Romania Libera

O nouă strategie a Washington­ului în Siria

Delegația americană condusă de consilieru­l președinte­lui Trump pentru securitate națională, John Bolton, a efectuat vizite în Israel și Turcia pentru a discuta mai multe subiecte, printre care retragerea forțelor americane din Siria și lupta contra ISIS.

- Gabriela Anghel

John Bolton, consilieru­l american pentru Securitate națională, însoțit de generalul Joseph Dunford, șeful Statului Major interarme, și de James Jeœrey, reprezenta­ntul special al guvernului american pentru Siria, a sosit luni în Turcia după o escală în Israel.

Scopul acestor vizite a fost transmiter­ea unui mesaj celor doi aliați ai SUA, care au primit în mod diferit decizia bruscă a președinte­lui american de a retrage în totalitate trupele din Siria, anunțată la mijlocul lunii decembrie, decizie apreciată că lasă mână liberă Turciei, Rusiei și Iranului și un semn al abandonări­i kurzilor.

John Bolton, consilieru­l american pentru Securitate națională, însoțit de generalul Joseph Dunford, șeful Statului Major inter-arme și de James Jeffrey, reprezenta­ntul special al guvernului american pentru Siria, a sosit luni în Turcia după o escală în Israel.

Scopul acestor vizite a fost transmiter­ea unui mesaj celor doi aliați ai SUA, care au

primit în mod diferit decizia bruscă a președinte­lui american de a retrage în totalitate trupele din Siria, anunțată la mijlocul lui decembrie, decizie apreciată că lasă mână liberă Turciei, Rusiei și Iranului și un semn al abandonări­i kurzilor.

În Israel, Bolton a asigurat că nu există un calendar pentru retragerea forțelor americane în nord-estul Siriei, dar a insistat asupra faptului că nu este vorba de un angajament nelimitat. Concret, consilieru­l prezidenți­al a evocat o retragere în timp, subliniind că trupele americane nu vor părăsi nord-estul Siriei înainte ca jihadiștii Statului islamic (ISIS) să fie înfrânți și kurzii protejați, ori îndeplinir­ea acestor condiții va dura luni de zile, posibil ani. În plus, trupe americane

vor rămâne în zona critică Al-Tanf, în sudul Siriei, pentru contracara­rea activități­i crescânde a Iranului. Comentarii­le lui Bolton marchează prima confirmare publică a unei încetiniri a retragerii, în timp ce Trump se confruntă cu numeroase critici din partea aliaților și cu demisia secretarul­ui Apărării, Jim Mattis.

Vizita la Ankara a avut ca scop încheierea unui acord vizând protejarea milițiilor kurde în Siria. Bolton a declarat că Statele Unite insistă ca militanții YPG (Unitățile de protecție a poporului kurd sirian), aripă siriană a PKK, să fie protejați de orice operațiune transfront­alieră turcă. Turcia consideră YPG un grup terorist legat de insurecția PKK din interiorul propriilor frontiere.

Protejarea kurzilor

În cadrul vizitei la Ankara, Bolton a precizat că Trump a indicat în mod clar că nu va autoriza Turcia să ucidă kurzii. Referire la YPG, care a luptat alături de americani în Siria. Susținerea Statelor Unite pentru YPG este de multă vreme o sursă de tensiune între aliații NATO, SUA și Turcia. PKK figurează pe lista organizați­ilor teroriste a SUA, UE și NATO. PKK luptă de 40 de ani contra statului turc într-un conflict care a costat viața a peste 40.000 de persoane. Turcia consideră că prezența YPG la frontiera sa cu Siria constituie o amenințare gravă pentru securitate­a sa națională. Jim Jeffrey, reprezenta­nt special al guvernului american pentru Siria și noul trimis special al coaliției anti-ISIS, va merge

în Siria pentru a asigura combatanți­i kuzi.

Potrivit analiștilo­r occidental­i, prin decizia retragerii trupelor americane din Siria, Donald Trump a renunțat să joace un rol-cheie în Orientul Mijlociu, dar l-a trimis în regiune pe consilieru­l său John Bolton să asigure israelieni­i și europenii, foarte îngrijoraț­i, ca și kurzii disperați, că retragerea vă fi „încetinită“. Se estimează că pentru Washington, Siria a încetat să fie o miză decisivă, Rusia și Iranul obținând o victorie în susținerea lui Bashar al-Assad. Decizia lui Trump reprezintă o turnură strategică esențială, deși o retragere subită pune aliații cei mai fideli ai Americii cu spatele la zid. Trump preferă să se concentrez­e pe confruntar­ea economică și geopolitic­ă cu China, ceea

ce presupune stoparea dispersări­i forțelor în Orientul Mijlociu (inclusiv Afghanista­n). Pe de altă parte, potrivit unor numeroși experți, menținerea a 2.000 de militari în Siria nu are nici o șansă să producă vreun efect asupra determinăr­ii lui Assad de a cuceri întregul teritoriu, nici asupra amplorii angajament­ului rușilor și al iranienilo­r.

Noua ordine din Orientul Mijlociu nu este încă definită, liniile roșii nu sunt încă șterse și regiunea traverseaz­ă de câțiva ani o fază de recompuner­e, marcată de retragerea relativă a americanil­or, revenirea Rusiei, de creșterea în putere a grupurilor parastatal­e și exacerbare­a rivalități­i saudit-iraniană. Or, Trump nu are nici un interes să joace rolul jandarmulu­i în regiune.

 ?? FOTO: EPA ??
FOTO: EPA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania