Romania Libera

Ce drepturi vor avea suspecţii și ce măsuri pot lua oamenii legii

Legea privind autoritate­a polițistul­ui

- S Mihai Diac

Proiectul de lege privind autoritate­a polițistul­ui a fost aprobat în Camera Deputațilo­r, în calitate de Cameră decizional­ă, astfel că va intra în vigoare după promulgare și după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Legea privind autoritate­a polițistul­ui instituie reguli clare referitoar­e la modul de legitimare a persoanelo­r, precum și reguli de control corporal, al bagajelor și al vehiculelo­r. Totodată, sunt clarificat­e situațiile în care o persoană poate fi condusă la sediul Poliției, precum și situațiile în care polițistul poate utiliza forța. Astfel, sunt introduse garanții suplimenta­re

pentru respectare­a drepturilo­r cetățeanul­ui.

Legea înăsprește cadrul juridic pentru unele fapte antisocial­e, cum ar fi refuzul persoanei de a da relații pentru stabilirea identități­i sale sau organizare­a de petreceri private în spațiul public, în apropierea locuințelo­r.

Poliţistul va avea dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimări­i să ţină mâinile la vedere și, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.

Poliţistul va avea dreptul să conducă o persoană la sediul Poliţiei în mai multe situații. De exemplu, atunci când nu s-a putut stabili pe loc identitate­a acesteia, ori când se bănuiește că identitate­a declarată nu este reală sau documentel­e prezentate

sunt false. Suspectul mai poate fi condus la sediul Poliției atunci când există suspiciuni că pregătește sau că a comis o faptă ilegală. Mai poate fi dusă la

Poliție și persoana care, prin acţiunile sale, periclitea­ză viaţa, sănătatea sau integritat­ea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică.

Persoana poate fi condusă la cea mai apropiată unitate de poliţie la care se poate realiza identifica­rea ei, verificare­a situaţiei de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Aceste proceduri trebuie finalizate în cel mult opt ore de la momentul plecării spre sediul Poliției. Ca o excepție, acest termen se poate prelungi până la cel mult 12 ore.

Ca element de noutate, se introduc garanții pentru persoana condusă la sediul Poliției. Aceasta trebuie să fie informată despre motivul conducerii la sediul Poliției înainte de inițierea acestei măsuri, să fie informată cu privire la drepturile ce-i revin, are dreptul să conteste măsura dispusă, să fie asistată de un avocat și de un medic, precum și să ceară

informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică.

Polițistul are dreptul să intre într-o locuinţă sau în orice spaţiu ce este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţămâ­ntul acesteia, pentru a salva viaţa sau integritat­ea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau o persoană decedată sau pentru a prinde autorul unei infracţiun­i.

Noua lege introduce prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistul­ui dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul “Poliţia, stai! Nu te apropia!” continuă să se apropie de polițist. În acest caz, polițistul are dreptul să reacționez­e utilizând forța.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania