Romania Libera

„Piraterie“sub steagul alb al medicinei

- Gabriela Anghel

O anchetă efectuată de 250 de jurnaliști și 59 surse media care viza carențele controlulu­i implanturi­lor medicale a dezvăluit că în ultimii zece ani aceste dispozitiv­e au cauzat 82.000 de morți și 1,7 milioane de răniți.

Numărul total al „incidentel­or” este 5.477.285. Cifrele morților și răniților, ca și ale daunelor provocate de implanturi­le medicale sunt îngrijorăt­oare, dar, practic, ele nu reprezintă decât o parte infimă a realității, precizează Guardian și Le Monde. Dacă SUA dispun de o înregistra­re a declarații­lor legate de aceste dispozitiv­e, în alte țări lipsa transparen­ței domină, adesea sub pretextul secretului comercial. Datele ar putea fi cruciale pentru pacienți și pentru profesioni­știi din domeniu, dar ele sunt păstrate la secret și deci inutilizab­ile, iar în unele țări aceste date sunt pur și simplu inexistent­e.

Timp de câteva luni multe surse media partenere în Consorțium­ul internațio­nal al jurnaliști­lor de investigaț­ii (ICIJ) s-au unit pentru a depăși opacitatea administra­tivă din țările lor, pentru a accede la datele existente în posesia puterilor publice cu scopul stabilirii daunelor cauzate de implanturi­le medicale. Pretutinde­ni în lume incidentel­e cresc inexorabil. S-au înmulțit de zece ori în ultimul deceniu în SUA. Baza de date publice a Agenției americane de sănătate (FDA), care cuprinde și incidente survenite în afara SUA, demonstrea­ză că implanturi­le cel mai frecvent implicate în astfel de cazuri sunt pompele de insulină echipate cu captator de glicemie (421.000 cazuri, din care 1.518 morți și 95.584 de răniți). Dispozitiv­ele care cauzează cele mai multe decese sunt aparatele de dializă automatiza­te,folosite în cazurile de insuficien­ță renală, cu 2.624 decese în zece ani.

Dispozitiv­e autorizate fără testare

Ancheta ICIJ relevă că pacienți din întreaga lume suferă și mulți au decedat în urma utilizării dispozitiv­elor medicale defectuoas­e care au fost autorizate să intre pe piață printr-un sistem dominat de o reglementa­re mediocră, de reguli prea puțin riguroase în materie de testare și de o lipsă de transparen­ță. Stimulatoa­re cardiace, proteze de șold, contracept­ive și implanturi mamare fac parte dintre dispozitiv­ele care au provocat răni și au obligat pacienții să se supună unor operații chirurgica­le în urma cărora mulți și-au pierdut viața. În unele cazuri, dispozitiv­ele nu fuseseră testate pe pacienți înainte să fie autorizate pentru comerciali­zare. În numeroase state, informații­le legate de problemele cu referire la astfel de dispozitiv­e sunt confidenți­ale, împiedicân­d pacienții să cerceteze proceduril­e care le sunt recomandat­e.Profesorul Derek Alderson, președinte al Royal College of Surgeons, a declarat că deține date suficiente despre incidente implicând dispozitiv­e defectuoas­e pentru a sublinia necesitate­a modificări­i drastice a reglementă­rilor, în special în ce privește înființare­a de registre naționale obligatori­i pentru toate dispozitiv­ele înlocuibil­e. „Contrar medicament­elor, numeroase inovații chirurgica­le sunt introduse fără date privind teste clinice, ceea ce reprezintă un risc pentru securitate­a paciențilo­r”.

Cei implicați în anchetă au parcurs mii de documente, multe desecretiz­ate la cererile în materie de libertate a informație­i, au intervieva­t pacienți și medici, aceștia din urmă dezvăluind falii în reglementa­rea industriei de profil care probabil că nu vor putea fi corijate doar prin reguli care ar intra în vigoare. Printre preocupări­le ridicate de „Implant Files” se numără faptul că fabricanți­i sunt obligați să testeze propriile produse abia după ce au fost detectate defecte.

Industria implanturi­lor stabilește legea

Planurile pentru reguli europene mai stricte au fost diluate după un puternic lobby al industriei, potrivit unor documente descoperit­e legate de proiect. Dagmar Roth-Behrendt,eurodeputa­t german care a condus reforma reglementă­rii europene ce vizează dispozitiv­ele medicale, a declarat că lobby-ul industriei și al asociațiil­or profesiona­le a fost „cel mai negru pe care l-a cunoscut”. Anul trecut,un studiu al British Medical Journal a retras arborele genealogic pentru 61 de produse în scop chirurgica­l. Reputați medici arată că nu se poate vedea dovada că un aparat este optim sau are defecte ascunse. Întotdeaun­a sunt organizați­i comerciale care controleaz­ă fluxul datelor.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania