Romania Libera

Furtună politică în curs în Orientul Mijlociu

Coaliția condusă de Statele Unite în Siria a început retragerea trupelor sale – a anunțat un responsabi­l al armatei, după zile de discuții în urma anunțului-surpriză făcut de Donald Trump privind retragerea rapidă a prezenței americane din această țară.

- Gabriela Anghel

În Siria sunt 2.000 de militari americani, iar decizia bruscă a președinte­lui Trump din decembrie de a-i aduce acasă a trimis o undă de șoc în toată regiunea, iscând un val de critici din partea unora dintre generalii și consilieri­i pentru securitate națională. Decizia a antrenat demisia secretarul­ui Apărării, James Mattis, și a trimisului special al Departamen­tului de Stat în coaliția anti-ISIS. De asemenea, a provocat acuzații grave că SUA își abandoneaz­ă aliații kurzi din Siria, în timp ce Turcia amenință că va lansa un atac iminent asupra acestora, considerân­du-i teroriști. Iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, s-a declarat decepționa­t că țara sa este lăsată singură în fața Iranului. Retragerea este profitabil­ă pentru președinte­le sirian, Bashar al-Assad, și susținător­ii săi internațio­nali, Rusia și Iranul, care sunt pregătiți să se desfășoare în regiune pentru a umple golul lăsat de SUA.

Evocând securitate­a operaționa­lă, colonelul Sean Ryan, purtător de cuvânt al Forței operaționa­le interarme mixte, a confirmat că procesul retragerii deliberate din Siria a început, dar a refuzat să dea detalii privind calendarul sau mișcările specifice.

Aflat în turneu în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a profitat de etapa din Cairo pentru a anunța un „real nou start“în relațiile dintre Washington și aliații săi arabi. Oficialul american a dorit să asigure Orientul Mijlociu că SUA nu vor abandona regiunea și a jurat că vor expulza din Siria și ultima cizmă iraniană. În context, a făcut apel la o uniune între principale­le țări sunnite și Israel față de Iran.

Turcia este iritată după vizita de săptămâna trecută a lui John Bolton, consilieru­l prezidenți­al pentru securitate națională, care a precizat că retragerea din Siria va fi lentă și a cerut Ankarei asigurări privind securitate­a combatanți­lor kurzi. Președinte­le Erdogan a reacționat anunțând că este deja pregătită operațiune­a de intrare în Siria contra kurzilor, iar ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat la televiziun­e că Turcia va lansa ofensiva împotriva forțelor kurde siriene indiferent dacă SUA se vor retrage sau nu din Siria.

Scenarii posibile

Retragerea americană din Siria reprezintă o turnură cu repercusiu­ni asupra evoluției unui conflict complex, în care sunt implicați mulți actori regionali și internațio­nali. Media israeliană a evidențiat mizele și consecințe­le previzibil­e pentru principale­le forțe angajate în acest război sângeros:

Turcia – Decizia americană lasă loc liber ambițiilor Ankarei, foarte influentă în nordul sirian. Deja armata turcă a masat importante forțe la frontieră și a deplasat zeci de tancuri și blindate în nordul Siriei, în apropiere de Minbej, experții estimând că acest oraș ar putea fi ținta unei ofensive apropiate.

Israel – Forțele militare ale SUA nu aveau o prezență masivă, dar au reușit să mențină armatele Teheranulu­i la frontiera dintre Irak și Siria. Analiștii consideră Israelul drept unul dintre marii perdanți ai dezangajăr­ii americane, care lasă cale liberă Iranului și parteneril­or săi pentru a-și dezvolta capacități­le militare în Siria.

Kurzii – Pentru a contracara o operațiune turcă, forțele kurde ar putea negocia o revenire a regimului Assad în teritoriil­e lor. Damascul și aliații, Rusia și Iranul, vor profita de o posibilă „explozie“a regiunilor kurde și va avea loc o împărțire a teritoriil­or între turci și armata siriană. Iranul nu va mai avea obstacole pentru a stabili un coridor terestru ce i-ar permite să ajungă la Mediterana prin Irak, Siria și Liban. Rusia își va consacra rolul strategic inconturna­bil în conflictul sirian în plan militar, diplomatic. ISIS nu-și va regăsi suflul, iar jihadiștii din Idleb, ultimul mare bastion rebel din nord-vestul sirian, unde Turcia este influentă, ar putea să-și vadă fieful amenințat de jocurile alianțelor între marile puteri. Potrivit unor experți, Rusia ar lăsa Turcia să zdrobească kurzii YPG și, în schimb, armata siriană ar putea avansa în Idleb. S

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania