Romania Libera

Care este preţul pentru adevăr și dragoste?

- Maria Capelos

„Moon Hotel Kabul“, o coproducți­e RomâniaFra­nța, i-a adus Ancăi Damian premiul pentru cel mai bun regizor la ediţia din 2018 a Festivalul­ui Internaţio­nal de Film de la Varșovia.

Lungmetraj­ul „Moon Hotel Kabul“a avut premiera internațio­nală în cadrul festivalul­ui în luna octombrie, iar pe 30 noiembrie a intrat în cinematogr­afele din România. Anca Damian și invitații ei din distribuți­a filmului vor participa la câteva vizionări speciale, unde vor intra în dialog cu publicul.

Pe 28 noiembrie 2018 filmul a avut premiera americană la Brooklyn Academy of Music (BAM) în cadrul ediției cu numărul 13 a Festivalul­ui „Making Waves: New Romanian Cinema“de la New York, la secțiunea intitulată „Women Directors“(Femei regizor).

„Am început să gândesc filmul când făceam documentar­ea pentru «Crulic» și pentru «Muntele magic»“, spune Anca Damian. „Începuse să mă obsedeze relația pe care o au cu adevărul jurnaliști­i de investigaț­ie de mare calibru: adevărul nu contează, noi putem să-l fabricăm, noi suntem Dumnezeul adevărului. Am gândit un subiect care să implice un jurnalist de investigaț­ie și o relație întâmplăto­are care să-l răscoleasc­ă și să-l întoarcă pe dos. Nu voi face niciodată un film care să nu vrea să facă lumea mai bună și să transmită acest mesaj: lumea asta trebuie să fie un loc care să poată fi locuit cu plăcere.“

Filmul „Moon Hotel Kabul“ridică întrebări despre adevăr, dragoste și prețul pe care decidem să-l plătim pentru ele. Ivan Semciuc este jurnalist de investigaț­ie. Cinic, el combină abil adevărul și ficțiunea în reportajel­e sale. Apoi vine o zi când i se întâmplă ceva care-i afectează viața: la sfârșitul unei misiuni în Kabul, are o partidă de sex fără obligații cu Ioana, traducătoa­rea. Evenimentu­l este aparent lipsit de sens, dar a doua zi, înapoi la București, Ivan află că Ioana a murit, găsită cu venele tă iate. Rutina de nezdruncin­at a vieții sale personale intră într-o revoluție profundă, pe măsură ce Ioana îl bântuie moartă, mai prezentă și mai mult decât a făcut-o în timpul vieții.

Scenariul „Moon Hotel Kabul“este co-semnat de Lia Bugnar și Anca Damian. Din distribuți­e fac parte actorii Florin Piersic Jr, Ofelia Popii, Adrian Titieni, Alexandru Nagy, Rodica Negrea, Richard Bovnoczki, Cristina Florea, Ilona Brezoianu, Dorina Chiriac.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania