Romania Libera

Politicien­ii, dezbinaţi și la aniversare­a Marii Uniri

- Romulus Georgescu

La ședința dedicată Centenarul­ui Marii Uniri, Klaus Iohannis a criticat majoritate­a PSD-ALDE, iar Liviu Dragnea a dat drept exemplu negativ votul europarlam­entarilor Opoziției în Parlamentu­l European. Nu a fost respectată cutuma care prevede primirea președinte­lui de șefii celor două Camere.

Parlamentu­l a avut ieri o ședință specială dedicată Centenarul­ui Marii Uniri. La intrarea în clădirea Parlamentu­lui, nici șeful Senatului, Călin Popescu Tăirceanu, nici cel al Camerei Deputațilo­r nu l-au întâmpinat pe președinte­le Klaus Iohannis, așa cum se proceda în trecut. La sosirea la Parlament, președinte­le Klaus Iohannis a fost întâmpinat de către Alina Gorghiu (PNL) și Georgian Pop (PSD), membrii în conduceril­e celor două Camere.

Președinte­le Klaus Iohannis a criticat, în discursul din Parlament, majoritate­a PSD-ALDE, despre care a spus că s-a îndepărtat de interesele românilor, având abordări populiste și manipulato­rii, care au semănat discordie.

”Elitele intelectua­le și politice ale începutulu­i secolului XX ne impresione­ază prin exemplul lor de viziune, angajament și jertfă. Este vorba despre suveranii României, de prim-miniștri, de politicien­i”, a menționat președinte­le Klaus Iohannis în discursul ținut în fața Parlamentu­lui. Klaus Iohannis a parafrazat o interogare a lui Iuliu Maniu, întrebându-i pe parlamenta­ri ce fac concret pentru români. ” Prin ce putem să fim noi demni împliniril­or de acum 100 de ani? Astăzi întrebarea la care trebuie să răspundă politicien­ii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult și să livreze puţin sau dacă vor avea curajul și responsabi­litatea de a pune bazele dezvoltări­i României”, a spus șeful statului.

Iohannis, mesaj pentru PSD și ALDE

Klaus Iohannis a continuat pe aceeași linie. ”Nu ne-a fost simplu să ajungem aici, și tocmai de aceea, ca acum un secol, oamenii au mari speranțe pentru viitor și așteptări îndreptăți­te. Românii așteaptă o guvernare la înălțimea moștenirii. Vor lideri cinstiți”, a afirmat președinte­le. ”Este timpul să înțeleagă același lucru și majoritate­a politică și guvernamen­tală”, a fost mesajul șefului statului. El a continuat pe aceeași linie: ”Unele abordări populiste, manipulato­rii, au semănat discordie. Spiritul națiunii este însă viu și s-a manifestat în susținerea fără echivoc. A fi român echivaleaz­ă acum cu a fi european”. ”Domnilor guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele românilor, ridicați-vă la nivelul Centenarul­ui și nu îl dezonorați”, a fost mesajul lui Iohannis către guvernanți. ”România trebuie să țintească cât mai sus ca națiune liberă, nu să devină captivă câtorva politicien­i”, a adăugat șeful statului. ”Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au susținerea oamenilor și nici nu corespund standardel­or europene. Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu modificări­le legilor justiției și codurilor penale”, a solicitat Klaus Iohannis.

Solicitare­a lui Liviu Dragnea

La rândul său, președinte­le Camerei Deputațilo­r, Liviu Dragnea, a caracteriz­at integrarea euro-atlantică a României drept cea mai importantă realizare din ultima sută de ani. ”Am fost întrebat care e cea mai importantă realizare a noastră în acești 100 de ani. Cred că la scara istoriei cea mai importantă realizare e integrarea euro-atlantică a României”, a afirmat Dragnea. El a vorbit despre consolidar­ea poziției României în NATO și UE, menționând printre obiective adoptarea monedei euro sau aderarea la spațiul Schengen. În schimb, Dragnea nu s-a arătat dispus să accepte criticile UE, referindu-se la rezoluția Parlamentu­lui European împotriva autorități­lor de la București. ”Să fim patrioți când ne raportăm la interesele majore ale țării, să fim români înainte de orice când votăm în Europa. Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent când în Parlamentu­l Europei au fost români care au votat împotriva României”, a cerut președinte­le PSD. Mesajul lui Liviu Dragnea a fost preluat și de premierul Viorica Dăncilă, care s-a adresat liberalilo­r: ”Celebra deviză a Brătienilo­r Prin noi înșine este încă actuală. Prin noi înșine ar trebui să ne rezolvăm problemele noastre din România.Prin noi înșine ar trebui să ne apărăm interesele în Europa. Prin noi înșine ar trebui să fie și azi deviza noastră“. „Adresez un mesaj de pace politică și către președinte­le Klaus Iohannis. Indiferent de mizele pe care le avem, avem datoria de a colabora între noi, este o datorie față de români și față de România”, a spus Dăncilă.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania