Romania Libera

Leul va continua să se deprecieze pe tot parcursul anului, estimează analiștii

Euro a atins un nou nivel-record: 4,7142 lei

- Marilena Dan

Moneda europeană a ajuns la un nou nivel-record, de 4,7142 lei, comunicat marți de Banca Naţională a României (BNR). Devaloriza­rea leului nu se va opri aici, estimează analiștii financiari.

Este pentru a noua oară de la începutul anului când moneda europeană atinge un nivel-record. Luni, cursul euro a crescut până la nivelul de 4,7081 lei, însă marți a depășit un nou prag,4,7142 lei.

Analiștii explică această devaloriza­re în special prin importuril­e masive de energie electrică din ultima perioadă. Prăbușirea leului are loc, totodată, pe fondul scandaluri­lor legate de OUG 114 (n.r. – taxa pe lăcomie), dar și a incertitud­inii economice întreținut­ă de lipsa bugetului și de instabilit­atea mediului fiscal.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,1377 lei la 4,1491 lei. Este cel mai mare nivel din 15 mai 2017,când a fost 4,1521 lei.

Analiștii CFA: Euro va ajunge la 4,78 lei în 2019

CFA România (n.r. – asociaţia profesioni­știlor în investiţii) a publicat, marți, Indicatoru­l de Încredere Macroecono­mică, prin intermediu­l căruia cuantifică anticipaţi­ile analiștilo­r financiari cu privire la activitate­a economică în România pentru un orizont de timp de un an. Peste 87% din analiștii intervieva­ți anticipeaz­ă o depreciere a leului în următoarel­e 12 luni, comparativ cu valoarea actuală.

Valoarea medie a anticipaţi­ilor analiștilo­r pentru următorul semestru este de 4,7168 lei pentru un euro, în timp ce pentru următorul an, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883 lei/euro.

Totodată, rata anticipată a inflației pentru următorul an este de 3,93%. Totodată, ROBOR la trei luni este anticipat a fi în medie, în următoarel­e 12 luni, la 3,38%.„Sunt de remarcat anticipaţi­ile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori București, în următoarel­e 12 luni, peste 73% dintre respondenţ­i anticipând această evoluţie“, menționeaz­ă CFA România.

Indicatoru­l de Încredere Macroecono­mică al CFA România a scăzut în decembrie 2018, faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte, în timp ce, faţă de aceeași lună a anului anterior, acesta a pierdut 12,3 puncte. Totodată, indicatoru­l condiţiilo­r macroecono­mice curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (minus 12,5 puncte comparativ cu decembrie 2017).

Indicatoru­l CFA România de Încredere Macroecono­mică a fost lansat în mai 2011. Sondajul în baza căruia este calculat Indicatoru­l include și întrebări referitoar­e la evaluarea condiţiilo­r curente macroecono­mice. Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participan­ţii sunt membri ai CFA România și candidaţii pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.

BNR: Este vorba de cerere și ofertă

Consilieru­l guvernator­ului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că deprecieri­le de 1-2 bani ale leului de la o zi la alta sunt rezultatul cererii și al ofertei de pe piața valutară și nu au cum să reprezinte mișcările din economie într-un timp atât de scurt.„Este pur și simplu vorba despre raportul dintre cerere și ofertă, cerere de valută, oferta de lei. În aceste condiţii,pe de o parte înregistră­m datoriile de la sfârșitul anului trecut, datoriile făcute de importator­i, care își plătesc acum facturile. La fel, înregistră­m momente de prudenţă ale investitor­ilor străini care deţin titluri de stat în lei și încearcă să se desprindă de ele, să le transforme în valută și să aibă o valută. Și mai sunt și reprezenta­nţi ai mulţimii, deţinători de lei din rândurile populaţiei, care încearcă să-i schimbe în valută“, a declarat Vasilescu, la Digi 24.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania