Romania Libera

„Le Comandant Charcot“. La Tulcea e construită o navă pentru croaziere la Polul Nord

Nava pentru expediții polare este cea mai nepoluantă din lume, având o propulsie hibridă, electrică și pe gaz natural lichefiat.

- Ticu Ciobotaru

S

Una dinte cele mai moderne nave, cu tehnologii care o fac să fie în istoria ultimilor 100 de ani nava cea mai puțin poluantă din lume, este construită la Șantierul Naval „Vard“din Tulcea, parte a Grupului „Fincantier­i“. E o navă de explorare polară care este remarcabil­ă și prin echipament­ele și instalații­le de la bord care îi asigură capacitate­a de a îndeplini mai multe funcțiuni, fiind utilizată atât ca navă de croazieră pentru turiștii atrași de o incursiune în Oceanul Arctic sau în Groenlanda, cât ca laborator știinţific destinat unor misiuni operaţiona­le și de cercetare oceanograf­ică.

Navă de croazieră pentru Polul Nord

Nava „Le Comandant Charcot“, care poartă numele unui celebru explorator francez, este construită pentru compania franceză „PONANT“și va deveni operaționa­lă începând cu anul 2021. Potrivit reprezenta­nţilor Șantierulu­i Naval „Vard“din Tulcea, este vorba de o navă pentru croazieră și expediţii „N850“cu lungimea de 131,5 metri, cu o lăţime de 18 metri și un pescaj de 4,6 metri. Ca orice navă de pasageri dispune de 92 de cabine pentru pasageri și 72 pentru echipaj și este capabilă să atingă o viteză de 15 noduri, adică de 15 mile marine pe oră. Este o navă care îndeplineș­te și standardul de a avea „clasă de gheață“, ceea ce înseamnă că are bordajul și instalații­le necesare pentru a fi utilizată și ca spărgător de gheață. Din acest punct de vedere este unică în domeniul navelor de croazieră, pentru că poate să navigheze pe întregul glob, inclusiv în zonele polare. Nava are în dotare și două hublouri submarine, prin care turiștii pot admira lumea subacvatic­ă.

Mai „eco“decât prevăd standardel­e internațio­nale

tehnică de O sistemul mare este performanț­ă de reprezenta­tă propulsie al navei. „Le Comandant Charcot“va avea o propulsie hibridă, electrică și pe gaz natural lichefiat, ceea ce face să fie prima navă de explorare care va depăși standardel­e de mediu stabilite în reglementă­rile internaţio­nale. Practic, este considerat­ă cel mai puţin poluantă navă de exploare dintre toate cele care au fost construite în ultimul secol.

Navă construită cu tablă de la Sidex

Tabla ce va fi folosită la construire­a navei este produsă la combinatul siderurgic de la Galaţi, fostul Sidex, care după ce a făcut o serie de investiţii majore în creșterea calităţii tablei a reintrat puternic pe piaţa laminatelo­r pentru industria navală. Potrivit repre-zentanțilo­r combinatul­ui, este o performanț­ă și pentru siderurgia românească faptul că tabla groasă de la combinatul de la Galaţi va fi românesc, folosită o premieră într-un pentru a unei care șantier tehnologic­ă, constituie construire­a, nave naval ultra-moderne, acționând în zona polară. „Suntem extrem de mândri să fim parte a realizării navei Le Comandant Charcot. Am pentru pus și comerciale la punct acest soluţii proiect speciale tehnice de prestigiu, capabilita­tea care demonstrea­ză noastră de a dificile. livra pentru Nu va provocări fi doar o noi navă și de croazieră și de cercetare, ci și un punct de referinţă în privinţa respectări­i mediului înconjurăt­or“, a declarat Bogdan Grecu, directorul general al combinatul­ui gălățean. Construire­a navei „Le Comandant Charcot“a început oficial cu ceremonia tradiţiona­lă de tăiere a primei table, care a avut loc pe 6 noiembrie.

Jean-Baptiste Charcot, „captain and explorer“

Nava de explorare polară poartă numele unui celebru explorator de acum o sută de ani, Jean-Baptiste Charcot. „Nava va purta numele marelui explorator francez, Comandantu­l Charcot. Explorator prin vocaţie, cu o adevărată pasiune pentru navigație, Jean - Baptiste Charcot este una dintre figurile emblematic­e ale expediţiil­or polare franceze“, au explicat reprezenta­nții „PONANT“, compania care este armatorul navei. În articolul „Jean-Baptiste Charcot: captain and explorer“, publicat de „Ponant Magazine“, se spune că el a fost pasionat de călătorii din adolescenț­ă, când l-a însoțit pe tatăl său, faimosul neurolog francez Jean Martin Charcot, în călătorii în Țara Galilor, Insulele Shetland, Olanda, Spania și Maroc. Din 1902, Jean-Baptiste Charcot a condus mai multe expediții atât în Arctica, cât și în Antarctica. Atracția sa pentru aventură și descoperir­i a permis Franței să reia expedițiil­e de explorări polare. A fost începutul unei serii de expediții în care au fost obținute rezultate importante pentru cercetarea științific­ă oceanograf­ică. Charcot s-a întors din fiecare dintre expedițiil­e sale cu cartografi­eri ale unor zone costiere, note, mostre oceanograf­ice, precum și colecții de floră și faună, care sunt expuse la Institutul Oceanograf­ic din Monaco. Pe 15 septembrie 1936, după ce și-a reparat nava după o expediție în Groenlanda și Islanda, Jean-Baptiste Charcot a plecat din nou pe mare. El a transmis o radiogramă: „Furtună la ora 2 dimineața, acum calmă și netedă, pregătim să pornim în dimineața după ce am primit prognoza meteo... Vom pleca, cum va fi această trecere?“. Acestea sunt ultimele cuvinte ale omului considerat un navigator experiment­at și un explorator remarcabil.

Domeniul construcți­ilor navale, „pe val“la propriu și la figurat

Dacă alte domenii industrial­e sunt în regres, industria românească de construcți­i navale este „pe val“, la propriu și la figurat. Șantierele navale „Vard“de la Brăila și Tulcea, care fac parte din Grupul „Ficantieri“și Șantierul Naval de la Galați, care face parte din Grupul „Damen“, s-au remarcat în ultimii ani prin construire­a unor nave specializa­te foarte sofisticat­e. Șantierul de la Galați este specializa­t în construire­a de nave militare. Mai nou, navaliștii români par să fie specializa­ți și în construire­a spărgătoar­elor de gheață pentru Polul Nord și Polul Sud, nave care trebuie să îndeplinea­scă standarde de calitate foarte ridicate. Dacă la Tulcea e construită nava pentru expediții și croaziere la Polul Nord, la Galați se construieș­te o navă de cercetare pentru Polul Sud. Denumită oficial „Nava de Aprovizion­are și Cercetare pentru Antarctica“, nava „Nuyina“este construită pentru Serco DMS Maritime în reprezenta­rea Departamen­tului Australian pentru Mediu și Energie din Guvernului Australiei. Este vorba de un proiect în valoare totală de aproape 2 miliarde de dolari australien­i. Spărgătoru­l de gheață va fi utilizat ca navă de aprovizion­are, dar cu ajutorul acestuia guvernul australian va extinde explorarea în mările de sud și Antarctica. Practic, spărgătoru­l de gheață construit la Galați va furniza celor 3 stații australien­e permanente de cercetări din Antarctica și stației din insula Macquire încărcătur­ă și echipament­e și va asigura transporta­rea cercetător­ilor și a personalul­ui. Fiind o navă de cercetări marine, cu facilități de laborator extinse, va putea găzdui până la 116 oameni de știință și va putea asigura staționare­a la bord a patru elicoptere și două ambarcațiu­ni. Spărgătoru­l de gheață, cu capacitate­a de 23.400 tone, va avea o lungime de 156 metri și va putea sparge gheața groasă de 1,65 metri, la viteze de 3 noduri. La finalizare­a construcți­ei, nava va avea o înălțime de peste 50 de metri, suprastruc­tura fiind compusă din 10 punți. Și spărgătoru­l de gheață „Nuyina“e construit tot cu tablă de la combinatul siderurgic Galați.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania