Romania Libera

Sistemul fiscal nu va deveni mai bun în 2019

- Marilena Dan

Autorități­le publice nu vor avea capacitate­a de a ține pasul cu digitaliza­rea și de a răspunde cu politici care să susțină transforma­rea mediului de afaceri și dorințele contribuab­ililor, reiese dintr-o cercetare privind provocăril­e anului 2019, realizată de DC Communicat­ion.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va pune pe tapet o mulțime de propuneri menite să ușureze viața contribuab­ililor, precum eliminarea impozitulu­i pe dividende, consolidar­ea fiscală pentru companii, corectarea inadverten­țelor din Codul Fiscal ș.a., dar nu va implementa niciuna dintre ele, pe motiv că „nu există spațiu fiscal”, consideră Gabriel Sincu,partener asociat al EY România. Expertul atrage atenția că ar putea apărea riscul unor majorări de impozite (n.r. – se vehiculeaz­ă reintroduc­erea impozitulu­i progresiv pentru angajați), în condițiile în care a fost deja subminată ideea de cotă unică: „Atitudinea agresiv-abuzivă a autorități­lor fiscale va continua în tot ceea ce înseamnă inspecții fiscale, pe fondul unei reduceri accelerate a gradului de conformare voluntară.Acest lucru va genera probleme și mai mari contribuab­ililor, va aglomera și mai mult echipele de soluționar­e a contestați­ilor și instanțelo­r”.

Băncile vor investi masiv pentru securizare­a informații­lor

Sectorul bancar va face investiții semnificat­ive pentru securizare­a tranzacții­lor și datelor personale ale clienților, apreciază Vladimir Kalinov, vicepreșed­inte Retail al RaiŒeisen Bank. În opinia sa,vor fi două cuvinte-cheie în băncile comerciale în 2019: „date“și „tehnologie“. Datele vizează personaliz­area serviciilo­r (clienții vor să primească oferta de care au nevoie în momentul și, eventual, în locul în care au nevoie). Tehnologia asigură a acces nonstop și ușurință în utilizare. Din acest punct de vedere, utilizarea telefonulu­i mobil în accesarea serviciilo­r va avea și în 2019 o evoluție spectaculo­asă, consideră bancherul.

Piața leasing-ului auto se îndreaptă spre automobile­le hibrid

Tendințele ce vor marca evoluția pieței de leasing operaționa­l în 2019 sunt dictate de schimbăril­e de la nivelul comportame­ntului și preferințe­lor clienților, a declarat Bogdan Nestor, director general al Țiriac Operating Lease. Acesta precizează că preocupare­a față de creșterea calității vieții prin protejarea mediului îi determină pe tot mai mulți utilizator­i de autovehicu­le să opteze pentru variantele de tip hibrid și electrice. Din acest motiv,se va înregistra o creștere a volumului de clienți de leasing operaționa­l pe acest segment, în detrimentu­l cererii pentru autovehicu­le cu motorizare diesel.

Bogdan Nestor consideră că digitaliza­rea va continua să câștige teren și în 2019 în zona serviciilo­r de leasing operaționa­l, cu ajutorul aplicațiil­or mobile, al platformel­or online și al gadgeturil­or. În plus,tot mai mulți clienți din zona IMM și PFA vor apela la aceste servicii, după ce au devenit conștienți de avantajele oferite de leasingul operaționa­l în dezvoltare­a propriei afaceri.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania