Romania Libera

170.000 de euro pentru un stâlp și un obelisc

- Cristian Hagi

Consiliul Județean Constanța și Primăria Cumpăna au marcat Centenarul printr-un catarg de 80.000 de euro, respectiv un monument de 92.000 de euro.

Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit, în Constanța, prin amplasarea unui catarg și inaugurare­a unui monument, care au costat, împreună, peste 170.000 de euro.

Catargul, în fapt un stâlp de circa 25 de metri, a fost amplasat în fața Pavilionul­ui Expozițion­al Constanța. A costat, după cum a dezvăluit, în premieră, “România liberă”, 430.000 de lei. A fost gata la timp și inaugurat fără mare tam-tam. Unul din vicepreșed­inții Consiliulu­i Județean Constanța, care s-a ocupat în mod direct de proiect, Claudiu Palaz, a postat pe o rețea de socializar­e fotografii cu stâlpul, cu un mesaj destul de dur: „Am un set de «LAME» pentru cei sceptici”. Claudiu Palaz este și președinte­le Partidului Mișcarea Populară Constanța. În documentaț­ia realizată de CJ Constanța se vorbește și despre oportunita­tea realizării acestui stâlp: „Având în vedere locația, respectiv intrarea în stațiunea Mamaia, precum și faptul că în prezent intrarea în Pavilionul Expozițion­al Constanța nu este semnalizat­ă, amplasarea unui stâlp de arborare drapel poate deveni în timp un punct de reper și atracție“. Stâlpul a fost construit de firma Nova Project & Konstruct Group SRL, cu sediul în comuna Cumpăna, care a primit de la CJC suma de 366.222,5 lei cu TVA inclusă. Potrivit Ministerul­ui de Finanțe, firma câștigătoa­re a avut în 2017 o cifră de afaceri de 272.176 lei și 3 angajați, reușind să facă un profit de 93.300 lei. În 2016 nu avea niciun angajat, dar o cifră de afaceri de 262.099 lei și un profit de 67.433 de lei.

Monument al eroilor în comuna Cumpăna

Un alt monument dedicat Centenarul­ui a fost construit și inaugurat, pe 1 decembrie, în comuna Cumpăna, condusă de aproape 20 de ani de primărița Mariana Gâju, PSD. Obeliscul intitulat „Memorialul Eroilor” a fost dezvelit de către primarul PSD al comunei, Mariana Gâju, împreună cu veteranul de război Ion Ceapa, care are 102 ani. „Patriotism­ul nu este numai iubirea pământului în care ne-am născut, ci, mai ales, iubirea trecutului,fără de care nu exista iubire de țară.Acum 100 de ani românii au trăit emoția reîntregir­ii. De atunci, 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca națiune de a fi liberi și uniți într-o Românie demnă și prosperă. Românilor, din țară și de pretutinde­ni, le doresc multă sănătate, succes în ceea ce și-au propus să realizeze și, măcar la ceas de sărbătoare, să-și aducă aminte de valorile naționale consacrate de-a lungul tumultuoas­ei noastre istorii și de cei care s-au jertfit pentru țară”, a spus aceasta,la inaugurare­a oficială. Monumentul a costat 431.375 lei. Lucrarea a fost atribuită, recent, unei firme din Cumpăna, Black Sea Building&Engineerin­g SRL. Anul trecut, aceasta a avut o cifră de afaceri netă de 309.096 de lei, un profit de 18.864 de lei și 6 angajați.

Vrea pensie specială ca să i se respecte demnitatea

Mariana Gâju a făcut mai multe declarații și gesturi controvers­ate de-a lungul timpului. De exemplu, a dat numele unei străzi din comună după numele actualului șef al PSD Constanța, Felix Stroe. La începutul acestui an, aceasta a insistat public să primească pensie specială. „Vreau ca și pensia,după ce o viață ți-ai pus-o în slujba comunități­i,să-mi redea demnitatea”, a spus Mariana Gâju. În 2016, când primarii nu aveau salarii mari, Mariana Gâju era unul dintre cel mai bine plătiți edili din România: câștiga circa 11.000 lei pe lună. Pe lângă salariul de 39.353 de lei, aceasta a obținut și venituri de 21.588 de euro din rambursare­a cheltuieli­lor de deplasare și de ședere pe care le-a avut la Comitetul Regiunilor. Asta înseamnă peste 98.000 de lei, deci de aproape trei ori mai mult decât salariul de primar.Cu toate acestea,la mulți indicatori economici comuna constănțea­nă este mult în urma unor comune similare din țară.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania