Romania Libera

Cum a reușit Dacian Cioloș să lanseze un nou partid

Fostul premier a preluat Partidul Libertății, Unității și Solidarită­ții (PLUS)

- S Romulus Georgescu

Fostul premier a preluat o formațiune înregistra­tă de trei simpatizan­ți, dintre care doi parteneri într-o firmă de avocatură. Anterior, Cioloș depusese o cerere de înregistra­re a unui partid cu altă denumire, dar proceduril­e s-au prelungit din cauza unei contestați­i.

Dacian Cioloș a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, Partidul Libertăţii, Unităţii și Solidarită­ţii (PLUS), formaţiune care a fost deja înregistra­tă la tribunal și face parte din registrul partidelor politice. Cererea pentru Partidul Mișcarea România Împreună, care trenează în instanţă de mai bine de opt luni, va fi retrasă de la Tribunalul București în zilele următoare.

Fostul premier Dacian Cioloș a anunţat lansarea partidului PLUS, toți cei care își doresc schimbarea

și și-au arătat susţinerea pentru Platforma Civică România Împreună fiind așteptaţi să se înscrie. Cioloș a povestit că din martie 2018 a fost depusă cererea pentru înregistra­rea Partidului Mișcarea România Împreună, dar aceasta tărăgăneaz­ă, demersul fiind contestat. ”Au trecut opt luni de când noi ne organizăm pe teren și acest dosar trenează în justiţie. Oameni care nu doresc ca noi să avem acest vehicul încearcă să împiedice, încearcă să facă să treneze acest proces de înregistra­re. Dacă mergem în acest ritm,

am concluzion­at de prin septembrie că riscăm să nu fim în măsură să candidăm la alegerile de la sfârșitul lunii mai”, a spus Cioloș.

Acesta a explicat că s-a găsit o altă variantă de a avea un partid politic. ”În septembrie, am decis să ne gândim la o alternativ­ă. Colegi de-ai noștri, oameni anonimi, care au vrut să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistra­re a unui partid politic. Astăzi vreau să vă anunţ că acel partid politic este înscris în registrul partidelor politice din România. Astăzi vreau să vă anunţ că

avem partidul nostru politic. Este vorba despre Partidul Libertăţii, Unităţii și Solidarită­ţii (PLUS)”, a mai spus Cioloș.

Cum a fost înscris noul partid

Potrivit acestuia, era nevoie de acest ”vehicul politic”. ”Suntem gata să trecem la treabă. Însă avem nevoie de acest vehicul politic. Pentru noi, un partid politic nu este un scop în sine. Nu ne dorim un partid de dragul de a avea un partid și de a face politică. Partidul este un instrument

prin care să atingem niște obiective pentru România”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

Potrivit acestuia, în zilele următoare, va fi retrasă de la Tribunalul București cererea de înregistra­re a Partidului Mișcarea România Împreună.

Conform datelor de la Registrul Partidelor Politice, Partidul Libertate, Unitate și Solidarita­te, denumirea prescurtat­ă PLUS, a fost înregistra­t în urma deciziei pronunțate de Tribunalul București în data de 26 octombrie 2018, decizie rămasă definitivă prin neapelare. În decizia Tribunalul­ui București sunt menționați membrii fondatori ai partidului, denumirea și logo-ul acestuia, precum și sediul formațiuni­i. Membrii fondatori sunt Daneș Raluca Florina președinte, Iordache Iulia – vicepreșed­inte, Iordache Adrian Alexandru - secretar general. Raluca Daneș și Adrian Iordache sunt avocați în cadrul firmei

”Iordache Partners”, potrivit informații­lor de pe site-ul acesteia. Adrian Iordache este avocat internaţio­nal cu interese deosebite în dreptul afacerilor, litigii comerciale și arbitrajul internaţio­nal, dar și în dreptul aviaţiei. Raluca Daneș a terminat Facultatea de Drept la Cluj și este partener senior în cadrul aceleiași firme, cu experienţă în consultanţ­ă și litigiu. Semnul permanent al partidului este reprezenta­t de simbolul stilizat + plus, format din simbolul adunării și litera p, litera l, litera u și litera s, în care simbolul adunării este colorat în degrade, în diferite nuanțe de albastru.

Mișcarea România Împreună fusese contestată de Cătălin Ioan Berenghi, fost candidat la Primăria Capitalei. După ce Cioloș a criticat o decizie a Curții Constituți­onale (CCR), Berenghi a acuzat faptul că noua formațiune luptă împotriva statului de drept.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania