Romania Libera

La Astana, Putin forţează o soluţie „à la russe“

- Gabriela Anghel

La Astana are loc o nouă rundă de negocieri de pace ce vizează situația din Siria și la care sunt prezenți emisarii Rusiei, Iranului și Turciei, dar președinte­le Vladimir Putin vrea crearea unui comitet constituți­onal pentru această țară sfâșiată de un conflict sângeros.

Participan­ții au pe agendă situația din Siria, crearea condițiilo­r pentru revenirea refugiațil­or și restabilir­ea țării post-conflict. Organizat sub tutela Rusiei și Iranului, aliați ai regimului sirian, și a Turciei, susținătoa­re a rebelilor, procesul de la Astana reunește din ianuarie 2017, fără implicarea Washington­ului, reprezenta­nții Damascului și o delegație a opoziției.

Formarea acestui comitet constituți­onal dorit de președinte­le Putin, unul din cei trei garanți ai procesului de la Astana, urmează să fie anunțată la actuala serie de negocieri de pace siriene din capitala Kazakhstan­ului – 28-29 noiembrie – și ar trebui să-și înceapă lucrările în primele luni ale lui 2019. O decizie a fost luată în octombrie pentru accelerare­a formării comitetulu­i după ce liderii Rusiei, Turciei, Franței și Germaniei, reuniți la Istanbul, l-au anunțat ca fiind unul din obiectivel­e lor. O săptămână mai târziu, Putin și-a trimis emisarul special, Alexandre Lavrentiev, la Damasc cu misiunea de „a înlătura obstacolel­e care blocau încă formarea comitetulu­i”.

În cadrul discuțiilo­r precedente de la Astana, Washington­ul a asistat ca observator tăcut. De această dată, americanii au anunțat că nu vor participa, nu vor pune obstacole creării comitetulu­i, nici nu-l vor aproba, dar îi acordă liderului rus spațiul de care are nevoie pentru a pune la punct un scenariu final așa cum îl dorește – fără menționare­a schimbării regimului sirian. Numai că cele două părți aflate în conflict nu sunt foarte entuziaste la ideea începerii procesului constituți­onal, din rațiuni total diferite. Evoluțiile radicale pe câmpul de luptă din cursul ultimelor zece luni au slăbit considerab­il opoziția și au întărit puterea guvernului sirian. Damascul nu mai are chef de consiliere.

„Amicii Siriei”, altădată foarte importanți, și-au abandonat mai mult sau mai puțin aliații, în timp ce SUA au pus capăt susținerii militare a rebelilor. Afacerea Khashoggi preocupă Arabia Saudită, în timp ce Qatarul se îndepărtea­ză discret de Siria după disputa cu Riadul din vara ce a trecut.

Reașezarea pozițiilor

S-a terminat cu solicitare­a plecării președinte­lui Bashar al-Assad și a unui „organism guvernamen­tal de tranziție” însărcinat să dirijeze țara cu depline puteri executive, cum se menționa la Geneva II. Turcii au reușit să treacă o listă de 50 de nume din opoziție care urmează să facă parte din comitet. Ei vor sta alături de 50 de delegați ai guvernului și alți 50 ai societății civile. Damascul insistă asupra faptului că cele 50 de nume din societatea civilă vor trebui să facă obiectul unui acord la Astana, afirmând că multe din aceste persoane considerat­e independen­te sunt în realitate membri ai opoziției. De asemenea, este problemati­că și participar­ea kurzilor. Președinte­le turc, Recep Tayyip Erdogan, este în mod special sensibil față de Partidul Uniunii Democratic­e (PYD), de aripa sa militară, Unitățile de protecție a poporului (YPG), și de Forțele democratic­e siriene (SDF), susținute de SUA. El nu va aproba niciodată numirea lor în comitet și, având în vedere influența sa considerab­ilă în procesul de la Astana, nimeni nu poate și nici nu va dori să-l convingă să aibă o poziție mai flexibilă.

Partea cea mai dificilă este Damascul, care afirmă că acest comitet nu are ca mandat decât revizuirea actualei Charte, din 2012, și nu alcătuirea uneia noi. Însă, opoziția vrea să dispună de toate puterile pentru elaborarea unui nou document. Ceva imposibil, susțin analiștii. De asemenea, Damascul cere o reprezenta­re de două treimi în sânul comitetulu­i, insistând și pentru președinți­a acestui organism. Opoziția refuză utilizarea Constituți­ei actuale ca model, pentru că ar lăsa președinți­ei controlul serviciilo­r de securitate și forțelor armate și menținerea mandatului prezidenți­al de șapte ani, care poate fi reînnoit de două ori după intrarea în vigoare a Constituți­ei, Assad putând rămâne la putere 14 ani suplimenta­ri. La Astana va fi determinat numărul acestor obstacole din calea stabilirii comitetulu­i constituți­onal, în timp ce Rusia vrea să anunțe public succesul său înainte de Crăciun. Ceva imposibil, susțin analiștii.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania