Romania Libera

Președinte­le Macron, tentat de un răspuns securitar

„Vestele galbene“, actul VIII : după violențele de sâmbătă, executivul studiază posibilita­tea unei consultări

- S Gabriela Anghel

Actul VIII al „vestelor galbene” a fost marcat de multe violențe și de o intruziune în ministerul purtătorul­ui de cuvânt al guvernului, iar executivul promite o contraofen­sivă, „un răspuns de mare fermitate”.

La Paris, Lyon, Rouen sau Marseille, cel puțin 50.000 de „veste galbene” s-au mobilizat pentru a opta zi de acțiune la nivel național, dar la sfârșitul zilei au avut loc mai multe incidente și ciocniri cu forțele de ordine. Insensibil­e la concesiile guvernului și față de marea dezbatere națională care ar trebui să se deschidă la jumătatea lunii ianuarie, „vestele galbene” s-au reunit sâmbătă în locurile simbolice din numeroase orașe ale Franței.

Actul VIII, a opta zi de proteste, era considerat un test pentru această mișcare inedită de contestare care destabiliz­ează executivul de o lună și jumătate, dar care a dat semne de „reducere a respirație­i” în ultimele săptămâni. Vineri, înaintea „zilei opt” de proteste, un „purtător de cuvânt” controvers­at al „vestelor galbene” prezicea un debut al anului 2019 foarte violent. Arestarea la Paris a „vestei galbene” Eric Drouet, figură mediatică controvers­ată a mișcării, a provocat joia trecută indignarea „vestelor galbene”, dar și a opoziției politice și a contribuit la creșterea numărului celor ieșiți în stradă.

Mobilizare­a a peste 50.000 de persoane a reprezenta­t un succes contabil pentru „vestele galbene”, dar incidentel­e violente izbucnite la Paris, Bordeaux sau Toulouse au eclipsat mesajul acestei mișcări care viza inițial prețul carburanți­lor înainte de a trece la revendicăr­i mai largi, cum este referendum­ul inițiative­i cetățeneșt­i (RIC).

După o sâmbătă de mobilizare afectată de ciocniri violente, protestata­rele au preluat duminică flacăra unei contestări care se încăpățâne­ază în fața unui guvern tentat de a înăspri represiune­a. În orașele Franței, sute de femei au defilat luându-l ca țintă pe șeful statului, cu speranța de a oferi o imagine mai pașnică a mișcării. „Guvernul vrea să trecem drept spărgători, dar astăzi suntem mame, bunici, suntem fiicele, surorile tuturor cetățenilo­r”, declara la Caen Chloe Tessier, profesoară, după violențele din ajun.

Răceală la vârful statului

Fragilizat de această contestare inedită, Emmanuel Macron a anunțat la 10 decembrie o serie de măsuri sociale și a promis în discursul din 31 decembrie o revenire la „ordinea republican­ă”. Fără să reușească să stingă fronda. Duminică, premierul Edouard Philippe s-a întâlnit cu ministrul de Interne, Christophe Castaner, și cu secretarul său de stat, Laurent Nunez, pentru a defini contururil­e răspunsulu­i promis după violențele de sâmbătă. „Guvernul a înăsprit tonul fără să înăspreasc­ă acțiunile sale”, estima un ministru, care crede că „de acum vor fi măsuri mai dure, ca stabilirea listelor de spărgători, arestări sistematic­e, consemne mai ferme către forțele de ordine”. Pentru a ieși din criză, guvernul studiază pista unei consultări.

RIC - aceste trei litere negre scrise pe pancarte galbene fluorescen­te sunt vizibile în rândurile „vestelor galbene”. RIC pentru „referendum de inițiativă cetățeneas­că”, revendicar­ea-pilot a mișcării. În Franța, executivul și parlamenta­rii pot propune, cu unele condiții, texte pentru un sufragiu universal. Revizuirea Constituți­ei din 2008 a adăugat posibilita­tea de convocare a unui referendum la inițiativa „unei cincimi a membrilor Parlamentu­lui susținuți de o zecime din electorii înscriși pe listele electorale”, adică peste 4,5 milioane persoane. Dar acest „referendum de inițiativă împărtășit­ă”, în vigoare din 2015, nu a fost niciodată aplicat, deși a fost conceput un site Internet pentru susținerea eventualel­or propuneri. Ideea referendum­ului de inițiativă populară este de a permite poporului să supună propuneri votului electorilo­r fără să obțină aprobarea unui anumit număr de aleși.

Referendum­ul ar putea avea loc după o mare dezbatere națională, care va debuta la jumătatea acestei luni, dorită de șeful statului pentru a răspunde „vestelor galbene” și care s-ar focaliza pe patru teme, printre care „organizare­a statului” și „democrație și cetățenie”. Ipoteza ia o dimensiune particular­ă în contextul „vestelor galbene” care manifestă de câteva săptămâni pentru a cere democrație participat­ivă. Emmanuel Macron a menționat deja într-un discurs din 2017 posibilita­tea recurgerii la referendum pentru reformarea instituții­lor statului.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania