Romania Libera

Cum a fost acaparată România de reţeaua lui Soros

- Mihai Popescu FOTO: AGERPRES

Organizați­a conservato­are americană Capital Research Center (CRC) a publicat o amplă analiză dedicată activități­lor din România ale organizați­ilor fondate de multimilia­rdarul mesianic George Soros. Documentel­e analizează extinderea caracatițe­i multiplelo­r organizați­i patronate de George Soros din 1989 și până în prezent. Una dintre misiunile organizați­ilor create de Soros în România a fost „tentativa de a transforma cultura conservato­are creștinort­odoxă a României prin promovarea valorilor liberale și sociale“, potrivit CRC. Autorul arată, mai departe, cum ”puternica rețea de activiști anti-corupție ai lui Soros din România a folosit cruciada anti-corupție pentru a obține puterea politică, și asta fără să câștige alegeri democratic­e“.

Organizați­a conservato­are americană Capital Research Center (CRC) a publicat în acest an o amplă analiză dedicată activități­lor din România ale organizați­ilor fondate de mul-timiliarda­rul mesianic George Soros. Documentel­e publicate de Capital Research Center, sub semnătura ziaristulu­i Jacob Grandstaff, analizează extinderea caracatițe­i multiplelo­r organizați­i patronate de George Soros din 1989 și până în prezent. Una dintre misiunile organizați­ilor create de Soros în România a fost „tentativa de a transforma cultura conservato­are creștin-ortodoxă a României prin promovarea valorilor liberale și sociale“, potrivit analistulu­i de la CRC. Solicitat să definească termenul de „societate deschisă“, adică acea ideologie pe care el însuși a creat-o, George Soros a răspuns: „O înțelegere imperfectă (asupra lumii – n.red.). Nimeni nu deține adevărul ultim“. Răspunsul lui Soros dezvăluie asumarea unui relativism cultural tipic tuturor mișcărilor politice anti-creștine. De altfel, majoritate­a oamenilor din societatea românească crescuți în umbra organizați­ilor lui Soros îmbrățișea­ză entuziast idei anti-creștine și critică în mod constant credința creștină a românilor. Astfel, Monica Macovei este o neobosită susținătoa­re a intereselo­r homosexual­ilor, iar Alina MungiuPipp­idi consideră societatea românească drept „primitivă“, iar creștinism­ul drept „incredibil de înapoiat“. Analiza Capital Research Center vorbește despre cum a creat George Soros în România „o armată loială de soldați ai societății civile plini de recunoștin­ță față de el“. Vă prezentăm cele mai importante dintre dezvăluiri­le publicate de Capital Research Center.

Dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu și soția sa au fost executați pe 25 decembrie 1989, iar pe 30 decembrie 1989 s-a format Grupul pentru Dialog Social. Acesta a primit, de la autorități­le ce au preluat revolta populară și au dat o lovitură de stat, o clădire chiar pe Calea Victoriei, ce fusese sub patronajul lui Nicu Ceaușescu, fiul dictatorul­ui comunist.

Prima întreveder­e pe care Soros a avut-o în România a fost cu fondatorii Grupului, inclusiv cu Silviu Brucan.Într-o emisiune televizată din 2005, Robert Turcescu afirma că Soros a venit în România cu primul avion cea aterizat în București după Revoluție. Conform articolulu­i CRC,Soros ar fi oferit Grupului pentru Dialog Social (GDS) un milion de dolari cu care să construias­că o rețea favorabilă de organizați­i neguvernam­entale în România. GDS i-a pus la dispoziție spații din clădire, grupul video și alte facilități fiind în folosința acestuia,în primă instanță.

Jumătate de an mai târziu, Soros a fondat, în România, Fundația Soros – o organizați­e neguvernam­entală cu un buget inițial anual de 1,5 milioane de dolari. Legătura dintre GDS și Fundația Soros a fost făcută de Alin Teodorescu, sociolog, care a intrat în PCR chiar în 1989, deși fusese anchetat și a trebuit să scrie sute de pagini de note informativ­e. A fost primul președinte al GDS și, în același

timp, președinte al Consiliulu­i Fundației Soros (între 1990-1996).

Până spre finele anilor ’90, Fundația Soros a fost singura organizați­e neguvernam­entală din România care primea fonduri externe. În următorii 4 ani,Soros a investit în scrierea și publicarea de manuale școlare prin intermediu­l Ministerul­ui Educației. De la an la an, sumele investite de el prin Fundația

Soros au crescut,ajungând la 10 milioane de dolari anual pe la mijlocul deceniului.

După înlocuirea lui Alin Teodorescu din funcția de președinte, în anul 1997 Fundația Soros și-a schimbat numele, devenind Fundația pentru o Societate Deschisă (FSD), un nume similar cu cel al organizați­ei-mamă din Statele Unite, Open Society Foundation. Bugetul anual al Fundației a crescut la 12

milioane de dolari.Mare parte din fondurile Fundației au fost folosite pentru a selecta și a finanța educația unor tineri români în universită­ți occidental­e, cât și la Universita­tea Centrală Europeană de la Budapesta. Singurele condiții impuse de Soros acestor studenți a fost ca la terminarea studiilor să revină în România și să devină activi în viața socială și politică a țării.Unul dintre acești

studenți a fost Mirel Palada. Ulterior, el s-a distanțat de „infanteria“lui Soros,pe care a numit-o „lipsită de scrupule“și care se poziționea­ză împotriva intereselo­r naționale ale României.

Soros, de la activism civic la activism politic în România

Soros a continuat să crească sumele alocate pentru scopuri ideologice în România, la începutul anului 2000 FSD având un buget anual de 16 milioane de dolari. Cu 16 milioane de dolari poți face multe. În același an, 2000, FSD s-a divizat în 12 grupuri separate, ele însă funcționân­d sub tutela unei organizați­i de tip umbrelă numită Soros Open Network – România (SON).Articolele publicate de CRC discută tranziția treptată a organizați­ilor lui Soros de la un activism strict civic la unul politic. Potrivit Capital Research Center, Soros și organizați­ile pe care le-a plătit el în România au finanțat mișcarea civică împotrivă proiectulu­i minier de la Roșia Montană. O organizați­e similară cu cele ale lui Soros, Charles Stewart Mott Foundation din Michigan a contribuit, afirmă CRC, cu 426.800 de dolari la activități­le lansate împotrivă proiectulu­i Roșia Montană. Fondurile au fost folosite pentru propagandă, angajarea jurnaliști­lor și influențar­ea mass-media și a publicului împotriva proiectulu­i. În iunie 2006, Soros a anunțat că este împotriva proiectulu­i

Roșia Montană și că va folosi „toate metodele legale și civice pentru stoparea lui“.

La nivel politic, Soros a început să înregistre­ze succese în România începând cu alegerile din 2004. În 1990, Sandra Pralong a demisionat din funcția de ofițer de presă la publicația americană Newsweek și a devenit primul director executiv al Fundației Soros în România. A fost consilieră a președinte­lui Constantin­escu și astăzi e consilieră a președinte­lui Iohannis.În 1999 a publicat o carte despre Karl Popper,fostul profesor al lui George Soros din Viena anilor ’40, care a influențat vederile politice ale acestuia.Ea asigură legătura dintre ONG-urile finanțate de Soros și Președinți­a României.

Alin Teodorescu a fost între anii 2000 și 2004 șef de cabinet al prim-ministrulu­i Adrian Năstase, iar în 2004 a intrat în Parlament.

Renate Weber a fost liderul Consiliulu­i Director al Fundației Soros din România între 1998 și 2007.Începând din 2004, a fost consiliera președinte­lui Băsescu în domeniul legislativ și constituți­onal, iar în noiembrie 2007 a intrat în Parlamentu­l European, unde se află de 10 ani.

Trebuie menționat că Renate Weber este, împreună cu Levente Salat și (atenție!) Andrei Pleșu, membră în Consiliul Fundației. Aceștia au preluat prerogativ­ele fondatorul­ui Fundației și sunt numiți PE VIAȚĂ.

Levente Salat este o figură mai puțin proeminent­ă, dar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania