Romania Libera

Șoferii constănţen­i nu mai au voie să intre cu mașina pe cel puţin două străzi din oraș

- Cristian Hagi

Interzis cu excepția riveranilo­r. Aceste este semnul pe care șoferii constănțen­i îl pot vedea pe cel puțin două străzi din oraș. Vorbim despre străzi pe care se află locuințe particular­e, dar și cabinete medicale și chiar o cantină. De asemenea, este vorba despre străzi care au fost deschise circulație­i, dar care, printr-o decizie administra­tivă, au devenit semiprivat­e, în sensul că niciun autoturism, cu excepția celor ale riveranilo­r, nu mai are voie să intre. Cine o face riscă o amendă corespunză­toare din partea poliției.

Locul în care nu se livrează pizza

Una dintre străzile pentru care s-a luat această decizie este Strada Renașterii, unde se află ghișeul de unde se pot obține caziere judiciare, o latură a Inspectora­tului de Poliție al Județului Constanța, o autoservir­e, o agenție de crewing, locuințe particular­e. Mai nou, chiar la colț se înalță un bloc de locuințe de zece etaje. Strada se înfundă în faleză, iar de câțiva ani accesul este interzis. Dacă pentru polițiști este o decizie bună, pentru cei care locuiesc în zonă nu e chiar așa. „Avem rude care vor să ne viziteze. Nu mai au voie să intre pe stradă cu mașina, dar nu sunt locuri de parcare libere în apropiere aproape niciodată. Ce să facem?“, spune unul dintre locuitori. Mai mult, acesta spune că nici măcar nu mai poate comanda o pizza. Există firme care nu mai livrează în zonă pentru că mașinile nu au voie să intre și nu au unde parca.

Interzis din ambele sensuri

Dacă, totuși, în cazul de mai sus putem găsi o explicație semnului de interzis, nu același lucru se poate spune despre Strada Războieni, aflată în apropiere de stadionul de fotbal al orașului. Un tronson din această stradă (între străzile Ion Andreescu și Maramureș), nu toată, are semne de intezis în ambele capete. Nu vorbim despre o arteră circulată, despre instituții importante cu sediul aici, ci despre o stradă absolut normală, pe care s-au ridicat însă câteva case frumoase, ale unor oameni cu siguranță bogați.

Primăria Constanța nu răspunde

Am solicitat Primăriei Constanța, în scris, un punct de vedere oficial referitor la interzicer­ea circulație­i pe această stradă. Nu am primit niciun răspuns. Din informații­le noastre, decizia de a interzice traficul a fost luată în anul 2011, de către o comisie mixtă a poliției și a primăriei din Constanța. Anul acesta, s-au reamenajat câteva străzi, iar semnul de interzis a fost scos de la una dintre intrări și înlocuit un interdicți­a de a intra pentru autovehicu­lele cu masa de peste 3,5 tone. Primăria Constanța ar fi primit o adresă de la IPJ Constanța prin care i s-a cerut să pună în aplicare decizia din 2011, adică să interzică din nou circulația la ambele capete. De parcă nu ar fi avut de ales, aceasta a acceptat. Comisia de circulație din cadrul Primăriei Constanța este condusă de viceprimar­ul Dumitru Babu.

Poliția spune că e legal

Am solicitat un punct de vedere de la reprezenta­nții Inspectora­tului de Poliție al Județului Constanța. Aceștia spun că măsura interzicer­ii circulație­i este legală. Mai mult, aceasta poate fi impusă pe orice stradă. „Orice restricție pe drumul public este legală dacă are acordul poliției și al primăriei”, au spus aceștia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania