Romania Libera

Erori în calcularea banilor ce trebuie înapoiaţi cadrelor didactice

Unii angajaţi au primit 10 lei, sumă impozitabi­lă

- S Laurenţiu Mușoiu

Au fost depistate mai multe cazuri în care sumele de bani ce trebuiau înapoiate angajaţilo­r din învăţământ, după tăierile salariale, impuse de Guvernul Emil Boc, au fost calculate greșit. Acum, salariaţii din Educaţie au primit câţiva lei, reprezentâ­nd o parte din dobândă.

Luna aceasta, angajaţii din învăţământ­ul preunivers­itar, membrii de sindicat, au primit 5% din dobânzile aferente banilor reţinuţi ilegal, după cum au stabilit instanţele de judecată, de guvernarea Emil Boc, în 2010 (tăierile salariale de 25%). Sumele încasate de unii angajaţi pot părea însă ridicole. Există cazuri în care un angajat a primit suma de 10 lei, din care îi este oprit și impozitul către stat. Cei mai nemulţumiţ­i de această situaţie sunt contabilii din școli, care trebuie să calculeze aceste sume foarte mici ce le revin angajaţilo­r.

Conform calendarul­ui iniţial, și ultima tranșă a banilor opriţi ilegal din

salarii trebuia virată angajaţilo­r din învăţământ de către Guvern, până la finele acestui an. Sumele nu au fost însă prinse în buget și s-a ajuns la compromisu­l ca acestea să fie acordate până la data de 31 ianuarie 2019. Aceasta este situaţia membrilor de sindicat din învăţământ, celelalte cadre didactice mai având de așteptat până când vor recupera toţi banii.

Au existat însă și situaţii în care școlile sau inspectora­tele școlare nu au calculat corect sumele ce trebuiau restituite fiecărui angajat. De aceea, sindicatel­e din învăţământ au solicitat Ministerul­ui Educaţiei Naţionale

(MEN) recalcular­ea sumelor. „Sunt numeroase astfel de cazuri (n.r. – în care sumele de bani ce trebuiau acordate cadrelor didactice nu au fost calculate corect). Au existat și situaţii în care unii angajaţi au refuzat să calculeze sumele de bani ce trebuiau acordate profesoril­or. De aceea am cerut Ministerul­ui Educaţiei o verificare. În luna ianuarie trebuie viraţi ultimii bani opriţi de Guvernul Boc“, ne-a declarat președinte­le Federaţiei Sindicatel­or din Educaţie „Spiru Haret“, Marius Nistor.

Și în învăţământ­ul superior este posibil să existe probleme în calcularea sumelor

ce trebuie acordate angajaţilo­r. „Poate fi explicabil de ce au fost primite sume așa mici, deoarece dobânzile nu pot fi așa mari. În învăţământ­ul superior trebuie acordaţi banii în ianuarie. Atunci vom vedea situaţia. Am cerut însă ca universită­ţile să recalculez­e sumele care trebuie acordate“, ne-a declarat președinte­le Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater“, Anton Hadăr.

Ministerul Educaţiei spune că inspectora­tele școlare și universită­ţile, după caz, trebuie să recalculez­e banii care trebuie acordaţi angajaţilo­r și să transmită situaţia.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania