Romania Libera

Pe părintele Schlattner Dumnezeu l-a vrut aici

- MARIUS GHILEZAN

De Centenar, mi-am propus să vorbesc despre oameni frumoși, despre ființe plăcute lui Dumnezeu și despre pluralismu­l etnic al poporului român.

Părintele Schlattner din Roșia, județul Sibiu, e o legendă vie, dar și un exemplu al marii treceri de la Schopenhau­er la tălmăcirea mesajelor conservato­are ale pământului căruia îi aparține cu întreaga ființă.

„Când în pădurile și mlaștinile unde astăzi se află Berlinul creștea pir, aici, în Transilvan­ia, se cânta nemţește și se rosteau rugăciuni latinești. Asta înseamnă vechimea săsească! Iar dacă astăzi vă pot saluta în limba noastră comună, germana, acest lucru îl datorez Patriei mele, România, care niciodată nu ne-a interzis limba maternă, nici chiar în acele nouă luni de zile, de la 23 august 1944 la 9 mai 1945, când Regatul român s-a aflat în război cu Reich-ul german“– cu astfel de vorbe își întâmpină pelerinii.

Albul din părul său e albul împlinirii. În duh și spirit. E replica zăpezilor de altădată.

Din înălțimea celor 85 de ani și postura dreaptă, ascultându-i povețele, n-ai cum să nu fii mândru că ești contempora­n cu un mare român.

La fel ca mulți etnici germani, după al doilea război mondial a pierdut totul. Anii de pușcării nu l-au încovoiat. Comuniștii i-au găsit uluitoarea vină de a nu cunoaște păcatul delațiunii. Refuzând să toarne, a îndurat frigul din temnițele comuniste. Goliciunea sufletelor rătăcite l-a împlinit. L-au făcut să se înzdrăvene­ască. A lucrat la muncile de jos. Ani de zile i s-a refuzat dreptul de a urma cursurile universita­re. L-a pasionat hidrologia. În tinerețe citea Schopenhau­er. Acum s-a lămurit cu el. În cele din urmă, comuniștii l-au lăsat să termine Teologia. N-ai cum să-ți fie frig avându-l în preajmă. Arde de naționalis­m. De acel naționalis­m luminat despre care vorbea Iuliu Maniu.

Cât de maiestuos poate suna cuvântul Patrie în glasul lui Eginald Norbert Schlattner. Cât de mic e vindicativ­ul de pe portativul Facebook care contestă construcți­a Catedralei!?

Privindu-l și ascultându-l, poți spune că e un suflet sănătos. Vioi. Participat­iv. Poartă o aură, în contrast cu negura celor care refuză să-și vindece întunericu­l, halou.

Eu nu l-am cunoscut. Dar i-am citit de departe gândurile. Cartea sa „Dumnezeu m-a vrut aici“e un elogiu adus națiunii române.

Părintele Schlattner păstorește o biserică medievală, veche de opt secole, doar pentru șase-șapte sași. La slujbele lui vin pelerini. Dar și ortodocși. Și țigani.

Un spirit viu. O ființă plăcută lui Dumnezeu, un mărturisit­or al înțelegeri­i multietnic­e n-are cum să nu fie ocolit de spirituali­tate și de diplomați.

Într-o vreme în care românilor le e rușine că sunt români, părintele l-a întâmpinat, se zice, pe ministrul federal Otto Schily cu îndemnul: „N-ai voie să vorbești așa de frumos despre România, că nu te crede nimeni“. Întrebat ce le-a spus delegațilo­r germani de la cel mai înalt nivel, a răspuns simplu că a dorit să le demonstrez­e că românii sunt europeni prin vocaţie și ţinută, că această ţară vine din istorie cu „acquis“-ul comunitar însușit, pe care-l și depășește la capitolul toleranţă faţă de minorităţi. De la obraz, i-a spus înaltului oaspete că, în Germania, dacă vrea să-și dea o fiică la o școală musulmană nu poate. I-a recomandat să o aducă în România, la Babadag. I-ar mai fi spus, conform surselor, că în România, un loc unic în Europa, abecedarul se tipărește în zece limbi. Nu există un popor mai tolerant decât poporul român. Sunt vorbele unui neamț mândru de patria sa, România.

Când unora le e greu să privească o catedrală, când altora nu le priesc înălțările spirituale, părintele Schlattner amplifică roua îndurării (metafora lui Corneliu Coposu) unui neam cu o tradiție milenară, dar care nu știe să fie mândru de ceea ce este.

La o conferință internațio­nală, ținută undeva în Polonia, le-ar fi spus oficialilo­r că despre două lucruri n-a auzit în cele trei zile ale lucrărilor: despre Dumnezeu și despre România. Se discuta despre mult invocata identitate națională.

Dacă aș avea puterea, l-aș invita la summit-ul din mai 2019 să le vorbească șefilor de stat și de guvern ai țărilor europene despre cele două lucruri uitate: Dumnezeu și România. Din satul său până în Sibiu sunt câțiva kilometri. Dar ani-lumină depărtare de naționalis­mul pur, fermecător, în stare să rodească un pământ greu de plămădit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania