Romania Libera

Donald Trump s-a supărat pe Putin și intenţione­ază să anuleze întâlnirea din Argentina

- Adina Mutăr

Pentru prima dată în relația cu președinte­le rus, Vladimir Putin, Donald Trump și-a manifestat supărarea din cauza acțiunilor acestuia în Ucraina și a sugerat că întâlnirea programată pentru summit-ul G20 din Argentina ar putea fi anulată.

Într-un interviu acordat cotidianul­ui The Washington Post, Trump a spus că va primi un raport complet de la echipa sa de securitate națională cu privire la acțiunile recente ale Rusiei în estul Ucrainei și în Marea Neagră, apoi va decide ce va face. „În această seară primesc un raport și asta va determina ce se întâmplă la întâlnire. Poate că nici măcar nu voi avea întâlnirea“, a spus președinte­le SUA.

„Nu-mi place această agresiune, nu vreau deloc această agresiune și, apropo, nici Europei nu ar trebui să-i placă această agresiune“, a spus Trump referitor la confiscare­a a trei nave ucrainene de către Rusia.

Au fost cele mai puternice comentarii făcute de Trump, până în prezent, în condamnare­a acțiunilor recente ale Rusiei în Ucraina, unde tensiunile sunt în creștere. Însă, după comentarii­le președinte­lui, asistenții Casei Albe încă organizau întâlnirea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinulu­i, Dmitri Peșkov, a declarat că se pregătește în continuare întâlnirea, pentru că Rusia nu a primit „alte informații“din SUA.

Întâlnirea dintre Trump și Putin urmează să fie doar unul dintre importante­le angajament­e ale politicii externe pentru liderul american în vizita de două zile în Argentina. Trump se va întâlni și cu președinte­le chinez, Xi Jinping, pentru a discuta dacă și cum ar putea fi soluționat­ă disputa comercială dintre cele două țări.

Interese rivale în Orientul Mijlociu

Tema principală a întâlnirii Trump-Putin era axată pe situația din Orientul Mijlociu, în special Siria, unde SUA și Rusia au interese și rivale, susținute de trupe, iar Israelul amenință cu atacuri asupra pozițiilor milițiilor iraniene, în ciuda sistemului S-300 rusesc. Președinte­le american a declarat că Israelul este motivul pentru care a prelungit menținerea trupelor în Orientul Mijlociu.

„De vreme ce America a început să producă propriul petrol în cantități mari, petrolul a devenit un aspect secundar în decizia Washington­ului de a rămâne în regiune“, a subliniat Trump, situându-se pe o poziție divergentă cu Rusia.

Președinte­le american, care și-a atras multe critici pentru că nu a vizitat trupele americane în zonele de luptă, și-a anunțat intenția de a vizita trupele staționate în Orientul Mijlociu. „La momentul potrivit voi vizita soldații“, a spus el.

Între timp, șeful serviciulu­i de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul armatei rusești, colonelul Vadim Astafiev, a anunțat că Rusia va mai adăuga un sistem antirachet­ă S-400 celor trei deja desfășurat­e în peninsulă, din cauza „amenințări­lor vecinilor“.

Anunțul survine la trei zile după ce polițiștii ruși de frontieră au arestat trei nave ucrainene și echipajele acestora. Prima confruntar­e militară între cele două țări învecinate a sporit riscul izbucnirii unui conflict major.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania