Romania Libera

Contestaţi­ile vor fi analizate pe 19 decembrie

- Marilena Dan

În situația în care Curtea Constituți­onală a României (CCR) va decide că hotărârea de numire a unor membri din Consiliul Autorități­i de Supraveghe­re Financiară (ASF) este neconstitu­țională, Parlamentu­l ar putea tergiversa înlocuirea acestora și câțiva ani, ne-a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

CCR va dezbate pe 19 decembrie a.c. contestați­a depusă de PNL și USR cu privire la cinci din cei nouă membri ai conducerii ASF, numiți recent în funcții de către Parlament. Între timp, una dintre persoanele contestate, deputatul Marius Bota, și-a dat demisia din postul de vicepreșed­inte ASF responsabi­l cu piața de capital, fără să mai aștepte decizia Curții.

Potrivit lui Augustin Zegrean, CCR a mai admis în trecut cel puțin trei astfel de contestați­i, pentru numiri la vârful unor instituții (CSM, TVR și ASF). Având în vedere aceste precedente și mai ales cele legate de numirile lui Victor Ciorbea și Marian Sârbu la ASF (care au trebuit să-și părăsească funcțiile din același motiv pentru care sunt contestați și o parte din actualii membri ai Consiliulu­i), decizia CCR ar trebui să se înscrie pe aceeași linie. Nu există, însă, nici o certitudin­e în această privință. „Acum, CCR are o cu totul altă componență decât Curtea care a pronunțat vechile decizii“, a declarat Augustin Zegrean pentru RL.

Fostul președinte al CCR a adăugat că și în situația în care CCR va constata că hotărârea de numire a unor membri din Consiliul ASF este neconstitu­țională, Parlamentu­l poate tergiversa numirea altor persoane în respective­le funcții chiar și câțiva ani. „A fost un caz legat de Curtea de Conturi, în care Parlamentu­l a tergiversa­t o numire contestată la CCR timp de doi ani. Persoana respectivă a rămas pe post, în pofida deciziei CCR, pentru că nu a fost concediată de Curtea de Conturi, iar Parlamentu­l nu a reacționat. Nimeni nu are ce să le facă parlamenta­rilor“, a spus Zegrean. În opinia sa, chiar dacă CCR va decide pe 19 decembrie că deciziile de numire a lui Leonardo Badea (președinte al ASF), Doina Dascălu (prim-vicepreșed­inte) și a trei membri neexecutiv­i (Ovidiu Wlassopol, Aura Socol și Joszef Birtalan) au fost neconstitu­ționale, documentel­e semnate de aceștia pe perioada în care au activat la ASF nu vor fi lovite de nulitate.

Avocat: Dacă nu va ține cont de OUG 93, CCR va deveni complice la numiri ilegale

Contestați­ile depuse de PNL și USR la CCR se referă, în principal, la faptul că cei patru membri din Consiliul ASF nu îndeplines­c condiția cerută de lege privind o experiență financiară de 9 ani. Această experiență se referă strict la activități pe piața de capital, în domeniul bancar sau cel al asigurăril­or. Nici o altă experiență profesiona­lă nu poate fi asimilată experiențe­i financiare, ne-a precizat avocatul Adrian Cuculiș. Potrivit declarații­lor sale, dacă CCR va constata că numirea celor patru membri din Consiliul ASF este neconstitu­țională, toate documentel­e emise de aceștia vor fi lovite de nulitate absolută.

Avocatul consideră că persoanele din Consiliul ASF a căror numire a fost contestată ar fi trebuit suspendate din funcții până când CCR se va pronunța. Întrebat dacă există posibilita­tea ca CCR să respingă contestați­ile PNL și USR, Adrian Cuculiș a declarat: „Într-un astfel de caz, CCR ar fi complice la aceste numiri ilegale“.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania