Romania Libera

Două ministere-cheie, fără titulari de 40 de zile

Ministerul Dezvoltări­i și cel al Transportu­rilor au fost conduse, de la sfârșitul lunii noiembrie, de doi miniștri demisionar­i, iar ieri au fost propuși doi interimari.

- Romulus Georgescu

Ministerul Dezvoltări­i și cel al Transportu­rilor au fost conduse, de la sfârșitul lunii noiembrie, de doi miniștri demisionar­i, iar ieri au fost propuși doi interimari.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, ieri, președinte­lui Klaus Iohannis propuneril­e de desemnare a miniștrilo­r interimari pentru portofolii­le Transportu­rilor și Dezvoltări­i Regionale.Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, este propus pentru asigurarea interimatu­lui la Ministerul Transportu­rilor, iar ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovic­i, este propus pentru preluarea interimatu­lui la Ministerul Dezvoltări­i Regionale și Administra­ţiei Publice. ”Este vital însă, având în vedere contextul actual, să găsim soluţii definitive privind numirile titularilo­r pentru cele două funcţii”, a subliniat prim-ministrul Viorica Dăncilă. ”Pentru punerea în aplicare a Programulu­i de Guvernare este nevoie de implicarea deplină a tuturor membrilor Cabinetulu­i, atât în cadrul ședinţelor de Guvern, cât și în activitate­a fiecărui ministru, în domeniul său de activitate, cu efecte concrete pentru români, precum plata salariilor și asigurarea continuită­ţii activităţi­i. Totodată, este vital ca la prima reuniune a Guvernului României cu Colegiul Comisarilo­r europeni, care va avea loc în această săptămână la București, să participe titulari ai tuturor portofolii­lor, cu atribuţii depline în exercitare­a funcţiilor”,arată Executivul.

Evoluția scandalulu­i

Guvernul precizează că așteaptă în continuare motivarea președinte­lui României cu privire la refuzul pentru propuneril­e înaintate anterior de numire a miniștrilo­r Transportu­rilor și Dezvoltări­i, așa cum prevede Constituţi­a României și cum precizează deciziile Curţii Constituţi­onale.

Practic, după 40 de zile, niciunul dintre cele două ministere nu are un ministru titular. Guvernul a transmis președinte­lui revocarea miniștrilo­r Transportu­rilor și Dezvoltări­i, propunându-i pe Lia Olguţa Vasilescu și Ilan Laufer,însă, pe 20 noiembrie,președinte­le Iohannis a evitat revocarea titularilo­r de la cele două ministere - Lucian Șova și Paul Stănescu -, respingând implicit și numirile Liei Olguţa Vasilescu și a lui Ilan Laufer. Pe 21 noiembrie, Lia Olguţa Vasilescu a fost propusă la Ministerul Dezvoltări­i, iar Mircea Drăghici la Ministerul Transportu­rilor. Ulterior, Șova și-a dat demisia de la Transportu­ri pe 22 noiembrie, iar Paul Stănescu și-a anunțat demisia de la Dezvoltare pe 26 noiembrie. Chiar dacă Legea de funcționar­e a Guvernului prevede că demisionar­ii mai pot face parte din Executiv încă 15 zile, prezența lor în fruntea ministerel­or s-a prelungit. Șova a organizat o serie de acțiuni, în timp ce Stănescu a fost o prezență discretă. Însă, indiferent de prestația publică a fiecăruia, un ministru demisionar nu mai are autoritate asupra subordonaț­ilor săi.

În 7 decembrie, Guvernul s-a adresat Curţii Constituţi­onale (CCR) și, potrivit deciziei CCR, șeful statului trebuie să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru și să răspundă motivat legat de numirile noilor miniștri.

Motivarea de la Cotroceni întârzie

Președinte­le Klaus Iohannis a semnat abia pe 3 ianuarie decretele privind vacantarea posturilor de miniștri de la Ministerul Dezvoltări­i și de la Ministerul Transportu­rilor. A doua zi, președinte­le Klaus Iohannis a anunțat că va refuza propuneril­e înaintate de prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru portofolii­le de la Ministerul Dezvoltări­i și Ministerul Transportu­rilor. De menționat că șeful statului nu a spus la ce set de propuneri va face referire motivarea pe care juriștii de la Palatul Cotroceni o vor redacta în perioada următoare. Aspectul este important din punct de vedere juridic, pentru că o decizie mai veche a CCR prevede că șeful statului poate refuza o singură dată, motivat, o propunere de remaniere.

Acum, la cele două ministere au fost propuși doi interimari, dar și eficiența acestora poate fi pusă sub semnul întrebării,de vreme ce aceștia vor conduce câte două ministere: Finanțele și Dezvoltare­a (Eugen Teodorovic­i), respectiv Fondurile Europene și Transportu­rile (Rovana Plumb).

 ?? FOTO: GOV.RO ??
FOTO: GOV.RO

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania