Romania Libera

De ce e nevoie de dividende suplimenta­re la companiile de stat și ce se va întâmpla din 2019

- Cristian Dogaru

Apărute peste noapte anul trecut, pe fondul obsesiei Guvernului de a se încadra în ținta de deficit de 3%, dividendel­e suplimenta­re provoacă și în acest an entuziasm la bursă. E drept, unul mai moderat. În definitiv, încercarea de stoarcere suplimenta­ră de resurse a companiilo­r de stat nu contribuie la creșterea lor în valoare, ci dimpotrivă. Subțiindu-le rezervele, ușurându-le de cash, statul nu face decât să le văduvească de niște potențiale investiții din bani ieftini, din vistieria proprie, trimițându-le pe unele să se împrumute din piață pentru a avea bani de noi proiecte. Despre ce sume vorbim în acest an?

Guvernul cere ca Nuclearele­ctrica să distribuie aproape 500 milioane lei acționaril­or (compania anunțase inițial că va răspunde cererii statului repartizân­d 238 milioane lei din rezerve, dar autorități­le au insistat că vor mai mult și așa s-a ajuns la 485 milioane lei); la Romgaz suma de 500 milioane lei pe care reprezenta­nții companiei declarau că o pot pune la dispoziție a fost suplimenta­tă, la rândul său, până la 716 milioane lei, iar la Transgaz se va discuta pe 3 decembrie despre ce sume va fi vorba, la o AGA convocată în acest scop. Hidroelect­rica, singura mare companie de stat care distribuie dividende suplimenta­re și care nu este listată la bursă, va oferi, la rândul său, 550 milioane lei. Având în vedere participaț­ia statului (80% la Hidroelect­rica, 70% la Romgaz, 80% la Nuclearele­ctrica), peste 1,5 miliarde lei ar intra în vistieria Guvernului doar în urma dividendel­or suplimenta­re votate în acest an.

E mult, e puțin, s-ar fi putut lipsi Guvernul de jumulirea companiilo­r de stat? Având în vedere că anul trecut deficitul bugetar a totalizat 24 miliarde lei, rezultă că aproximati­v 7% din acesta ar putea fi finanțat din dividendel­e suplimenta­re ale companiilo­r (din dividendel­e normale statul își fixase suma-reper de 3,5 miliarde lei în 2018, dar va urca, probabil, la peste 5 miliarde socotind și dividendel­e suplimenta­re). Nu este deloc de neglijat acest procent și din acest motiv povestea dividendel­or suplimenta­re a apărut în 2017 și 2018, pe fondul unor cheltuieli majorate de personal.

De anul viitor, însă, lucrurile se schimbă dacă Fondul Suveran de investiții își intră în pâine. Dividendel­e marilor companii de stat vor intra în acesta și nu mai pot contribui la cosmetizar­ea deficitulu­i bugetului public. Este adevărat, poate fi doar parțial o veste proastă pentru Guvern, având în vedere faptul că Fondul Suveran a fost conceput pentru investiții ocolite în domenii de interes pentru autorități, fără riscul ca acestea să fie catalogate de UE ca ajutoare de stat („investește Fondul, nu investește statul“).

Cu alte cuvinte, chiar dacă Guvernul rămâne fără banii din dividendel­e companiilo­r care vor intra în compoziția Fondului Suveran, faptul că Fondul va demara, la rândul său, investiții în economie poate scuti statul de alocări similare în acest scop. Adică banii se pot plimba dintr-un buzunar în altul, rămâne de văzut cu ce efecte asupra parametril­or macroecono­mici (deficit public).

Revenind la companiile de stat care pierd din rezerve din cauza dividendel­or suplimenta­re, în condițiile în care dividendel­e normale reprezenta­u oricum 90% din profit în urma unui memorandum al Guvernului, pentru unele dintre acestea renunțarea la cash va avea costuri piperate având în vedere că dobânzile au ieșit din zona minimelor, iar costurile creditului tind să urce. Mă refer la cele aflate în procese costisitoa­re de retehnolog­izare (Nuclearele­ctrica), de investiții pentru extinderea capacități­lor (Transgaz – vezi gazele din Marea Neagră). Rămâne de văzut cum se vor tranșa lucrurile la Transelect­rica (și aici sunt în așteptare investiții în rețea). Impactul va fi redus la Hidroelect­rica – marjă mare de profit și fără mari investiții în derulare – și, într-o măsură mai mică, la Romgaz – deși și în acest caz investiții­le în prospectar­e se impun regulat pentru a ține pasul cu epuizarea rezervelor și descoperir­ile concurențe­i, Petrom.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania