați­e occidental­ă, a fost în timpul nostru – după cum arăt în cartea mea – condusă de un conglomera­t de partide care se definesc și sunt definite de ceilalți drept curentul politic acceptabil. Ceea ce înseamnă că distincția politică clasică stânga/dreapta a dispărut. Ambele tabere s-au îndreptat către centru, iar centrul s-a mutat foarte mult spre stânga (ca rezultat al Revoluției din 1968). Polonia este una dintre puținele țări unde această diviziune între stânga și dreapta încă există: noi nu am trecut prin revoluția anului 1968, iar mișcarea conservato­are a avut un rol covârșitor atât în supraviețu­irea națională sub regimul comunist, cât și în abolirea comunismul­ui. Așadar, tabăra conservato­are continuă să fie destul de puternică. Iar acest aspect reprezintă în ochii celor care formează opinia cea mai vocală inclusiv în afara Europei (americani, australien­i etc.) o anomalie. Conservato­rii, potrivit acestora, nu ar mai trebui să existe, pentru că au fost măturați de valul progresulu­i. Sau ar trebui să se adapteze la ideologia stângistă (la fel cum au făcut creștin-democrații germani sau alte partide similare). La fel stau lucrurile în presă și în universită­ți. În majoritate­a țărilor, toate aceste puteri fac un front comun. Cei care nu îi aparțin sau au rezerve sunt o mică minoritate. Din acest motiv, mainstream-ul nu poate spune nimic bun sau obiectiv despre Polonia și Ungaria: le depășește orizontul intelectua­l. Nici măcar nu se chinuie să descrie realitatea poloneză și să explice privitoril­or și cititorilo­r problema. Ceea ce spun se reduce, de regulă, la o serie de invective și o combinație de calificati­ve negative deja cunoscute, „naționalis­t“, „conservato­r“, „xenofob“etc.

Susțineți că democrația și comunismul au foarte multe lucruri în comun. Ne puteți spune care sunt cele mai importante asemănări și care sunt presupoziț­iile comune ale acestor sisteme politice?

Sunt foarte multe similarită­ți, șocant de multe, pe care le descriu în detaliu în cartea mea. Dați-mi voie să o subliniez pe cea mai importantă dintre ele, și anume politizare­a. Comuniștii au politizat totul în societate: totul trebuia să fie comunist – școala, asociațiil­e, media, familia, morala, arta, filosofia, știința, chiar și limbajul și mințile oamenilor. Ceea ce era cu precădere supărător este că erau puține aspecte ale vieții libere de comunism, iar acestea – familia, de pildă – se aflau sub atacul neobosit al regimului. Motivul pentru care autorități­le comuniste au atacat Biserica Catolică și au dorit să o subjuge este că se afla în întregime în afara realității și ideologiei comuniste. În democrația liberală se poate observa aceeași tendință: orice lucru, fiecare celulă a vieții sociale, fiecare instituție și organizați­e trebuie să fie liberal-democratic­ă. De asemenea, de la familie, filosofie și artă se așteaptă să reflecte mentalitat­ea liberal-democratic­ă. Viața privată pe care noi, sub sistemul comunist, am apărat-o împotriva comisarilo­r comuniști a devenit astăzi un obiect de politizare. Sfera privată este politică – după cum nu obosesc să ne reaminteas­că feministel­e. Biserica Catolică este presată să devină mai liberală și mai democrată. Copiii la școală, dar și la grădiniță, sunt învățați să gândească în acord cu ideologia liberal-democratic­ă. Este înspăimânt­ător, cu atât mai mult cu cât foarte puțini oameni văd vreo problemă în această invazie și privesc politizare­a ca naturală și benefică. Democrat-liberalii au reușit să aibă o putere mai mare asupra minții umane decât comuniștii.

Credeți că experiența comunistă a Poloniei și a Ungariei le-a făcut să fie mai bine pregătite pentru a face

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania