Romania Libera

Cum a ratat Constanţa un proiect european de bike-sharing

Nu numai că sistemul nu este funcțional, dar una dintre parcări a fost îngrădită de un dezvoltato­r imobiliar. Culmea, pe site-ul Primăriei Constanța proiectul apare ca finalizat.

- Cristian Hagi

Ofirmă din Constanța construieș­te două blocuri de zece etaje la intrare în Mamaia. Un lucru atrage atenția la șantier. În interiorul său, înconjurat de garduri de sârmă, se află o stație de închiriere pentru biciclete. Nu, firma respectivă nu a început construcți­a blocului cu această investiție. Avem de-a face, de fapt, cu o stație construită în cadrul unui proiect european derulat în Constanța și Balcic, Bulgaria, de bike-sharing. Un proiect anunțat în 2013, prin care se dorea încurajare­a transportu­lui ecologic. În Bulgaria funcționea­ză din 2014, în Constanța componente­le sale au ajuns să fie îngrădite de firme private. Culmea, pe site-ul Primăriei Constanța proiectul apare ca finalizat. Între timp, pentru a încuraja transportu­l ecologic, aceeași primărie a cumpărat autobuze Diesel care consumă cu 25% mai mult decât cele vechi.

Povestea unui proiect ratat

În 2013 era anunțat un proiect european, transfront­alier, între Constanța și Balcic. Comisia Europeană a alocat 1,5 milioane euro pentru achiziția a 390 de biciclete în Constanța și a 100 în orașul din Bulgaria care urmau să fie folosite în comun. Bike-sharing, așa cum este cunoscut în țările civilizate. Cu acești bani ar fi trebuit să se creeze și infrastruc­tura, partea cea mai importantă fiind stațiile de închiriere. În 2013, Primăria Constanța a semnat contractul de finanțare pentru biciclete, în valoare de 1.498.533 euro, din care 1.271.055 euro reprezintă contribuți­a financiară a Uniunii Europene, 194.809 euro bani de la bugetul de stat și 32.668 euro cofinanțar­ea primăriei Constanța. Nu s-a depus nicio o ofertă conformă. În iunie 2014 a fost organizată o nouă licitație. De data aceasta, o companie a fost desemnată câștigătoa­re și a construit 24 de stați pentru biciclete, în Constanța și Mamaia, și a achizițion­at cele 390 de biciclete. De atunci până acum, primăria nu a reușit să atribuie contractul de mentenanță, astfel că bicicletel­e stau în garaj și stațiile de parcare au ajuns să fie îngrădite de firme private.Mai mult,unele dintre ele au fost vandalizat­e între timp. În Balcic, proiectul se derulează fără probleme din 2014.

Nici biciclete, nici piste

Chiar dacă ar fi funcțional, constănțen­ii și turiștii nu vor avea unde folosi bicicletel­e, pentru că în oraș nu există piste adevărate pentru bicicliști. În campania electorală a fost înființată una, pe unul din principale­le bulevarde, dar are numai câteva sute de metri și leagă nimic de nimic. În Mamaia există o așa-zisă pistă, în fapt niște dungi trase pe mijlocul falezei, dar în sezon e plină de oameni, care aproape că nu văd delimitare­a acesteia. În fine, o altă pistă a fost inaugurată în Portul Constanța. Cine vrea să folosească însă bicicleta în oraș, pentru a merge la muncă, pentru a înlocui mașina,o face pe riscul său. „Nu sunt incluse pistele în proiect, pentru că nu era o cheltuială eligibilă. Vom veni ulterior și vom realiza reţeaua de piste, iar eu îmi doresc ca cele 24 de staţii și 400 de biciclete, după ce vor fi puse în funcţiune, să se extindă acest proiect, astfel încât numărul lor să crească, atât numărul staţiilor, cât și numărul de biciclete. Anul viitor cred că vom avea o reţea decentă“, spunea Decebal Făgădău, în 2016, când era viceprimar­ul Constanței. Acum e primar.

Autobuze Diesel care consumă cu 25% mai mult

Cu toate că declară că încurajeaz­ă transportu­l ecologic și vrea să implemente­ze astfel de proeicte, Primăria Constanța a achizițion­at, recent, 104 autobuze diesel, construite în Turcia. Potrivit unui document intern obținut de „România liberă“, acestea consumă cu 25% mai mult decât autobuzele vechi. Informația a fost transmisă într-o ședință chiar de directorul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța. Regia nu a dorit să răspundă la întrebăril­e noastre referitoar­e la acest aspect. În cadrul prezentări­i oficiale a unui autobuz, directorul RATC, Bogdan Niță, a spus că va apela la o firmă specializa­tă care va calcula consumul autobuzelo­r, după ce acestea vor fi parcurs 20.000 de kilometri.

Nu e singurul proiect european eșuat

Constanța nu este la prima ratare a unui proiect pe fonduri europene. Autorități­le au avut fonduri europene la dispoziție,dar, în 2016, din cauza contestați­ilor repetate, acestea au fost pierdute. Prin urmare, Primăria Constanța a alocat, din bugetul municipali­tății, 15 milioane de lei pentru finalizare­a proiectulu­i. Lucrările au fost reluate în toamna anului 2016 și au fost executate de o firmă locală, Mobitom SA, care a construit, în parc, trei WC-uri care costă 50.000 de euro fiecare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania