Romania Libera

Licitaţia de 200 de milioane de euro pentru tramvaie la București îl exclude pe unicul producător român

Licitația de 200 de milioane euro pentru tramvaie la București îl exclude pe unicul producător român

- Denisa Marin FOTO: AGERPRES

Primăria București a lansat, pe 11 decembrie, licitația pentru cumpărarea a 100 de tramvaie, pentru 845 de milioane lei (190 de milioane lei). Este o veste bună că parcul RATB se înnoiește, actualele tramvaie fiind, de mult, uzate tehnic și moral. Este o veste mai puțin bună că unicul producător autohton de tramvaie, Astra Vagoane Călători Arad, care lucrează după patente Siemens, nu poate participa la licitație, pentru că nu îndeplineș­te condițiile din caietul de sarcini.

După ce singurul producător român de autobuze a pierdut lupta cu un producător turc, unica fabrică locală de tramvaie nici măcar nu are dreptul să intre la licitația făcută de Primăria Capitalei.

Iată ce cerință obligatori­e are PMB cu privire la afacerile pe care le derulează un potențial ofertant, potrivit anunțului din SICAP: „media cifrei de afaceri anuale pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017) să fie de minim de 280.000.000 lei“. De asemenea, trebuie să depună documente din care să reiasă că a livrat/furnizat produse similare cu cele care fac obiectul achiziţiei,la nivelul unuia sau mai multor contracte

în valoare cumulată de minim 28.000.000 lei, cu indicarea datelor și a beneficiar­ilor publici sau privaţi.

Acest criteriu obligatori­u descalific­ă din start Astra, care a avut o perioadă destul de slabă, în ultimii ani, când nu prea a avut de lucru, în registrând­și pierderi. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Astra a avut cifre de afaceri de 40, 60, respectiv 90 de milioane lei,în 2017, 2016, 2015. În niciun an nu a depășit 280 de milioane lei, atât cât cere PMB pentru a putea participa la licitația de tramvaie. Culmea, anii mai buni pentru Astra sunt 2013, 2014, 2015, când compania rula mai mulți bani, având contracte la export pentru livrarea de trenuri în Brazilia și Cehia, deși, până și atunci, doar un singur ana fost cu afaceri de peste 280 de milioane de lei – 2014.

La cum arată acum lucrurile, la licitația PMB nu s-ar putea înscrie decât marii producător­i recunoscuț­i intern a ț ion al, cum sunt Alstom, Siemens, Bombardier, Skoda, CAF.Aceștia au însă tramvaie mult mai scumpe decât Astra, care poate livra la 1,3-1,4 milioane europe unitate,față de cât este dispusă PMB,1,9 milioane euro. Prețul cu care poate vinde Astra reiese din licitațiil­e la care arădenii, conduși de omul de afaceri Valer Blidar, au participat recent: Galați (unde a și câștigat un

contract pentru 18 tramvaie), Timișoara și Cluj-Napoca.

4 vehicule pe lună

Potrivit anunțului de licitație al PMB,contractul „pus la bătaie“are o durată de 37 de luni și nu este împărţit în loturi. Achiziţia tramvaielo­r va fi asigurată din fonduri bugetare. Reprezenta­nții PMB afirmă însă că înscrierea achiziției la fonduri bugetare este o măsură de siguranță, dat fiind faptul că proeictul a fost înscris deja la Bruxelles pentru eligibilit­ate la finanțare din fonduri nerambursa­bile.

Câștigător­ul licitaţiei va livra primul tramvai în maxim nouă luni de la semnarea contractul­ui.De asemenea,în maxim trei luni de la semnarea contractul­ui, compania care va livra tramvaiele este obligată să realizeze omologarea de tip a tramvaiulu­i cap de serie,pe cheltuiala sa.Dacă în termen de 12 luni ofertantul nu va realiza omologarea, atunci PMB va avea posibilita­tea să rezilieze contractul.

Tramvaiele vor fi folosite pe traseele 1, 10, 21, 25, 32,40, 41 și 55.Acestea vor avea sistem integrat de IT care va număra călătorii, supraveghe­re video, internet Wi-Fi, sistem

de informare audio-vizuală a călătorilo­r, precum și infotainme­nt. Persoanele cu dizabilită­ţi vor avea două locuri special amenajate.

Caietul de sarcini al licitației prevede că graficul de furnizare va avea următorul calendar: primul tramvai va fi furnizat în luna a 12-a de la semnarea contractul­ui, apoi câte patru vehicule pe lună până la finalizare­a contractul­ui. Oferta trebuie să conţină cinci variante de design și toate tramvaiele vor fi fabricate de același producător sub aceeași marcă.

Tramvaiele trebuie să aibă 36 de metri, podeaua coborâtă

integral și cinci uși duble. Contractul include, de asemenea, piesele de schimb, consumabil­ele, serviciile de punere în funcţiune, servicii de întreţiner­e, service și remedierea defecţiuni­lor pe perioada garanţiei. Totodată, câștigător­ul va asigura și școlarizar­ea personalul­ui care va opera tramvaiele.

Punctajul după care vor fi departajaț­i participan­ții la licitație pune preț, pe lângă financiar,pe tot felul de alte criterii, printre care raportul masa totală/masa utilă, zgomotul în mers/la staționare, energia electrică recuperată, disponibil­itatea de livrare imediată.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania