Romania Libera

DNA a rămas fără șef interimar

-

Procurorul Anca Jurma (foto) a renunţat la șefia interimară a Direcţiei Naţionale Anticorupţ­ie (DNA) ieri,în ziua în care Secţia pentru procurori a Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii (CSM) trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA.Cum mandatul Ancăi Jurma expiră de la 9 ianuarie, cel mai probabil peste două zile DNA nu va mai avea nici măcar o conducere interimară.CSM ar urma să se reunească cel mai devreme abia săptămâna viitoare. În aceste condiții,conducerea DNA va fi preluată de unul dintre procurorii-șefi adjuncți ai instituție­i anticorupț­ie.

Ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, a declarat că la secţie s-a primit o declaraţie din partea Ancăi Jurma prin care „renunţă la consimţămâ­ntul prealabil acordat”. „În timpul ședinţei, în timpul deliberări­lor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţămâ­ntul prealabil acordat. Și în cazul acesta, secţia nu avea decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a consimţămâ­ntului, acordului, și vom vedea ce va decide secţia la o ședinţă următoare”, a declarat Toader.„Am convingere­a că Secţia pentru procurori va identifica cel puţin provizoriu un procuror care să-și asume responsabi­lităţile respective, care să respecte dorinţa cuiva de a nu continua în această funcţie”, a completat Toader.

Întrebat ce va face dacă președinte­le Iohannis va respinge din nou propunerea sa de numire a Adinei Florea la șefia DNA, ministrul Justiției a dat de înțeles că șeful statului este obligat să o numească pe aceasta. „Procedura nu s-a încheiat.Nimeni nu are dreptul de decizie discrețion­ară,dincolo de Constituți­e”, a afirmat Toader.

Jurma a preluat în 12 iulie mandatul de procuror-șef interimar al DNA. În 20 decembrie, Secţia pentru procurori a CSM a amânat decizia cu privire la prelungire­a delegării Ancăi Jurma la conducerea DNA.Decizia de amânare a venit după ce G4Media. ro a publicat o înregistra­re în care șefa interimară a DNA Anca Jurma discută cu procuroare­a Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA,iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobiliza­re.Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procuroril­or: „Ei! Băi,deci e o armată de bărbaţi în această instituţie! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania