Romania Libera

Ce procese au fost amânate pentru ianuarie 2019

- Romulus Georgescu

Înalta Curte de Casaţie și Justiţie (ÎCCJ) a decis ieri să amâne pentru luna ianuarie 25 de dosare aflate pe rolul completelo­r de 5 judecători, printre care și cele în care sunt judecaţi, între alţii, Liviu Dragnea,Victor Ponta,Toni Greblă,Sebastian Ghiţă, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu.

Judecători­i din completul de 5 penal au declarat că vor acorda un termen administra­tiv pentru data de 14 ianuarie, având în vedere decizia Curţii de Apel București prin care s-a dispus suspendare­a tragerii la sorţi a noilor completuri. Săptămâna trecută, Instanţa supremă a anunţat că există un blocaj în funcţionar­ea completuri­lor de cinci judecători, care nu-și pot desfășura activitate­a. Curtea Constituți­onală (CCR) a decis, recent, că ÎCCJ trebuie să refacă tragerea la sorți pentru completuri­le de judecată. Ulterior, Liviu Dragnea a reclamat faptul că tragerea la sorți a fost efectuată înainte ca motivarea CCR să apară în Monitorul Oficial.

Printre dosarele amânate se numără și dosarul DGASPC, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani și 6 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracţiun­ii de instigare la abuz în serviciu.A fost,de asemenea, amânat, dosarul „Rovinari – Turceni“în care fostul premier Victor Ponta a fost achitat pentru săvârșirea infracţiun­ilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicita­te la evaziune fiscală și spălarea banilor. În aceeași categorie se situează și dosarul retrocedăr­ilor ilegale de păduri ‒ fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul ministru Tudor Chiuariu a fost achitat.A fost amânat și dosarul în care fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracţiun­ilor de trafic de influenţă, spălare de bani și influenţar­ea declaraţii­lor.Aceeași soartă a avut-o și dosarul în care fostul judecător al Curţii Constituţi­onale Toni Greblă a fost achitat în primă instanţă pentru trafic de influenţă.

Prezent la ÎCCJ,Toni Greblă, în prezent secretar general al Guvernului, a fost întrebat dacă situaţia completuri­lor de cinci judecători ar fi un argument pentru lansarea unui proiect de lege sau de ordonanţă de urgenţă privind amnistia și graţierea. „Sigur că este o situaţie atipică. De câţiva ani de zile, cele mai importante completuri de judecată ale Înaltei Curţi au funcţionat și au fost compuse altfel decât a prevăzut legea și, din acest punct de vedere, cred că niște măsuri minime reparatori­i trebuie să existe. Care sunt acelea nu aș putea să vă spun eu acum“, a afirmat Toni Greblă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania