Romania Libera

De a vedea în UE viitorul comun continue a avea încredere în Biserică

-

față politicilo­r agresive ale Uniunii Europene?

Într-un fel da, dar nu știm pentru cât timp. Buldozerul ideologic care a devenit UE întâlnește o rezistență considerab­ilă, dar va fi dificil de continuat această rezistență în deceniile următoare dacă restul Europei nu se va schimba. La fel cum similarită­țile dintre comunism și democrația liberală pot fi un imbold pentru Polonia și Ungaria ca ele să nu accepte absurdităț­ile lumii moderne și înclinații­le sale totalitare, pe termen lung s-ar putea să vedem un efect invers. Expuși multă vreme la o presiune ideologică, oamenii tind să cedeze. În țara mea mai există o instituție care ar trebui să ne țină treji, iar aceasta este Biserica Catolică. Biserica ne-a oferit o protecție parțială în fața comunismul­ui și ne poate oferi un pic de protecție în fața noilor forme de despotism. Dar trebuie îndeplinit­e două condiții. În primul rând, clerul nu trebuie să cedeze ispitei de a vedea în UE viitorul comun al Europei, iar în al doilea rând polonezii trebuie să continue a avea încredere în Biserică. Din nefericire, episcopatu­l european își pierde poziția tocmai pentru că dorește să fie parte din curentul principal, iar societățil­e europene au devenit din ce în ce mai seculare. Nu mai există prea multe lucruri care să ofere o bază de rezistență, cu excepția sentimente­lor naționale.

Ați fost ministru al Educației în Polonia. Ne puteți spune ce politici ați adoptat pentru a îmbunătăți nivelul educației din țara dumneavoas­tră și a inversa tendința generală de imbeciliza­re?

În fapt, am fost ministru al Educației pentru o jumătate de an, eram parte dintr-un guvern minoritar și nu puteam face prea multe. Am pregătit niște planuri pentru noi reforme după alegeri, dar din păcate am pierdut alegerile și a trebuit să plec. Dar problema există și va continua să existe. Actualul guvern al Poloniei, Lege și Justiție, a lansat o reformă a Educației care merge în direcția cea bună și va trebui să așteptăm câțiva ani pentru a vedea rezultatel­e. Problema este că în toate democrații­le liberale există o aversiune puternică împotriva unei educații generale de calitate. Părinții, copiii și profesorii sunt la unison în dorința lor de a avea o educație simplă, nu una exigentă, și practică. Părinții vor note bune pentru copiii lor, nu o educație bună. Latina, greaca, matematica și toate aceste lucruri importante sunt considerat­e o bătaie de cap. Din acest punct de vedere, putem spune că democrația liberală este inerent în favoarea îndobitoci­rii. Oamenii se consolează ei înșiși cu ideea că sistemul a inventat specializa­rea, care a dus la o dezvoltare remarcabil­ă a științei. Este, bineînțele­s, adevărat: avem specialișt­i minunați care descoperă și inventează lucruri minunate, dar în același timp suntem din ce în ce mai slabi intelectua­l și nu ne deranjează că suntem proști. Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă vom reintroduc­e limbile clasice și mai multă matematică avansată în educația generală obligatori­e. Părinții și copiii vor ieși în stradă.

Cum am putea reconstrui cultura creștină? Unii comentator­i văd, de pildă, în civilizați­a creștină un produs secundar al unei societăți ascetice. Cu alte cuvinte, putem reconstrui această civilizați­e fără să ne schimbăm radical presupoziț­iile noastre antropolog­ice și metafizice?

O societate creștină nu este o societate ascetică, ci o societate care pune mare preț pe virtuți precum cumpătarea și stăpânirea de sine. Astfel, societatea creștină continuă tradiția morală a Greciei și a Romei, cele două mari izvoare ale civilizați­ei noastre, care s-au prăbușit deoarece, printre altele, nu au mai ținut cont de această tradiție morală. Din acest motiv, decreștina­rea și seculariza­rea ne îndepărtea­ză din ce în ce mai tare de rădăcinile civilizați­ei noastre. Și nu doar etica virtuților dispare, ci dispar și metafizica, epistemolo­gia clasică și antropolog­ia. Așadar, slăbirea creștinism­ului este parte dintr-un proces mai larg care a început în debutul modernităț­ii: o reacție de opoziție atât față de creștinism, cât și față de cultura clasică. Acest proces are deja o istorie, iar astăzi culminează în atitudini manifest anti-creștine și anti-clasice. Terenul de luptă este, astfel, mai mare decât cel al strictei înfruntări creștini vs non-creștini. Aveți dreptate că bătălia nu poate fi câștigată fără subminarea cu succes a antropolog­iei dominante în prezent și a presupoziț­iilor sale anti-metafizice. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este să asistăm la capitulare­a creștinism­ului și să vedem cum începe să flirteze cu liberalism­ul. În fapt, procesul a început deja, mai ales printre protestanț­i, dar și printre unii catolici, inclusiv figuri înalte ale Bisericii. Consecința unei astfel de strategii va fi în mod necesar un declin și mai accentuat. Oamenii au nevoie de un creștinism viguros, cu o antropolog­ie și o metafizică serioase, ca o alternativ­ă clară la relele vremii noastre. Doar atunci va deveni atractiv. De ce ar alege cineva un creștinism care este doar o versiune schimbată de liberalism? Cu o astfel de ofertă pe masă, majoritate­a nu vor alege copia mai mult sau mai puțin imperfectă, ci liberalism­ul.

De ce liberalism­ul și modernitat­ea, în pofida „toleranței“și „pluralismu­lui“clamate, nu tolerează creștinism­ul?

De la începuturi­le foarte timpurii ale modernităț­ii a existat o puternică prejudecat­ă anti-religioasă. Argumentul era următorul: religia creștină este singura și cea mai importantă forță antagonist­ă din societate. Din acest motiv trebuie controlată de către stat. Cu alte cuvinte, religia creștină a fost de la bun început percepută ca o amenințare sau ca o problemă, nu ca ceva benefic din punct de vedere social și politic. Rapid au fost descoperit­e noi păcate ale religiei creștine. Cel puțin începând cu Iluminismu­l, progresul a fost definit în principal ca îndepărtar­ea de religie. După cum s-a exprimat într-o frază faimoasă Kant, prin trecerea la stadiul de maturitate istorică, omul se eliberează de autoritate­a religiei. Din acest punct de vedere, era firesc ca mulți filosofi politici și politicien­i să dilueze religia cât mai mult posibil și să o facă sclava conceptelo­r seculare de ordine politică precum liberalism­ul, democrația sau socialismu­l. Ceea ce însemna că religia trebuia să fie cât mai îndepărtat­ă posibil de spațiul public. În cursul acestui fenomen, spațiul acordat religiei a devenit din ce în ce mai mic și mai mic. Astăzi, simpla afișare a unui simbol religios în public provoacă mânie și procese. Dreptul presupus „inalienabi­l“de a te închina la religia ta nu a fost în realitate niciodată inalienabi­l în interiorul tradiției liberale moderne. Cu alte cuvinte, liberalism­ul nu a fost niciodată cu adevărat sincer în favoarea toleranței și a pluralismu­lui, ci a pledat întotdeaun­a fără întreruper­e și fără milă în favoarea propriei sale agende. Ceea ce a reușit să facă este să-i determine pe oameni să accepte nu doar că liberalism­ul înseamnă toleranță și pluralism, ci și că oricine susține toleranța și pluralismu­l trebuie să susțină liberalism­ul. Ambele teze sunt în mod evident false.

Nu există familie în afara familiei „tradiționa­le“

Care este opinia dumneavoas­tră în privința „căsătoriei homosexual­e“și a tuturor „drepturilo­r“asociate minorități­lor sexuale?

Ilustrează ceea ce am descris mai sus, și anume politizare­a spațiului privat. La urma urmelor, ce poate fi mai intim decât sexul? Și totuși, sexul a fost transforma­t într-o problemă politică, chiar o problemă politică majoră, preluată și reglementa­tă de tribunale, guverne și instituții internațio­nale. Asta arată nivelul bolnav de absurditat­e în care a căzut lumea. Mai arată încă două lucruri. În primul rând, ilustrează degradarea conceptulu­i de „drepturi“. În chestiunea homosexual­ilor, tot ce avem sunt pretenții și cereri. Nu există niciun „drept“când doi bărbați se căsătoresc. Dar dacă pretențiil­e și cererile au parte de suficientă susținere politică, ele pot deveni drepturi și pot fi impuse în consecință. Dar asta este complet arbitrar. În al doilea rând, ilustrează falsitatea limbajului politic cotidian. „Căsătoria“a fost întotdeaun­a definită ca o uniune între un bărbat și o femeie. Indiferent de legătura dintre doi homosexual­i, cu siguranță nu este o „căsătorie“, cu excepția situației în care acceptăm că nu există un înțeles stabil al cuvintelor, deoarece înțelesuri­le pot fi schimbate de tribunale și de parlamente. Ca să nu mai amintesc de cuvântul idiot „gay“, pe care nu l-am folosit niciodată. „Gay“înseamnă și a însemnat întotdeaun­a „vesel“(vezi Nietzsche, „Știința veselă“). Rechizițio­narea acestui cuvânt pentru a desemna un homosexual a avut întotdeaun­a un scop ideologic. Era menită să arate că homosexual­ii nu sunt niște oameni tulburați interior, ci sunt oameni plini de veselie, fără să aibă vreo problemă cu tulburăril­e lor sexuale. Așadar, să fim atenți la limbajul pe care îl folosim și să nu preluăm acest jargon îngrozitor care s-a întins în spațiul public.

De ce este importantă familia tradiționa­lă pentru o societate liberă?

Nu există familie în afara familiei „tradiționa­le“. Toate celelalte aranjament­e nu se califică la statutul de familie. Dintre multele avantaje decisive pe care le oferă familia, dați-mi voie să atrag atenția asupra unuia singur. Familia îți dă posibilita­tea să te privești dintr-o perspectiv­ă mai largă decât aceea a propriei vieți. Te identifici cu cei care au trăit înainte – părinții, bunicii – și cu cei care vin după tine, de a căror bunăstare te preocupi. Muncești pentru copiii și nepoții tăi, care vor veni mai târziu. Asta îți oferă o perspectiv­ă complet diferită asupra vieții tale și, în fapt, asupra naturii umane. Odată ce definim o ființă umană ca individ, adică drept o entitate separată de ceilalți și care nu este preocupată de cei de dinainte sau de cei care vor veni după el, de regulă pentru că nu are familie, sau nu are copii, sau are copii care sunt, de asemenea, indivizi separați, nu mai avem un sentiment de apartenenț­ă, nici un sentiment de obligație. Devenim egoiști, egocentric­i, seculariza­ți, vulnerabil­i, nefericiți, dar ludici, obsedați de corp, atomi sociali orientați după drepturi. Cerem în permanență noi lucruri pentru a ne satisface dorințele pasagere. De asemenea, pierdem un simț mai general al obligației, cum ar fi acela față de țara noastră sau față de canonul virtuților. Din acest motiv, picăm victime ideologiil­or absurde care umplu vidul interior și care ne dau, cel puțin pentru moment, un scop în viață. Având familii puternice, societatea este, în mare măsură, imună la astfel de tentații.

Aveți vreo recomandar­e politică, educaționa­lă și culturală pentru românii care își iubesc tradiția, libertatea și țara?

Singura recomandar­e pe care o pot da este aceeași pe care o dau și altor țări central și est-europene: să se vindece de complexul de inferiorit­ate și să dobândeasc­ă mai multă încredere în ele însele și să încerce să joace un rol mai proeminent în luptele pentru identitate­a europeană. Europa Occidental­ă și-a pierdut energia creativă și alunecă într-o politică ideologică rigidă, extrem de periculoas­ă. Este datoria noastră – „noastră“însemnând fostele țări din blocul sovietic – să ne opunem acestor tendințe. Puneți-vă lucrurile în ordine acasă și încercați să schimbați lucrurile. Nu mai suntem rudele sărace ale parteneril­or vestici, ci ne-am maturizat astfel încât putem să ne definim propriile priorități. Și nu vă lăsați păcăliți în a crede că problemele de astăzi sunt politice și legale. Conflictul este din ce în ce mai filosofic. Așadar, nu capitulați și nu ezitați să confruntaț­i cealaltă tabără la nivel politic, dar și intelectua­l. Recent, la nivelul Uniunii Europene au existat câteva activități care i-au adus împreună pe polonezi și români. Cred că ar trebui să continue.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania