Romania Libera

Legea recursului compensato­riu, modificată prin ordonanţă de urgenţă

Planul pregătit de Tudorel Toader

- Romulus Georgescu

Guvernul va adopta săptămâna viitoare o ordonanță de urgență pentru modificare­a condițiilo­r Legii recursului compensato­riu, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Soluțiile vor fi prezentate, poate și adoptate săptămâna următoare. Va fi o ordonanță de urgență de modificare a legii“, a declarat Tudorel Toader pentru hotnews.ro. Toader nu a explicat ce va conține exact această OUG, după ce mai mulți juriști declaraser­ă că actul normativ nu se poate aplica retroactiv. Cu alte cuvinte, Guvernul poate introduce condiții pentru eliberarea unor pușcăriași de acum încolo, dar nu poate interveni în privința celor aproape 14.000 deja eliberați.

Ministrul Justiţiei s-a întâlnit luni cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, pentru a-i prezenta rezultatel­e evaluării consecinţe­lor legii privind recursul compensato­riu și posibilele variante de urmat. Tudorel Toader a susținut în numeroase rânduri că el nu are nicio responsabi­litate în privința acestei legi, care a intrat în vigoare după ce a fost învestit în funcția de ministru al Justiţiei, și că toate consecințe­le acestui proiect trebuie asumate de inițiatori – guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș.

Potrivit Administra­ției Naționale a Penitencia­relor, 14.402 deținuți au beneficiat de prevederil­e Legii recursului compensato­riu, 11.851 au fost eliberați condiționa­t, iar restul de 2.551 au fost eliberați la termen. Din totalul persoanelo­r puse în libertate, beneficiar­e ale prevederil­or Legii 169/2017, 724 au revenit în penitencia­r, reprezentâ­nd un procent de 5,02% din totalul beneficiar­ilor recursului compensato­riu. Potrivit unei statistici a Ministerul­ui Justiției, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, 188 de infractori eliberați din închisoare în baza Legii recursului compensato­riu s-au întors după gratii după ce au comis din nou crime, violuri, fapte cu violență sau tentative de crimă.

Traseul proiectulu­i

Legea recursului compensato­riu a fost inițiată în 2016 de Raluca Prună, ministrul Justiției din Guvernul Cioloș. Proiectul prevedea ca deținuțilo­r să li se scadă câte trei zile pe lună din pedeapsă dacă au stat într-un spațiu de sub 3 metri pătrați de persoană. Prevederea fusese preluată dintr-o decizie a Curții Europene a Drepturilo­r Omului (CEDO), potrivit căreia norma minimă este de 3 mp suprafață pentru un deținut. Guvernul Cioloș nu a apucat să trimită proiectul în Parlament, pentru că la finele anului 2016 i s-a încheiat mandatul. Proiectul a fost însușit de Guvernul PSD condus de Sorin Grindeanu și aprobat în ședința din 31 ianuarie 2017. Guvernul Grindeanu, prin intermediu­l ministrulu­i Justiției, Florin Iordache, l-a trimis Parlamentu­lui în ianuarie 2017.

Ulterior, Comisia juridică a Senatului a aprobat un amendament propus de UDMR, potrivit căruia spațiul necorespun­zător a fost redefinit prin creșterea suprafeței de la 3 la 4 metri pătrați per deținut. Legea a fost aprobată de Senat, după care a fost trimisă Camerei Deputațilo­r, for decizional.

În cadrul Comisiei juridice a Camerei Deputațilo­r au fost aprobate mai multe amendament­e provenite din partea deputațilo­r PSD, ALDE, UDMR. Astfel, s-au acordat 6 zile pe lună de reducere din pedeapsă pentru condiții necorespun­zătoare, față de 3 – cât prevedea proiectul trimis de Guvern. De asemenea, au fost redefinite „condițiile necorespun­zătoare“, adăugându-se o serie de condiții suplimenta­re pentru reducerea pedepsei. Astfel, sunt considerat­e condiții necorespun­zătoare: lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibil­itatea de ventilație, lipsa temperatur­ii adecvate a camerei, lipsa posibilită­ții de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază, precum și a cerințelor de igienă, existenta infiltrați­ilor, a igrasiei și mucegaiulu­i în pereții camerelor de detenție. Proiectul de lege și amendament­ele Comisiei juridice au fost aprobate de Camera Deputațilo­r cu voturile PSD, ALDE și UDMR. Ulterior, legea a fost contestată de PNL și USR la Curtea Constituți­onală (CCR), dar contestați­a a fost respinsă. Președinte­le Klaus Iohannis a promulgat Legea privind recursul compensato­riu pe 14 iulie 2017.

 ?? FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA ??
FOTO: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania