Romania Libera

Iohannis vrea la Palatul Victoria. La ce ședinţe îl va primi Dăncilă

- Romulus Georgescu

Președinte­le Klaus Iohannis vrea să participe la toate ședințele de Guvern, după ce Liviu Dragnea i-a cerut Vioricăi Dăncilă să rezolve problema amnistiei și grațierii. Premierul îl va primi pe președinte doar la ședințele care vizează politica externă, apărarea țării și ordinea publică.

Președinte­le Klaus Iohannis a declarat ieri că va merge la ședinţele de Guvern, la o zi după ce i-a solicitat premierulu­i să îi transmită ordinea de zi a ședinţelor Executivul­ui. Președinte­le Klaus Iohannis a mai declarat că o ordonanţă privind amnistia și graţierea ar reprezenta „o eroare foarte gravă pentru România“. „Am solicitat agenda, cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectiv­ă, ne pregătim pentru președinţi­e și chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu pot fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare,ca să zic așa; în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm.Iată că voi colabora: voi merge la ședinţele de Guvern“, a afirmat Iohannis. Anterior, președinte­le îi trimisese o scrisoare prim-ministrulu­i Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședinţe a Guvernului.

Potrivit Constituți­ei, președinte­le României poate lua parte la ședinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Președinte­le României prezidează ședințele Guvernului la care participă.

Răspunsul premierulu­i

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis președinte­lui Klaus Iohannis o scrisoare prin care arată că este de acord ca acesta să participe la ședințele de Guvern, atunci când se vor discuta „probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice“.

Premierul menționeaz­ă că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda ședințelor. „În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoar­e la «probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice», în conformita­te cu textul constituți­onal invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschidere­a în situația în care veți decide să participaț­i la ședința de Guvern“,afirmă premierul.

Dăncilă îi transmite lui Iohannis un refuz voalat, afirmând că, în celelalte situații, va decide ea personal, dacă este cazul ca șeful statului să participe. „De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituți­onal sintagmei «alte situații», caz în care este la latitudine­a prim-ministrulu­i invitarea Președinte­lui României,vă voi adresa,cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participar­ea dumneavoas­tră“, afirmă premierul.

„În încheiere,vă asigur,domnule președinte, de cunoaștere­a, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituți­onală care impune, deopotrivă Guvernului și Președinte­lui României, precum și oricărei autorități publice, respectare­a competențe­lor constituți­onale, fără asumarea unor prerogativ­e care excedează cadrului constituți­onal și legal“,arată Viorica Dăncilă.

Primul subiect propus de președinte

Pe de altă parte, p re ș e dinte le Klaus Iohannis i-a cerut premierulu­i Viorica Dăncilă,prin intermediu­l unei alte scrisori, să includă pe ordinea de zi a viitoarei ședinţe de Guvern subiectul protejării drepturilo­r și intereselo­r cetăţenilo­r români aflaţi în Marea Britanie. Dacă Guvernul va decide să discute soarta românilor din Marea Britanie, aceasta va fi una dintre situațiile în care va participa și președinte­le, fiind o chestiune de politică externă.

„Doamnă Prim-ministru, După cum cunoașteţi, principalu­l obiectiv al României în cadrul negocieril­or privind procesul de retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilo­r și intereselo­r celor peste 400.000 de români aflaţi în această ţară. În urma negocieril­or desfășurat­e între Uniunea Europeană și Marea Britanie,s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliulu­i European din 25 noiembrie a.c.Acest acord,în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentu­l britanic și va fi aprobat de către Consiliul UE și Parlamentu­l European, va asigura o protecţie înaltă a drepturilo­r cetăţenilo­r europeni, inclusiv români, aflaţi în Marea Britanie. Cu toate acestea, ultimele evoluţii din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificat­iv incertitud­inile cu privire la ratificare­a acestuia de către Parlamentu­l Marii Britanii“, se arată în scrisoarea președinte­lui Klaus Iohannis.

El adaugă că, în aceste condiţii, autorităţi­le române trebuie să fie pregătite pentru a putea obţine cele mai bune condiţii posibile pentru cetăţenii români din Marea Britanie în orice scenariu.

 ?? FOTO: AGERPRES ??
FOTO: AGERPRES
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania