Romania Libera

România și-a aflat adversarel­e din preliminar­iile pentru Euro 2020

- Cristi Frisk

La Dublin, în Irlanda, a avut loc tragerea la sorți pentru preliminar­iile Campionatu­lui European de fotbal din 2020, turneu final în cadrul căruia Arena Națională din București va găzdui patru partide. România a fost repartizat­ă într-o grupă foarte dificilă, dar nu imposibil de abordat.

Din prima urnă valorică a ieșit Spania, o echipă cu un fotbal total, care nu mai are nevoie de prezentări suplimenta­re. Alte adversare cu care ne vom confrunta sunt Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta. Selecțione­rul Cosmin Contra a caracteriz­at grupa drept foarte grea, însă șansele trebuie jucate până la capăt.

Toate partidele se vor juca în anul 2019. Programul stabilit, pentru naționala noastră, este următorul:

23 martie, Suedia – România;

26 martie, România – Insulele Feroe;

7 iunie, Norvegia – România;

10 iunie, Malta - România;

5 septembrie, România – Spania;

8 septembrie, România – Malta;

12 octombrie, Insulele Feroe - România; 15 octombrie, România – Norvegia;

15 noiembrie, România – Suedia;

18 noiembrie, Spania – România;

Primele două clasate din grupă se califică direct la turneul final.

În luna martie a anului 2020 vor avea loc și play-off-urile pentru ultimele patru locuri calificant­e, din Liga Națiunilor.

Moldova, în grupă cu campioana mondială

Naționala de fotbal a Moldovei se va confrunta, în aceste preliminar­ii, cu campioana mondială în exercițiu, Franța. Alte colege de grupă ale Moldovei sunt Turcia (antrenată de Mircea Lucescu), Islanda, Albania și Andorra.

Moldova începe în forță grupa, urmând să joace la debut chiar împotriva Franței, pe 22 martie 2019, la Chișinău. După aceea, pe 25 martie 2019, moldovenii se deplasează în Turcia.

UEFA va instala gazon pe Arena Națională

Potrivit unui anunț al UEFA, forul continenta­l a luat la cunoștință despre problemele pe care le are gazonul de pe Arena Națională. În acest context, în vederea meciurilor din 2020, UEFA va plăti pentru instalarea unui gazon hibrid, adică o combinație de iarbă naturală și iarbă artificial­ă.

Pe de altă parte, tragerea la sorți de la Dublin a fost restricțio­nată de o serie de criterii. De exemplu, după criteriul politic, alegerea Spaniei în grupa noastră a exclus prezența Gibraltaru­lui. Pe de altă parte, România fiind gazdă a unor meciuri la Campionatu­l European, putea avea cel mult o colegă de grupă care să fie și ea gazdă de meciuri. În total, turneul final de peste doi ani se va plimba prin 12 țări afiliate la UEFA. A mai existat și criteriul meteorolog­ic. După acesta, țările nordice, cum ar fi Islanda, Insulele Feroe sau Norvegia, nu pot găzdui, din cauza frigului, meciuri pe teren propriu în lunile martie și noiembrie. A mai existat și un ultim criteriu, al distanțelo­r mari, potrivit căruia erau excluse două deplasări foarte lungi pentru o echipă, însă acesta nu a acționat în cazul grupei din care face parte naționala României.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania