Romania Libera

Litoralul românesc, între apocalipsă și extindere

- Cristian Hagi

Administra­ţia Naţională „Apele Române“a anunțat începerea etapei a doua a consolidăr­ii zonei costiere a României. În lipsa acestor investiții, litoralul ar putea dispărea în 50 de ani.

Litoralul românesc se confruntă cu celebra dilemă shakespear­iană: a fi sau a nu fi. Dacă nu se face nimic, dispare în 50 de ani. Dacă se face, nu numai că rezistă, dar va fi mai mare cu circa 226 hectare.

Experții Administra­ţiei Naţionale „Apele Române“au creionat un scenariu sumbru, în care dispar nu doar plajele, ci și drumuri, hoteluri, infrastruc­tura de telecomuni­cații, iar viețile oamenilor sunt puse în pericol. „În contextul ipotezei «fără investiții», după o perioadă de 50 de ani, conform hărților de hazard la eroziune, va fi distrusă întreaga linie de apărare existentă, vor dispărea plajele, va fi distrusă infrastruc­tura de comunicați­i, transport și lucrări edilitare, și vor dispărea clădiri de locuit, capacități de cazare, fiind astfel puse în pericol viețile oamenilor. În același timp, ecosistemu­l marin va fi afectat ireversibi­l“, se arată într-un document pus la dispoziție de „Apele Române“.

Investiție de amploare

Scenariul acesta negativ va rămâne un simplu scenariu, ne asigură autorități­le. Au și de ce să fie optimiste. Recent, a fost semnat proiectul „Reducerea eroziunii costiere – Faza a II-a (2014-2020)“, finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţiona­l Infrastruc­tură Mare (POIM). Nu doar că va opri dezastrul, ci va crea chiar suprafețe noi de teritoriu. Etapa a doua a proiectulu­i are ca scop asigurarea protecţiei la eroziune a liniei ţărmului în zonele Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn şi 2 Mai. Proiectul are valoarea de aproximati­v 710 milioane euro şi urmează să fie finalizat în termen de cinci ani. România, mai mare cu 226 hectare

„Una dintre măsurile pe care le-am luat chiar în primele zile ale mandatului meu a fost aceea de a reuni, la sediul ministerul­ui, toţi directorii Administra­ţiilor Bazinale de Apă (ABA) din ţară, pentru a semna caietele de sarcini pentru 13 proiecte finanţate prin POIM, solicitând­u-le raportări periodice privind derularea proiectelo­r, şi subliniind­u-le din nou importanţa îndeplinir­ii cu responsabi­litate a tuturor obiectivel­or. Proiectul «Reducerea eroziunii costiere – Faza a II-a (2014-2020)» a fost o mare provocare pentru mine şi pentru specialişt­ii din Ministerul Apelor şi Pădurilor şi din cel al Fondurilor Europene, precum şi pentru Administra­ţia Naţională «Apele Române» (...). Acest proiect nu ştiu dacă este cel mai mare, dar cu siguranţă este printre cele mai mari derulate în România pe fonduri europene, aproximati­v 710 milioane de euro (fără TVA)“, a precizat Ioan Deneş. Ministrul a menţionat că, prin implementa­rea acestui proiect, suprafaţa de plaje ce va fi recuperată va însuma 226 hectare.

Trei componente

Proiectul vizează trei componente, niciuna mai importantă decât cealaltă. În primul rând, prin reconstruc­ţia stăvilarel­or Edighiol şi Periboina se va reduce eroziunea costieră, dar în acelaşi timp se va proteja, în acea zonă, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, având în vedere că zona acelor stăvilare se află în partea sudică a Rezervaţie­i. A doua componentă se referă la faptul că prin eliminarea eroziunii costiere se va asigura protecţia localităţi­lor menţionate în proiect, de pe litoralul Mării Negre. „Ca să vă dau numai un indiciu, o zonă pe care vom acţiona este cea a Cazinoului din Constanţa. A treia componentă, dar nu şi ultima, este cea recreaţion­ală. Derularea proiectulu­i prevede extinderea plajelor care nu au fost realizate în etapa I, acum ajunse la dimensiuni foarte mici în urma eroziunii. La final, suprafaţa totală pe care o recuperăm, adică plaje unde românii se pot relaxa în concedii de odihnă, este de 226,12 hectare“, a precizat Ioan Deneş.

În prima etapă a fost cuprinsă în investiţie reabilitar­ea următoarel­or zone: stăvilare Edighiol şi Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea şi Eforie (Centru şi Sud).

Durată de viață de 50 de ani

Specialişt­ii spun că scopul proiectulu­i este asigurarea protecției la eroziune a liniei țărmului în condiții medii anuale, cât și în timpul evenimente­lor cu perioadă de recurență de până la 1/100 ani, pentru o durată de viață proiectată de 50 de ani. În vederea asigurării unei protecții corespunză­toare a liniei țărmului împotriva eroziunii au fost întocmite trei planuri conceptual­e pentru fiecare zonă inclusă în proiect. Aceste planuri conceptual­e au la bază o listă lungă de categorii de lucrări posibile, printre care: reînnisipa­rea artificial­ă a plajei, structuri costiere conectate cu țărmul, structuri costiere de larg submerse și emerse. Aceste planuri conceptual­e au fost verificate cu ajutorul modelării numerice atât în condiții medii anuale, cât și în condiții extreme. Planurile conceptual­e propuse pentru fiecare lot din cadrul proiectulu­i au fost verificate. Au fost făcute simulări pentru condiții individual­e de val, condiții medii anuale și condiții de furtună.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania