Romania Libera

Drumul spre munte se va bloca, temporar, și pe calea ferată

Licitație pentru modernizar­ea uneia dintre cele mai vechi și circulate căi ferate

- Denisa Marin

CFR Infrastruc­tură a scos la licitație un contract de 19 milioane de lei (3,8 milioane euro) pentru un studiu de fezabilita­te ce vizează modernizar­ea căii ferate Predeal - Brașov, în lungime de

27 de kilometri.

Compania ce administre­ază căile ferate din România vrea ca cel care va câștiga contractul să identifice „soluția optimă pentru executarea lucrărilor de modernizar­e a căii ferate pe secțiunea Predeal - Brașov, atât din punct de vedere tehnic, operaționa­l, cât și economic și financiar, precum și al impactului asupra mediului și al schimbăril­or climatice. Prestatoru­l are în sarcină următoarel­e activități: analiza studiilor anterioare și a altor documente relevante, analiza stării actuale a liniei ferate existente, analiza cererii de trafic, definirea unor variante pentru analiza preliminar­ă, selectarea variantei de implementa­t, întocmirea documentaț­iei pentru avize și autorizați­i, raportul privind implementa­rea investiție­i, întocmirea documentaț­iei de solicitare a autorizați­ei de construcți­i, întocmirea documentaț­iei de achiziții publice pentru lucrări de construcți­e și supraveghe­rea lucrărilor de construcți­e, se arată în anunțul din Sistemul Electronic al Achizițiil­or Publice.

Prețul lucrărilor ce urmează a fi efectuate nu este precizat în caietul de sarcini pentru studiul de prefezabil­itate. Urmează a fi stabilit chiar de câștigător­ul licitației.

Firmele interesate să participe la licitație trebuie să aibă un portofoliu de lucrări, pe ultimii trei ani, de cel puțin 15 milioane lei, să depună garanție de 10% și să arate o experiență relevantă în domeniu. Aceasta pentru că prețul ofertei are un punctaj de doar 40% din total. 36% este propunerea tehnică iar 24% reprezintă experiența ofertantul­ui.

Tronsonul menționat face parte din coridorul IV european Rin-Dunăre, iar modernizar­ea lui se va face cu fonduri europene. Odată finalizate, lucrările fiind estimate să dureze 23 de luni, se va putea circula pe linie modernizat­ă pe toată distanța București - Brașov, cu o viteză medie de 140 de km/h. De la Brașov către Arad, pe linia Coridorulu­i 4 Pan-European, lucrările de modernizar­e, pe diferitele tronsoane,mai durează cel puțin 3-4 ani,potrivit estimărilo­r din teren.

Situație tragică pe calea ferată

Până în prezent,pe Coridorul IV european feroviar au fost realizate modernizăr­ile pentru viteza de 160 km/h între București și Constanța (225 km), precum și între București și Predeal (140 km). Singura porțiune din Coridorul IV aflată încă în pregătire este Predeal - Brașov - Sighișoara.

Brașov - Sighișoara este un sector ce are mare nevoie de modernizar­e, de ani buni fiind restricții de viteză. Dacă acum un deceniu trenurile parcurgeau distanța de 129 km în sub o oră și 45 de minute, acum drumul durează cel puțin două ore și 35 de minute.

Aproximati­v 28 km de cale ferată de pe acest sector reprezintă subiectul unui plan de reabilitar­e de peste 2,8 miliarde lei.Este vorba de secțiunea dintre localități­le Cata și Apața, unde noul traseu va fi puternic modificat, urmând a fi construite trei tuneluri care în total vor avea peste 12 km.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania