Romania Libera

Tabu încălcat de „Dr. Frankenste­in “chinez

Nașterea în China a primilor copii modificați genetic suscită o condamnare universală

- Gabriela Anghel

Anunțul făcut de un cercetător chinez privind nașterea primilor doi copii modificați genetic din lume a provocat un val de indignare în comunitate­a științific­ă mondială, inclusiv din propria țară, iar guvernul de la Beijing a cerut suspendare­a cercetăril­or.

Al doilea summit internațio­nal asupra genomului uman, care a avut loc la Hong Kong în perioada 27 - 29 noiembrie, a încheiat o săptămână furtunoasă marcată de anunțul care a bulversat lumea științific­ă – nașterea a doi gemeni modificați genetic în China. Condamnat de colegi, abandonat de propria țară, aflat sub o presiune crescândă, He Jiankiu, cercetător­ul chinez care afirmă că a creat primii „copii modificați genetic“a încercat să explice experiența sa în cadrul summitului de la Hong Kong și a oferit detalii. O astfel de experiență nu a fost efectuată niciodată asupra ființelor umane, fiind interzisă.

He Jiankiu, cercetător la Southern University of Science and Technology din Shenzen, China, a condus un proiect vizând crearea de oameni rezistenți la HIV (virusul SIDA) prin modificare genetică. El afirmă că în acest scop a recrutat șapte cupluri infertile și voluntare, toate compuse dintr-un bărbat infestat cu HIV și dintr-o femeie sero-negativă. Fiecare cuplu a beneficiat de o fecundare in vitro. În această etapă He Jinkiu și echipa sa au recurs la o tehnică recentă, descoperit­ă în 2012, numită Crispa-Cas9, care permite modificare­a genelor în mod precis. Potrivit cercetător­ului, mai mulți embrioni modificați genetic au fost implantați uneia dintre participan­tele la test, ceea ce a dus la nașterea gemenilor prenumiți Lulu și Nana. Cele două fetițe sunt bine și vor fi urmărite din punct de vedere medical până la vârsta de 18 ani. Autorul testului a menționat „o altă sarcină potențială“implicând al doilea cuplu, fără a da alte explicații. Dar, nici una din aceste informații nu pot fi confirmate pentru moment, se arată în publicații­le de specialita­te. Cercetător­ul chinez a lucrat în secret, fără să prevină Universita­tea și nu a anunțat autorități­le despre testul clinic decât în noiembrie, când experiența era déjà realizată. El susține că obiectivul său era modificare­a unei secvențe genetice foarte specială – gena CCRF, a cărei prezență permite virusului SIDA să penetreze în interiorul celulelor pentru a le infesta. Or, ideea lui He Jiankiu era de a provoca mutația acestei gene pentru a „crea“oameni rezistenți la virusul SIDA.

O experiență „iresponsab­ilă“

Fără a cita numele lui He Jiankiu, comitetul de organizare a celui de al doilea summit asupra genomului uman, care a invitat cercetător­ul să-și expună experiența, a condamnat implicit lucrările acestuia în comunicatu­l final: „deși aplaudăm progresele rapide în editarea genomului asupra celulelor somatice (neimplicat­e în reproducer­e), continuăm să credem că procedarea la orice test clinic implicând linia germinală (transmisib­ilă de la o generație la alta) rămâne iresponsab­ilă la acest stadiu (…). Progresele efectuate în ultimii trei ani (de la primul summit de la Washington, în 2015) și discuțiile din cadrul pre- zentului summit, sugerea- ză că este timpul de a de- fini un drum translațio­nal (de la cercetare la clinică) riguros și responsabi­l pentru a merge spre astfel de experiențe“.

Cercetătoa­rea Emmanuelle Charpentie­r (Institutul Max Planck din Berlin), co-autoare a descoperir­ii Crispa-Cas9, s-a declarat „surprinsă“de anunț și s-a declarat „preocupată“apreciind că în lipsa dovezii științific­e, Hu Jiankiu a trecut clar o linie roșie, în principal pentru că a condus cercetăril­e ignorând îngrijorăr­ile comunități­i științific­e internațio­nale privind siguranța editării liniilor germinale umane. Ea a explicat că „tehnologia are un mare potențial pentru tratamente­le maladiilor genetice grave, exploatate de cercetător­ii din întreaga lume“. În schimb, a precizat Charpentie­r, „orice folosire a tehnologie­i Crispa-Cas9 este interzisă în Europa și în SUA. Nu suntem în faza înțelegeri­i tuturor implicații­lor editării genetice a celulelor umane și ar fi iresponsab­ilă aplicarea la linia germinală umană“. Practic, arată savanții, aceste schimbări ireversibi­le sunt transmise de la o generație la alta și afectează viitorul liniei umane care și beneficiaz­ă. nu numai indivizii În etapa actuală a cunoștințe­lor, nu sunt reunite condițiile deschideri­i căii nașterii de copii al căror genom a fost modificat în stadiu embrionar.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania