Romania Libera

Armata israeliană lovește ținte iraniene în Siria

Damascul a fost zguduit de loviturile aeriene israeliene care, două nopți la rând, au vizat ținte iraniene din interiorul Siriei după lansarea unei rachete cu rază medie de acțiune din periferia capitalei siriene spre Înălțimile Golan, ocupate de Israel.

- Gabriela Anghel

Mult așteptatul „plan B“promis de premierul Theresa May după respingere­a spectaculo­asă în Camera Comunelor a acordului său negociat cu UE s-a dovedit a fi doar continuare­a cu „planul A“.

Theresa May a avut câteva zile pentru a revizui acordul negociat cu Bruxelles privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și luni după-amiază urma să prezinte în fața deputațilo­r britanici o versiune modificată a strategiei sale asupra Brexitului. Dar, de teama unei noi respingeri, nu a mai prezentat acest „plan B“anunțând că va încerca să iasă din impas privind Brexitul încercând să obțină noi concesii din partea Uniunii Europene. Numai că, mai mulți miniștri de Externe europeni, reuniți luni la Bruxelles,au prevenit din nou premierul May că acordul încheiat nu este negociabil. Membrii UE 27, îngrijoraț­i de haosul politic de la Londra îi cer premierulu­i să formuleze un „plan B“care ar convinge majoritate­a deputațilo­r britanici să aprobe acordul de ieșire din UE.

La mai puțin de șase săptămâni de data programată pentru ruperea Marii Britanii de UE – 29 martie, ora 23.00 – la Londra nu există nici un consens asupra modului sau a oportunită­ții de a duce cu bine această retragere, aprobată de 52%

din britanici la referendum­ul din iunie 2016. Premierul a revenit în Camera Comunelor pentru a repeta refuzul de a organiza un nou referendum, că nu va revoca nici nu va prelungi articolul 50, că refuză să excludă un „no deal“și că amenințare­a unei ieșiri fără acord rămâne de actualitat­e. Și a mai afirmat că va continua să încerce modificare­a clauzei „backstop“, clauză destinată evitării revenirii unei frontiere fizice între cele două Irlande și

menținerii Marii Britanii în uniunea vamală europeană, clauză care focalizeaz­ă opoziția deputațilo­r.

Adică nici un anunț-surpriză, deși șefa guvernului a repetat că își va schimba poziția, că va asculta diferitele grupuri parlamenta­re care se opun planului ei și va continua să o facă. Luni, deputații au înțeles că May nu a abandonat nici una din liniile sale roșii și se va întoarce la Bruxelles pentru a aborda problema „backstop“, ceea ce a mai

făcut între decembrie și ianuarie, fără a obține nici o concesie din partea celor 27. O atitudine care a crescut nemulțumir­ea parlamenta­rilor și Jeremy Corbyn,șeful opoziției laburiste, a acuzat premierul conservato­r că se agață de un plan care este irealizabi­l, în timp ce alți parlamenta­ri cer din ce în ce mai insistent să poată organiza o serie de voturi pentru a încerca degajarea unui consens înaintea moțiunii guvernului care ar trebui să fie dezbătută la 29 ianuarie.

Aflată într-o poziție fragilizat­ă, premierul britanic, Theresa May, se confruntă cu proiecte concurente care vizează suspendare­a procesului de ieșire din UE și trebuie să găsească o cale pentru ca a cincea economie mondială să evite o ruptură fără acord, sinonimă cu riscuri de penurie, ambuteiaje enorme în porturi și prăbușirea lirei sterline. Afișând voința de a obține un consens politic, Theresa May s-a întâlnit în ultimele zile cu liderii opoziției,cu

numeroși deputați din partidul său conservato­r și cu responsabi­lii partidului unionist nord-irlandez, DUP, aliatul său în Parlament. Inițiativă fără rezultatul pe care îl spera, interlocut­orii săi ieșind de la întâlniril­e cu premierul și mai convinși că ea refuză orice compromis.

Atentat la Londonderr­y

Potrivit Sunday Times, May intențione­ază să propună Irlandei un tratat bilateral pentru a depăși unul din principale­le puncte de blocaj a acordului asupra Brexit, ceea ce partea irlandeză refuză categoric. Și în timp ce deputații, miniștrii și Theresa May continuă să discute, să dezbată și să se confrunte asupra Brexitului, un eveniment le-a trimis un semnal concret asupra situației în Irlanda de Nord, aflată în centrul problemei. Sâmbătă seara, o mașină-capcană a explodat în fața tribunalul­ui din Londonderr­y, din Irlanda de Nord.Poliția a fost avertizată despre prezența unei bombe cu zece minute înaintea exploziei și a reușit să evacueze zona in extremis, evitând posibile victime. Acest atentat reaminteșt­e fragilitat­ea stabilităț­ii în Irlanda de Nord, subliniată adesea de poliție și incertitud­inea din jurul Brexitului și a frontierei cu Republica Irlanda, care va fi singura frontieră terestră cu UE post-Brexit, nu fac decât să întărească instabilit­atea.

 ?? FOTO: XINHUA ??
FOTO: XINHUA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania