Romania Libera

Dacian Cioloș se încurcă în explicaţii

- Eugen Pătrașcu

Fostul premier Dacian Cioloș a susținut, ieri, o conferință de presă în care a explicat cum a luat naștere partidul PLUS. Cioloș a susținut că demersuril­e de înființare a Mișcării România Împreună ar fi fost tergiversa­te, drept pentru care a convenit, împreună cu avocații, înregistra­rea unui partid cu fondatori mai puțin cunoscuți.„Unul dintre cei din această Platformă juridică, domnul Adrian Iordache, a decis să-și asume această responsabi­litate împreună cu o angajată și cu soția dumnealui, notar public.Nu am știut cine sunt și nici nu m-a interesat“, a susținut Cioloș.

„Domnul Adrian Iordache a fost unul dintre inițiatori­i acestui proiect, este un avocat serios, profesioni­st, competent. Evident că noi nu am făcut o analiză a familiei dânsului, nu știam cine este tatăl dânsului și nici nu m-a interesat.Nu facem dosare de cadre pentru colaborato­rii noștri“, a adăugat Cioloș.„Regret interpreta­rea mesajului public pe care l-am publicat ca urmare a articolulu­i dlui Oprea. A fost o formulare nefericită, pe care o regret.Cer scuze celor care s-au simțit ofensați. Am vrut să spun că astfel de suspiciuni se pot fabrica ușor pentru a încerca să fie compromiși oameni onești“, a mai declarat fostul premier.„Formularea nefericită“ la care se referă Cioloș a fost: „Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitate­a, sigur se poate «demonstra» că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate“.

Istoricul Marius Oprea a publicat vineri un articol în care susține că în spatele înregistră­rii la Tribunal a PLUS, condus de Dacian Cioloș, se află Alexandru Iordache, fondatorul firmei de avocatură „Iordache & Partners“, fost maior de Securitate înainte de 1989 și chiar anchetator­ul care s-a ocupat de ancheta ce l-a vizat pe el în 1988.Alexandru Iordache este tatăl lui Adrian Iordache, unul dintre cei trei avocați care au fondat partidul preluat, ulterior, de Cioloș.

Pe de altă parte,Dacian Cioloș a declarat că nu are nicio legătură cu Soros și „nici cu Securitate­a “sau cu „servicii secrete“. Cioloș susţine că în cariera sa a „făcut totul transparen­t“, iar tatăl său, „decedat de 20 de ani“, nu a avut cum să-l influenţez­e profesiona­l. De altfel, fostul reprezenta­nt al Executivul­ui a precizat că sora și fratele lui „și-au ales cariere cum au vrut“, el neavând nicio contribuţi­e. Cioloș dezminte informaţii­le din presă potrivit cărora sora lui „e agent secret“, deși lucrează la MAI „de mai bine de 15 ani“.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania